Livios: Bouwen aan morgen


Iceberg

  Lid sinds 04/01/2018

 • Andere particulier
 • Lid sinds 04/01/2018
 • 1 vraag gesteld
 • 122 vragen beantwoord
 • 6 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 14 bedankjes ontvangen
 • 0 leden bedankt


Iceberg
 • Andere particulier | Woont in Marke

Geschiedenis

1 2 3 4 5 6 7 8 · Volgende

Opstijgend vocht of lek?

2 reacties ·

Reactie van Iceberg

Moest je een lek hebben op de toevoerleidingen, zou ik verwachten dat de waterteller continu zou lopen (of is de wc niet aangesloten op stadswater, maar op regenwater?)

maar als het water over uw dorpel loopt daarentegen, dan zou je niet onmiddellijk verwachten dat dit van een (ondergrondse) lekkende afvoer kan komen (of er zou dan ook nog een verstopping op de afvoer zijn?!)

Zijn wat tegenstrijdige symptomen om het probleem te analyseren vanop afstand...

Het minste wat je kan proberen is de kraantjes sluiten zoals reeds door Charel voorgesteld en de teller opvolgen. (Bv hoofdkraan testen ‘s nachts om comfort ietwat te behouden)

Robotmaaiers

Reactie van Iceberg

Beschik over een Husqvarna (ondertussen 3 jaar oud) en deze doet wat ze moet doen ... 

kan me uiteraard niet uitspreken over de Robomow ...

Wij hebben last van een verstopte hoofdleiding van de wc's in ons apparttementsblok (24 eenheden)

Reactie van Iceberg

Deze leiding is uitgerust in 110mm en nu gaan er stemmen op om deze te vervangen door 125mm. Ik persoonlijk denk dat dit niet de zaligmakende oplossing zal zijn, had ergens gehoord dat als de buis wat kleiner is en meer spoeling onstaat. 

Sectionering is gebaseerd opdat er voldoende lucht het ‘vacuüm van het doorspoelen’ kan compenseren in de desbetreffende leiding, terwijl ook de helling van afvoer belangrijk is opdat de zwaardere fracties niet bezinken terwijl er zogenaamd voldoende ‘drijfvermogen’ overblijft voor afvoer van de lichtere fracties.

dimensie had naar mijn gevoel beter groter geweest, voor dergelijk appartement, maar daar is het nu te laat/kostelijk voor...

HEEL BELANGRIJK: juist redeneren kan eigenlijk enkel indien gekend is waar verstopping optreedt.En indien mogelijk te weten uit welke substantie deze verstopping bestaat.

i.p.v. gans het systeem te herdimensioneren zou ik in stappen werken (kan kosten/baten interessanter zijn voor alle bewoners), waarbij na elke stap een (her)evaluatie op termijn dient te worden uitgevoerd.

volgens mij mogen de afvoerleidingen van 110, in de appartementen zelf (wc aansluiting is veronderstel ik dicht bij schacht met afvoercollector) en in de schacht (verticaal gedeelte) d110 blijven ( verstopping situeert zich ook beneden volgens uw info)

stap 1: iedereen sensibiliseren dat niets door wc -afvoer gaat behalve de behoeften en het benodigde Wc papier. (Probleem is dat je deze toepassing niet kan controleren, tenzij het te laat is/de verstopping optreedt)

stap 2: ontluchting bovenaan het afvoersysteem (kost niet veel indien bereikbaar) 

stap 3: herdimensioneren leidingen - vanaf waar schacht op grondniveau uitkomt (gemakkelijker gezegd dan gedaan ...).Vraag is echter hoe bereikbaar deze is ... ook uitvoering van bochten is hierbij belangrijk (liever 2x45gr i.p.v. 1x90gr).- bij voorkeur met inspectiemogelijkheid/doorspoelmogelijkheid op deze plaats (en zoals reeds in dit forum vermeld : toestand Septische put - indien aanwezig? toch ook belangrijk voordat je afvoerleidingen zou aanpassen)

stap 4: vertikaal afvoersysteem aanpassen (uiteraard liefst te vermijden) en in uw geval van verstopping  zinloos (tenminste als er een ontluchter bovenaan voorzien is)

