Livios: Bouwen aan morgen


ID_DIM

  Lid sinds 09/04/2018

 • Andere professioneel
 • Lid sinds 09/04/2018
 • 0 vragen gesteld
 • 120 vragen beantwoord
 • 12 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 20 bedankjes ontvangen
 • 0 leden bedankt


ID_DIM
 • Andere professioneel | Woont in Kortenberg

Geschiedenis

1 2 3 4 5 6 7 · Volgende

ESE IR PANELEN

13 reacties ·

Reactie van ID_DIM

De uitleg die je geeft over de werking van IR-panelen is niet meer als de uitleg vanuit het middelbaar over het "ontstaan van licht". Hier zit niet meteen iets baanbrekend in. IR-panelen zijn voornamelijk ontstaan na onderzoek voor therapeutische warmtestraling. IR zelf is al vele jaren in gebruik in de vorm van kleine stralers die mensen met rugklachten helpen. Als ik me niet vergis heeft mijn oma zelfs nog eentje liggen vanuit de begin jaren 60. Allesbehalve baanbrekend dus.

De panelen worden nu zo geconstrueerd als "design"-verwarming. Voornaamste voordeel is plaatsbesparing lokaal (in badkamers toch) en de geclaimde "lager verbruik" in vergelijking met andere elektrische verwarmingssystemen.

De werking zelf is simpel en door toevoegen van "layers" kan mogelijk potentieele energie vervat in deze layers omgezet worden naar straling-en/of convectiewarmte. Hierdoor is een kleiner elektrisch verbruik nodig voor een grotere output te geven. Beetje zoals een warmtepomp.

Het verbaast me ook niet dat bij dimensionering je een groter wattage moet nemen dan bij uw conventionele elektrische convectoren. Manieren van opwarming zijn verschillend (hoewel die 300watt verschil nog binnen de perken van berekening valt voor grote oppervlakte).
Het feit blijft dat de opwarming nog altijd, en voornamelijk, lokaal blijft. Blokkeer de straling en het achterliggende zal koel blijven.

Een ander nadeel is dat je in kWh elektriciteit een grote stijging zal krijgen. Elektrische convectoren, of elektrische verwarming globaal gezien, is altijd direct verbruik. De IR-panelen zullen beter zijn als je "klassieke" elektrische convectoren op gebied van verbruik (maar heeft nadelen t.o.v. warmteverdeling). Maar het zal slechts 20% winst zijn t.o.v. je huidige elektrische factuur. Winst is winst maar er zijn betere technieken en manieren.

De betere oplossing blijft de warmtepomp. Deze zal in zijn totaliteit minder elektrisch verbruik hebben en beter comfort kunnen garanderen. Met een COP van (minstens) 4 heb je al meteen 4 kW warmte-productie voor 1kW elektriciteit. 4kW warmte waarmee je een boiler van 200 liter water verwarmt tot comfort-temperatuur en je living verwarmt.

Met je IR-panelen is enkel je living hierdoor warm en ligt het elektrisch verbruik al een pak hoger.

Vergelijken jaarlijks verbruik elektrische verwarming met gasverwarming

Reactie van ID_DIM

Dan doet me dat vermoeden dat er een soort van double layer is gebruikt.
De buitenste voor de infrarood en de binnenste voor een beperkte convectie-productie.

Heb even de documentatie doorgelezen welke me zoveel doet vermoeden.

Het is een interessant producht indien men voor alternatief in klassieke elektrische verwarming zoekt.
Concurrentie met warmte-pomp? Niet zozeer daar deze nog steeds beter scoren en een grotere robuustheid kunnen garanderen (deze kunnen makkelijk 20 jaar meegaan of zelfs langer). Bij de fabrikant dat ik momenteel werk zie ik nu pas stilletjes aan de eerste mechanische defecten binnenkomen van de warmtepompen daterend uit de jaren 80.

Ventilatie D : Renson ,Vasco of Zehnder?

Reactie van ID_DIM

Fijn te horen dat je begaan bent met je systeem. 
Standaard procedure voor eendert wie zulk systeem in huis heeft. 

En bij een goed geplaatst en afgesteld systeem is het stof zelfs minimaal tot niet aanwezig. 

Warmtepomp maar geen zonnepanelen?

Reactie van ID_DIM

@Luc VanDamme
Ik zie dat je nog altijd evenveel onzin uitkraamt.... 

1) Tot zover ik de discussie volg is de berekening gebeurd door "collega's van de man op het werk". 
Ik zie geen indicatie hoe ze hun berekeningen hebben gedaan maar vermoed dat ze zich zuiver op enkele gegevens hebben gebasseerd van de, mogelijk, kortstondige monitoring die er gebeurd is. 
Dit is Vlaams voor: je hebt zelf geen idee hoe ze het deden en hebt enkel de gegeven resultaten. Gelieve dus te zwijgen op dat punt.

