Livios: Bouwen aan morgen


ID_DIM

  Lid sinds 09/04/2018

 • Andere professioneel
 • Lid sinds 09/04/2018
 • 0 vragen gesteld
 • 131 vragen beantwoord
 • 12 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 20 bedankjes ontvangen
 • 0 leden bedankt


ID_DIM
 • Andere professioneel | Woont in Kortenberg

Geschiedenis

1 2 3 4 5 6 7 · Volgende

Nieuwe wetgeving verwarmingsketels

Reactie van ID_DIM

Ik zou me stilletjes beginnen informeren op gebied van techniek als ik u was.. ik lees veel onzin in uw bericht.

- Het gebrek aan tijdlijn heeft te maken met marktvraag en aanbod. Het heeft geen zin concrete data vast te leggen als de vraag stagneert of blijft hangen. Leveranciers dienen de nodige vereisten te kunnen opleveren waarbij het nodige onderzoek op gebied van techniek, marketing en wetgeving te worden voldaan om een nog betaalbare oplossing te leveren.

- Niemand beweerd dat de warmtepomp DE oplossing bij uitstek is maar er word wel diens efficientie bewezen in nieuwbouw en totaalrenovaties. De techniek bestaat al sinds de jaren 80 (en zelfs langer). Hiervoor bestaan ook hybrideoplossingen (WP  in combinatie met ketel).

- Voordeel van de warmtepomp T.OV. accumulatieverwarming is nog steeds verbruik. In mijn boek kan je warmte nog steeds niet opslagen... elektriciteit WEL. Accumulatieverwarming werkt door warmte op te slagen in een warmtedragend element (gietijzer ed.). De elektrische weerstand hierin moet bijstoken en blijvend warmen voor het vermogen te aacumuleren. De warmtepomp produceert meteen de warmte wanneer deze gevraagd word... in uw voorbeeld is dit 1 deel elektriciteit voor 2 delen warmte. Uw accumulatie geeft meteen (4 a 5 kW/h (1:1-verhouding vermorgen) x tijdspanne) + (bijverwarming *tijdspanne) dit is onafhankelijk van het gevraagde of feitelijk benodigde vermogen. Neem hierbij dat, tot zover ik weet, elektrische weerstanden NIET kunnen moduleren maar warmtepompen wel.. Leer snel even rekenen om te zien welke het duurst is (HINT: er is een reden waarom meer en meer leveranciers en groothandels afstappen van accumulatie-techniek).

Naiviteit en cowboygeruchten schijnen u precies te motiveren.

Het enige dat ik u wat gelijk op kan geven is op gebied van isolatie en de huidige voordeligste oplossing aan te bieden.

De rest...onzin

ESE IR PANELEN

27 reacties ·

Reactie van ID_DIM

De uitleg die je geeft over de werking van IR-panelen is niet meer als de uitleg vanuit het middelbaar over het "ontstaan van licht". Hier zit niet meteen iets baanbrekend in. IR-panelen zijn voornamelijk ontstaan na onderzoek voor therapeutische warmtestraling. IR zelf is al vele jaren in gebruik in de vorm van kleine stralers die mensen met rugklachten helpen. Als ik me niet vergis heeft mijn oma zelfs nog eentje liggen vanuit de begin jaren 60. Allesbehalve baanbrekend dus.

De panelen worden nu zo geconstrueerd als "design"-verwarming. Voornaamste voordeel is plaatsbesparing lokaal (in badkamers toch) en de geclaimde "lager verbruik" in vergelijking met andere elektrische verwarmingssystemen.

De werking zelf is simpel en door toevoegen van "layers" kan mogelijk potentieele energie vervat in deze layers omgezet worden naar straling-en/of convectiewarmte. Hierdoor is een kleiner elektrisch verbruik nodig voor een grotere output te geven. Beetje zoals een warmtepomp.

Het verbaast me ook niet dat bij dimensionering je een groter wattage moet nemen dan bij uw conventionele elektrische convectoren. Manieren van opwarming zijn verschillend (hoewel die 300watt verschil nog binnen de perken van berekening valt voor grote oppervlakte).
Het feit blijft dat de opwarming nog altijd, en voornamelijk, lokaal blijft. Blokkeer de straling en het achterliggende zal koel blijven.