Vals plafond dilemma, poutrellen uitkasten?Ja of neen

Reactie van Iceberg

Enkel poutrel uitkasten maakt het klassiek vind ik (tenzij je dit wenst)

h2m40 valt wel mee indien het geen enorm grote ruimtes betreft.

zelf zou ik eerder ene ruimte links van poutrel op max hoogte houden en dan plafond eetruimte (incl poutrel)uitkleden tot 2m40

ruimtes met verschillende vlakken kunnen een mooi geheel vormen...

trouwens bij verlaagd plafond kan je evt gordijnnis implementeren.

Blijft uiteraard een kwestie van smaak

Renson Healthbox II

14 reacties ·

Reactie van Iceberg

Beste,

indien uw fluittoon zich aan de extractiezijde van de keuken bevindt, heeft het m.i. geen zin om manipulaties aan de zijde van de verse lucht te doen (openen ramen e.d).

Een fluittoon doet me op de eerste plaats denken aan een bepaald debiet die door een te nauwe opening moet (b.v. Klep die bij een bepaald debiet te weinig geopend is)

Ik ken het systeem van Renson niet, maar bestaat de mogelijkheid niet om de ganse installatie eens te testen met alle regelkleppen manueel in volledig geopende toestand? (Kwestie dat kleppen niet automatisch  dichtgestuurd kunnen worden) en checken of in deze situatie nog een fluittoon voorkomt? (In alle standen van de extractor)

Een akoestische demping voor een particuliere woning lijkt me ‘overkill’ ... tenminste indien alle kanalen, afsluiters, ... correct gedimensioneerd zijn...bij deze meteen de vraag of de geplaatste demper wel juist gedimensioneerd is? (Uitzondering : luchtgroep indien deze hoog geluid produceert)

Belangrijk is ook om te weten welke technische factoren kunnen zorgen voor automatische ophoging toerental in uw installatie ... (sensoren)

Maximale afmetingen raam dat open kan

Reactie van Iceberg

Beste, Wij zouden een groot raam (2.5m hoog 1.5m breed) willen plaatsen tijdens onze verbouwing. Dit raam zou echter voor onderhoud moeten geopend kunnen worden. Is dit mogelijk met deze afmetingen?

Beste,

toevallig beschik ik over 1 zo’n dergelijk raam met quasi dezelfde afmetingen (nu 4 jaar in gebruik)

Uitvoering alu, draai-/kip , dubbel glas gelaagd.

Zwaardere scharnieren

het werkt perfect voor ons gebruik, waarbij vnl kippen en sluiten.

we draaien het echter enkel open om binnenzijde van rolluik te reinigen of als evt nooduitgang (slaapruimte kinderen) en tot op heden geen problemen gehad!

bij bestelling heb ik wel getwijfeld gezien dergelijke afmetingen (= boven een bepaalde geadviseerde verhouding) maar toch zeer tevreden.

ik kan echter niet bevestigen of bij intensief gebruik (opendraaien) het raam nog even goed zou openen of sluiten

Lucht/lucht warmtepomp

Reactie van Iceberg

Het verwondert mij dat niemand het concept zelf in vraag heeft gesteld. De warmtepomp heeft een specifieke en belangrijk kenmerk nl de COP waarde. 