2) Maximale warmtevraag kan hoger liggen dan berekend vermogen.  Een warmtepomp word berekend voor een maximale dekking van het warmteverlies van de woning. Ze worden berekend gebasseerd op standaardtemperaturen per kamer/zone volgens gemiddelde vraag-temperaturen. Waarom? Omdat warmtevraag compleet afhankelijk is van de bewoners. Sommigen willen 23°C in de living en andere zijn al blij met een 20°. Bij berekening word uitgegaan van norm-temperaturen per type kamer. Weet je wat dat inhoud? Dat de marge heel erg gefinetuned word om een overshoot aan gebruik tegen te gaan. Als er een zwaardere warmtepomp word gebruikt voor een lager warmteverlies stijgt u verbruik en word je zowieso afgestraft via EPB-software. 

Maar het "genie" dat u bent wist dit waarschijnlijk al.. 
Indien je het niet verstaat, met wat jij beweerd zouden alle woningen met WP nog meer verbruiken..

3) met het type vloerverwarming ga ik inderdaad meer de kant op tussen "droge" en "natte" systemen. Sterker nog, ik ga veel verder dan die simpele opsplitsing voor type-verdeling omdat ieder type een verschil geeft qua afgifte en opwarmtijden. Een frees-systeem (bvb) is ook vloerverwarming maar door beperkte opbouwhoogte en gebrek aan "massa" enorm onderhevig aan versnelde afkoeling en opwarming. Gelijkmatigheid van opwarming is totaal verschillend en energie-verbruik ligt hoger dan een klassiek noppenplaat (of tacker)-systeem waar 10cm chape opligt (vaak vanwege gebrek aan isolatie). Nog een ander voorbeeld zit tussen de natte systemen onderling waarbij men al eens gebruik durft maken tussen systemen met "verdichte" chape en gewone waarbij ook weer opwarmtijden, afgiftes en stooktijden kunnen afwijken. Het gaat veel verder dan "juiste legafstanden" en haalt andere beperkingen aan... maar dat leert u helaas niet uit commerciele brochures. 

4) Verbruiken onderling tussen systemen kunnen verschillen. ZELFS ALS DEZELFDE SYSTEMEN WORDEN GEBRUIKT. Iedere woning is uniek alsook iedere gebruiker en diens leefgewoonten. Knoop dat nu eens eindelijk in je oren. 
Verder ga ik inderdaad bij mijn woord blijven dat 2000kWh normaal is bij snelberekening ventilatie (en zelfs goed). Reden hiervoor is dat we de exacte draaitijden niet kennen en best kunnen extrapoleren tot continu gebruik, we niet weten op welk vermogen de motor draait op verschillende tijdspannes (en diens draaitijd) alsook niet weten hoe het systeem ingeregeld staat qua debieten. Eens je AL deze gegevens hebt kan je idd finetunen en zal verbruik gemakkelijk tot een kwart gereduceerd worden. Maar... immers ik die nergens zie staan kan ik nu al zeggen dat de snelberekening aanduidt dat ze goed zitten. Als ik me niet vergis word het EPB-certificaat voor ventilatie gegeven eens men per rooster/mondje de juiste debieten heeft gehaald. Voor de rest spreekt het zich niet uit als de motor onder- of overgedimensioneerd is, er te grote drukverliezen zijn of andere factoren die het negatief beinvloeden. Het is me al meermaals ter ore gekomen dat mensen met het certificaat toch een compleet ontregeld systeem hebben omdat de plaatsing gewoon amateuristisch was, ondergedimensioneerd en niet naar behoren functioneerde in permanentie. Debieten halen door de ventilatiemonden is niet moeilijk als je regelbare ventielen hebt. het verhaal wijzigt compleet als ze ter hoogte vande collector worden ingeregeld. 

Voor je reactie op Leiepisser: 
Ik hoop dat je beseft dat op gebied van bouw en architectuur Duitsland, Nederland en Belgie COMPLEET verschillen? Nederland werkt bijna altijd project matig. Als ik me niet vergis staat in hun bouwbesluit de typewoningen waaruit gebouwd kan worden met vaste indelingen en materialen. Hierdoor is hun wetgeving en opbouw van EPB compleet anders. Ik heb zelf al eens de simulatie mogen maken tussen een Nederlandse woning en een Belgische en mocht vaststellen dat, eens door een zelfde software gehaald, de verschillen heel beperkt zijn. Dit voor vergelijkbare NOM-woning en onze BEN-woningen. De keren dat Nederland beter scoorde kwam voornamelijk door de beperkte oppervlakten en kleinere woonsten die er gebouwd worden dan pakweg gemiddeld in Belgie. Duitsland is NOG verschillender vanwege diens geografische ligging en gemiddeld koudere temperatuurzones. Isolatie is daar een MUST voor koelte buiten te houden wat AUTOMATISCH vertaald in betere energiehandhaving. De focus onder de landen onderling dient te verschillen daar geografisch; geologisch en meteorologisch gezien ze verschillen. Als alles hetzelfde was had Europa allang een universele oplossing en techniek bedacht. 