Een ander nadeel is dat je in kWh elektriciteit een grote stijging zal krijgen. Elektrische convectoren, of elektrische verwarming globaal gezien, is altijd direct verbruik. De IR-panelen zullen beter zijn als je "klassieke" elektrische convectoren op gebied van verbruik (maar heeft nadelen t.o.v. warmteverdeling). Maar het zal slechts 20% winst zijn t.o.v. je huidige elektrische factuur. Winst is winst maar er zijn betere technieken en manieren.

De betere oplossing blijft de warmtepomp. Deze zal in zijn totaliteit minder elektrisch verbruik hebben en beter comfort kunnen garanderen. Met een COP van (minstens) 4 heb je al meteen 4 kW warmte-productie voor 1kW elektriciteit. 4kW warmte waarmee je een boiler van 200 liter water verwarmt tot comfort-temperatuur en je living verwarmt.

Met je IR-panelen is enkel je living hierdoor warm en ligt het elektrisch verbruik al een pak hoger.

EPC wwarde

6 reacties ·

Reactie van ID_DIM

E-peil is een theoretische berekening welke rekening houd met warmteverliezen en geimplementeerde systemen. Het spreekt zich niet uit over een correct gedimensioneerd en gebalanceerd systeem.

Een woning kan een laag E-peil hebben maar oververhitten.
Een woning kan een hoog E-peil hebben en ijskoud aanvoelen.
In beide gevallen is het omgekeerde ook mogelijk.

Het E-peil kijkt naar de aanwezige systemen maar zegt niets over diens efficientie of feitelijk gebruik.
Het duid zuiver de warmteverliezen aan. Staar je hierop niet dood en kijk na of je verwarmingssysteem wel degelijk en correct afgesteld en berekend is.

Luchtvochtigheid in nieuwbouwwoning

33 reacties ·

Reactie van ID_DIM

@Iceberg.

Tot zover ik zie heb ik nooit gesproken over "gezond D-systeem".
Dat is iets dat je er zelf bijverzint.

Ik sprak ook over plaatsing van mogelijke toevoer en afvoer en de wettelijke normen die gelden.
Je weet wel... die richtlijnen die niet enkel spreken over hoe ver ze van elkaar staan maar ook op welke minimum-hoogte en afstand van mogelijke schouwen en dergelijke ze moeten staan.
Een beetje vakman kijkt ook al eens buiten bij de buren hoe hun schouwen ed.. liggen.
100% zeker dat dit al veel van de klachten tegengaat... maar ja.

Verder zijn er ook veel mogelijkheden en opties qua C-systemen en D-systemen en gebruikte materialen. Aangezien de aard van dit forum, alsook nazicht naar de gebruikers, denk ik dat het veilig te stellen is dat ik algemeen kan antwoorden naar residentieele woningbouw en niet naar speciale projecten zoals ziekenhuizen.

Tenzij je echt dolgraag je gelijk wilt halen door zaken er bij te nemen die "hier" niet ter zake doen.
Daarvoor kan je beter terecht op de opmerkingen pagina van "Het laatste nieuws".


Verder is de algemene definitie van een C-systeem dat lucht mechanisch afgevoerd dient te worden.
Als je mij kan vertellen hoe lucht natuurlijk binnen komt zonder gebruik van ventilatieopeningen zou dat wel heel mooi zijn.

Als je een c-systeem hebt zonder roosters zou dit betekenen dat je huis een tochtgat is en niet deftig luchtdicht.
Als je mij zegt dat je via een andere motor lucht inblaast dan vertel ik je meteen dat je een D-systeem hebt zonder WTW.

Make my day.

Wat is de oorzaak van mij vochtprobleem

Reactie van ID_DIM

Gezien de locatie zou het me niet verbazen dat dit door condensvorming op de waterleidingen naar de douche zou komen.Mogelijke kans dat het zich iets dieper en verder ook bevindt maar niet zichtbaar door tegelafwerking in de douche.

Dat lijkt mij toch een aannemelijke oorzaak gebasseerd op foto's en jouw informatie.