COP is een theoretisch rendement en ligt hoger dan het reëel rendement (verkopers zullen daarom liever met een COP uitpakken)

in praktijk lijkt mij de SPF een realistischere en daarom interessantere indicatie

Luchttekort in zeer luchtdichte woning met ventilatiesysteem D

Reactie van Iceberg

Bij bewoonde kamers zou je kunnen veronderstellen dat daar de lucht extra in beweging is door het leven in de kamer. Mensen die weg en weer lopen, deuren die openen en sluiten, het zijn allemaal dingen waardoor de lucht zich nog gemakkelijker zal mengen moest dit nog nodig zijn, wat blijkbaar niet het geval is

Dag Charel,

Het is net dit ‘leven’ (die de beweging veroorzaakt), die de omgevingslucht tot een bepaald niveau helpen te contamineren... mensen transpireren, ademen, zijn (soms) actief (koken, douchen, ...), maken stof ... m.a.w. dragen ze terug bij dat de lucht weerom niet homogeen is  in deze ruimte ;-) )

Tot een bepaalde hoogte vind ik deze Nederlandse test waardeloos ... (met alle respect voor hun titel als prof, maar helaas benaderen ze veelal de situaties te theoretisch, terwijl het in de praktijk er helemaal anders aan toegaat en het geheel m.i. toch ruimer bekeken dient te worden)

indien men beweert dat de luchtkwaliteit in  ganse ruimte quasi gelijk is, dan dient men ook verscheidene metingen uit te voeren op verschillende hoogtes en niet enkel aan het plafond. Ook de spreiding en aantal van de sensoren mocht wat mij betreft wat beter!

Verscheidene pulsieroosters zijn ontworpen met het oog op het ‘Coanda-effect’ dus hierbij zou je de meest verse lucht (spreiding) aan het plafond moeten terugvinden en als gevolg op deze hoogte de beste resultaten (in principe betere kwaliteit) moeten meten. (Bij de Nederlandse test zijn vermoedelijk wandventielen gebruikt (type?) waarbij hun montagehoogte ook niet vermeld staat)

Dergelijke pulsieventielen zijn nogal simpel en hun werking ook. Het zou dan ook zonde zijn dat merken als bv Trox zoveel research doen terwijl het volgens deze Nederlandse test het totaal geen zin zou hebben om dergelijk research en ontwerp van roosters te doen daar zogenaamd bewezen is dat toch alle lucht in de ganse ruimtes homogeen zou zijn.

Ook woningen met wat architecturale, speelse karakters hebben niet immer een vlak plafond op 2m40 (vides, mezzanines, schuine plafonds, ... ) en wat met externe factoren zoals bv de verwarming in de ruimte die af en toe aan kan staan? ...

ook woonruimtes met het loftgevoel, of zelfs publieke plaatsen (WZC, ziekenhuizen) om nog grotere ruimtes te noemen ... vragen een doordacht ventilatiesysteem om tot een goede, volledige doorstroming te komen.

je kan deze onmogelijk vergelijken met deze voorgestelde (kleine) testruimte waar men iets probeert te bewijzen dewelke de realiteit totaal niet benaderd!

Bovendien staan de sensoren in de kleine test ruimte, (naast hun verkeerdelijk identieke positie op plafondhoogte) ook nog eens vrij dicht bijmekaar (een belachelijke 2m23 en 1m80 tss.afstand in de testkamer)

Dit is het laatste dat ik nog kwijt wou over deze test.

het belangrijkste is dat de problemen van BK nog opgelost raken en wetende Charel, dat ook u veel goede adviezen aan de mensen meedeelt !

Bouwgrond kopen >< nagaan kwaliteit bouwgrond

Reactie van Iceberg

Beste,

bij de buren en in directe omgeving informeren kan al heel wat helpen... hebben zij op palen of andere moeten bouwen? Waarom? Zij zouden toch iets meer moeten weten van de bodemgesteldheid! 

wat was er vroeger op deze bouwgrond? Vijver? Evt vervuiler? Akker of wei?

Ook best informeren of er ooit overstromingen waren in dit gebied?

je sluit hiermee niet alles uit, maar het risico blijft bij deze meer berekend.

1 2 3 4 5 6 7 8 · Volgende