Als u dan toch de betweter wilt zijn, verdiep u eerst in de materie in plaats van commerciele brochures te lezen. 

Recuperatie warmte van ventilatie via warmtepomp

Reactie van ID_DIM

Desondanks de theoretische mogelijkheid word deze opstelling niet aangeraden of gebruikt.

Dit type aansluitingen word gebruikt met D-systemen in combinatie met warmtepompboilers.
Naast de argumenten van de "collega's" op dit forum zijn dit de volgende redenen waarom niet:

- Ventilatielucht uit systeem C is veelal ongefilterd en bevat meer vocht --> Tast de buitenunit/WP aan
- Warmteverlies word niet opgevangen en men verbruikt meer. Het is een cirkel... ventilatie draait en trekt koude binnen, unit moet meer stoken om koude te compenseren met koelere lucht van C-systeem. Hierdoor is dit een no-can-do

Mag ook niet zomaar op een warmtepomp aangeschakeld worden maar aan specifieke types hiervoor voorzien. Dit heeft te maken met de filtering van de lucht en inwendige opbouw om geen drukverschillen ter hoogte van de motor/inwendige ventilator te krijgen van de WP.

Varierend waterdebiet in verschillende appartement

Reactie van ID_DIM

Op de 7 e foto zie ik een aantal vernauwingen op de inlaat van de pomp.

Ik denk dat die ervoor zorgen dat er onvoldoende toevoer is bij veel afname, zodat de pomp suctieverlies krijgt.

Het heeft weinig zin om dikke leidingen aan te leggen als er dan ergens naar een kleinere diameter wordt overgegaan.

Ook juist gezien.
Ik denk niet dat er verder gezocht dient te worden.

OpenTherm cv ketel

8 reacties ·

Reactie van ID_DIM

HEt volstaat de gegevens op te vragen aan de groothandel of bij de verschillende merken.
Over het algemeen bestaat bij alle merken wel een mogelijkheid OpenTherm te werken. Vaak ook mogelijk na ombouw in de ketel zelf waarbij een module word bijgestoken.


Bij je Vaillant (als deze nog werkt) is dit een module die dan in de ketel moet worden bijgebouwd.
Dit was module VR33 of VR36... weet niet zo gauw meer welke dat het was. De juiste kan je bekomen via groothandel of Vaillant zelf.

Zonneboiler met 2 spiralen, één spiraal aangesloten

Reactie van ID_DIM

Tenzij je systemen kent die niet volgens de wetten van de fysica werken heb ik zo mijn twijfels over het bestaan van "andere kennis".

Maar alweer, het is niet vreemd dat (ver)bouwers en renoveerders mirakels verwachten die tegen de limitaties en fysica-wetten ingaat voor hun ideaal comfort idee..

Bosch/Junkers ketel met CW100&CR100 thermostaat of CW400

Reactie van ID_DIM

Afhankelijk van de ketel die er geplaatst word zullen beide opties werken.
De CW100 en CR100 combinatie geven de mogelijkheid de thermostaten per zone (bvb. boven en beneden) apart te sturen.

De CW400 zorgt voor een centrale opstelling maar waarbij meteen meerdere zones kunnen geregeld worden (en warm water vaten).

het hangt beetje, op gebied van regeling, af wat u het liefste heeft. 2 Thermostaten verspreidt over de woning of liever een oplossing langswaar u ook gecentraliseerd mee kan werken.

Temperatuur boiler: eenduidig antwoord mogelijk?

Reactie van ID_DIM

Dat hangt af van de afstand boiler-tappunt.
Persoon in kwestie gaf aan dat deze al ingesteld stond op 45°C en leek me hierbij geen probleem te hebben.
Een "hoge" temperatuur is vaak al rond de 40°C om nog met de hand te kunnen afwassen. Veel hoger dient het niet te gaan als dit al optimaal is.

Bij 50°C kan je bij langdurige blootsltelling al eerste graadsbrandwonen krijgen.
het is hiermee ook de reden dat bij doorstroomtoestellen het doorstroomdebiet op 40°C word weergegeven. De additionele 5°C dient nog voor de warmteverliezen op de leidingen en kraanwerk te compenseren.

En als je me niet gelooft mag je van mij gerust een test doen met je vingers, thermometer en warm water op 60°, 45°C en 40°C. ;)

1 2 3 4 5 6 7 · Volgende