Opentherm ondersteunde CV ketels belgie

Reactie van ID_DIM

Toestellen van IthoDaalderop, Remeha (en sommigen van Bosch/Junkers) zijn OpenTherm.
Vraag er achter bij verschillende leveranciers van merken die je kent/vertrouwt.

Ventilatie D : Renson ,Vasco of Zehnder?

Reactie van ID_DIM

Dat ga ik niet ontkennen.
Uit ervaring heb ik meer dan eens vast gesteld dat "onderhoud" bij velen een los en flexibel begrip is.
Procedures en handleidingen vaak wat papieren die niet gebruikt worden.

U weet wel... bij het reinigen van filters het systeem even niet spanningsloos maken, bij aankoop van nieuwe even laten draaien zonder en het "reinigen" om de 2 maand kan al eens uitdraaien op 3 of 4.

Om nog maar te zwijgen dat men vaak de fabrieksfilters G3 laat steken bij oplevering en niet verandert naar de fijnere feitelijke filters (G4 en/of F7).
 

Warmtepomp - koeling - warm water

Reactie van ID_DIM

Hangt af van welk type warmtepomp er staat.
Sanitair WW en CV zijn opgesplitst. Altijd.

Indien een warmtepomp water produceert zal er een klep voorzien zijn om diens "warmtestroom" te laten lopen naar 1 van beide circuits (zoals bij een gasketel).
Bij sanitaire vraag zal deze beginnen draaien en zijn proces van koeling stoppen tot het reservoir/of vraag stopt.
Nadien herneemt hij zijn ingestelde programmatie terug.

Enige extra stap bij koelingsmodus en sanitaire vraag is dat de draai-richting tijdelijk terug omgekeerd word.

Vergelijken jaarlijks verbruik elektrische verwarming met gasverwarming

Reactie van ID_DIM

In alle eerlijkheid heb ik slechts een vaag idee van opbouw-concept van dit type panelen.
De verkoper/reclame-maker kon enkel bevestigen dat mijn gevoel juist zat, de echte feitelijke en toegepaste techniek en hoe ze de excitatie doen heb ik niet in detail bekeken.

Kans bestaat dat men via geleiders werkt of iets anders hebben bedacht om een soort cascade-effect te creeren. Over het algemeen weet ik dat men ergens een epoxy en koolstofkristallen samenperst en met behulp van (een kleine hoeveelheid warmte) hierdoor IR-straling creert. Afhankelijk van de samenstelling (verhoudingen, koolstof-binding en soort epoxy) kan men hierdoor de rendementen laten stijgen of optimaliseren.

Warmtepomp maar geen zonnepanelen?

Reactie van ID_DIM

@Luc VanDamme
Ik zie dat je nog altijd evenveel onzin uitkraamt.... 

1) Tot zover ik de discussie volg is de berekening gebeurd door "collega's van de man op het werk". 
Ik zie geen indicatie hoe ze hun berekeningen hebben gedaan maar vermoed dat ze zich zuiver op enkele gegevens hebben gebasseerd van de, mogelijk, kortstondige monitoring die er gebeurd is. 
Dit is Vlaams voor: je hebt zelf geen idee hoe ze het deden en hebt enkel de gegeven resultaten. Gelieve dus te zwijgen op dat punt.

2) Maximale warmtevraag kan hoger liggen dan berekend vermogen.  Een warmtepomp word berekend voor een maximale dekking van het warmteverlies van de woning. Ze worden berekend gebasseerd op standaardtemperaturen per kamer/zone volgens gemiddelde vraag-temperaturen. Waarom? Omdat warmtevraag compleet afhankelijk is van de bewoners. Sommigen willen 23°C in de living en andere zijn al blij met een 20°. Bij berekening word uitgegaan van norm-temperaturen per type kamer. Weet je wat dat inhoud? Dat de marge heel erg gefinetuned word om een overshoot aan gebruik tegen te gaan. Als er een zwaardere warmtepomp word gebruikt voor een lager warmteverlies stijgt u verbruik en word je zowieso afgestraft via EPB-software. 

Maar het "genie" dat u bent wist dit waarschijnlijk al.. 
Indien je het niet verstaat, met wat jij beweerd zouden alle woningen met WP nog meer verbruiken..

3) met het type vloerverwarming ga ik inderdaad meer de kant op tussen "droge" en "natte" systemen. Sterker nog, ik ga veel verder dan die simpele opsplitsing voor type-verdeling omdat ieder type een verschil geeft qua afgifte en opwarmtijden. Een frees-systeem (bvb) is ook vloerverwarming maar door beperkte opbouwhoogte en gebrek aan "massa" enorm onderhevig aan versnelde afkoeling en opwarming. Gelijkmatigheid van opwarming is totaal verschillend en energie-verbruik ligt hoger dan een klassiek noppenplaat (of tacker)-systeem waar 10cm chape opligt (vaak vanwege gebrek aan isolatie). Nog een ander voorbeeld zit tussen de natte systemen onderling waarbij men al eens gebruik durft maken tussen systemen met "verdichte" chape en gewone waarbij ook weer opwarmtijden, afgiftes en stooktijden kunnen afwijken. Het gaat veel verder dan "juiste legafstanden" en haalt andere beperkingen aan... maar dat leert u helaas niet uit commerciele brochures. 

4) Verbruiken onderling tussen systemen kunnen verschillen. ZELFS ALS DEZELFDE SYSTEMEN WORDEN GEBRUIKT. Iedere woning is uniek alsook iedere gebruiker en diens leefgewoonten. Knoop dat nu eens eindelijk in je oren. 
Verder ga ik inderdaad bij mijn woord blijven dat 2000kWh normaal is bij snelberekening ventilatie (en zelfs goed). Reden hiervoor is dat we de exacte draaitijden niet kennen en best kunnen extrapoleren tot continu gebruik, we niet weten op welk vermogen de motor draait op verschillende tijdspannes (en diens draaitijd) alsook niet weten hoe het systeem ingeregeld staat qua debieten. Eens je AL deze gegevens hebt kan je idd finetunen en zal verbruik gemakkelijk tot een kwart gereduceerd worden. Maar... immers ik die nergens zie staan kan ik nu al zeggen dat de snelberekening aanduidt dat ze goed zitten. Als ik me niet vergis word het EPB-certificaat voor ventilatie gegeven eens men per rooster/mondje de juiste debieten heeft gehaald. Voor de rest spreekt het zich niet uit als de motor onder- of overgedimensioneerd is, er te grote drukverliezen zijn of andere factoren die het negatief beinvloeden. Het is me al meermaals ter ore gekomen dat mensen met het certificaat toch een compleet ontregeld systeem hebben omdat de plaatsing gewoon amateuristisch was, ondergedimensioneerd en niet naar behoren functioneerde in permanentie. Debieten halen door de ventilatiemonden is niet moeilijk als je regelbare ventielen hebt. het verhaal wijzigt compleet als ze ter hoogte vande collector worden ingeregeld. 

Voor je reactie op Leiepisser: 
Ik hoop dat je beseft dat op gebied van bouw en architectuur Duitsland, Nederland en Belgie COMPLEET verschillen? Nederland werkt bijna altijd project matig. Als ik me niet vergis staat in hun bouwbesluit de typewoningen waaruit gebouwd kan worden met vaste indelingen en materialen. Hierdoor is hun wetgeving en opbouw van EPB compleet anders. Ik heb zelf al eens de simulatie mogen maken tussen een Nederlandse woning en een Belgische en mocht vaststellen dat, eens door een zelfde software gehaald, de verschillen heel beperkt zijn. Dit voor vergelijkbare NOM-woning en onze BEN-woningen. De keren dat Nederland beter scoorde kwam voornamelijk door de beperkte oppervlakten en kleinere woonsten die er gebouwd worden dan pakweg gemiddeld in Belgie. Duitsland is NOG verschillender vanwege diens geografische ligging en gemiddeld koudere temperatuurzones. Isolatie is daar een MUST voor koelte buiten te houden wat AUTOMATISCH vertaald in betere energiehandhaving. De focus onder de landen onderling dient te verschillen daar geografisch; geologisch en meteorologisch gezien ze verschillen. Als alles hetzelfde was had Europa allang een universele oplossing en techniek bedacht. 


Als u dan toch de betweter wilt zijn, verdiep u eerst in de materie in plaats van commerciele brochures te lezen. 

1 2 3 4 5 6 7 · Volgende