Livios: Bouwen aan morgen


HugoCo

  Lid sinds 12/11/2017

 • Bouwer
 • Lid sinds 12/11/2017
 • 1 vraag gesteld
 • 140 vragen beantwoord
 • 3 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 27 bedankjes ontvangen
 • 0 leden bedankt


HugoCo
 • Bouwer | Woont in Antwerpen
Privébericht

Geschiedenis

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 · Volgende

Vloer via kruipkelder isoleren, welk type isolatie?

Reactie van HugoCo

Ik heb op het "plafond" van de kruipruimte een laag PUR-isolatie laten spuiten van 10cm dikte. Een deel van de verticale muren wordt ook meegenomen zodat de kans op koudebruggen geminimaliseerd is.

Voorwaarde is wel dat er ongeveer 80cm vrije hoogte moet zijn om te kunnen

Plaatsing alu panelen tussen ramen

Reactie van HugoCo

De reeds aanwezige isolatie EPS is in elk geval zeer slordig aangebracht. Grote spleten en ook de bevestiging met de nylon pluggen. Normaal moet iedere plaat met 6 nylonpluggen bevestigd worden, mooi verdeeld. Een plug op de naad om zo 2 platen ineens te bevestigen is uit den boze. De EPS- isolatie lijkt mij vrij dun. Ik heb 14cm EPS voorzien om aan de EPB-norm te voldoen.

Voor de bekleding tussen de ramen kan je beroep doen op gespecialiseerde bedrijven in aluminium gevelbekleding. Er wordt eerst een aluminium frame op de gevel bevestigd, daarna isolatie geplaatst en vervolgens de op maat gemaakte bekleding, in de kleur naar wens. Als isolatie kan je dunnere PIR-platen nemen zodat de panelen gelijk met de crepielaag komt.

Gespoten pur vloerisolatie

4 reacties ·

Reactie van HugoCo

Hetgeen overal wordt vastgesteld is dat de "zwevende" vloer na verloop van enkele jaren toch een paar milimeters zakt. Gewoon door de krimp of samendrukking van de PUR-isolatie door  het gewicht van chape en vloer. Als er reeds een luchtspleet is tussen isolatie en draagvloer is het risico groot dat op die plaatsen de chape + vloer meer gaat zakken dan elders.

Zware radiator ophangen aan snelbouwmuur van 9cm

Reactie van HugoCo

Voor zover ik mij mijn cursus toegepaste mechanica nog herinner:

Nemen aan dat midden van radiator zich op 15cm van de muur bevindt en de muur is gevangen tussen vloerplaat en betonnen plafond. Vermoedelijk 3 J-beugels (radiator langer dan 180cm).

De radiator oefent een moment uit op de muur van 95kg x 0.15m of 11,4kgm dwz het oefent dezelfde kracht uit als een hefboom van 1m lengte waar je op het uiteinde 11,4kg oplegt. (een kind van 3 jaar tilt een muur op van 1000kg met een hefboom van 1meter?)

De muur, alleenstaand, weegt +- 1000kg. Gevangen tussen vloer en plafond zijn de toegelaten krachten nog veel groter. De belasting van de radiator op de muur is m.i. verwaarloosbaar. Het zwakke punt is de J-ophanging zelf die het zou kunnen begeven als je bv op de radiator zou staan.

Occasionele syndicus VME

5 reacties ·

Reactie van HugoCo

Sta er in elk geval op dat er een verzekering wordt afgesloten voor de syndicus voor het geval dat er fouten ten zijn laste zijn (vb ongeval met lift, geen onderhoud georganiseerd door syndicus.

Afvoerbuis keuken van de buren komt uit in mijn keuken, mag dit ?

Reactie van HugoCo

De woning van uw buur maakt waarschijnlijk deel uit van hetzelfde appartementsgebouw. Om de kosten te drukken wordt er één verticale afvoerbuis voorzien waar de 2 appartementen worden op aangesloten. Het is dan normaal dat de afvoerbuis van het ene appartement even in het andere appartement komt. Dat zijn zo van die "erfdienstbaarheden" die je moet dulden als je een appartement koopt.

U kan best eens nazien of dat stukje afvoerbuis nog in degelijke staat is. Zijn het koperen afvoerbuizen dan kan de wanddikte van de buizen door ouderdom soms sterk gereduceerd zijn. Verstoppingen moet je daar nu niet onmiddellijk vrezen.

Van prosumententarief naar capaciteitstarief? Goede zaak of niet?

Reactie van HugoCo

Het is de regering zelf die op het gedacht gekomen was om de inkomsten van zonnepanelen te belasten. Het is de Europese Commisie die de Belgische regeringen heeft teruggefloten zeggende dat de inkomsten van projecten die door de Staat worden gesubsidieerd niet mogen worden belast door diezelfde overheid.

Anderzijds mag men contracten maken zoveel als men wil, maar indien clausules  in strijd zijn met de  wetgeving dan zijn die clausules nietig dwz alsof ze niet bestaan.

Nu, iemand die in de branche zit, wist al op voorhand dat er grote problemen gingen ontstaan. Zowel qua infrastructuur als economisch / financieel. De respectievelijke regeringen wilden niet luisteren naar de adviezen van de diverse competente instanties met het gekende gevolg: oversubsidiering en een infrasctructuur waar geen rekening was mee gehouden. Zo zijn er gebieden in BelgIê, tegen de landsgrens, aan op het uiteinde van de elektriciteitsnetten, waar men verplicht was het elektriciteitsnet te versterken richting landinwaarts omdat de geproduceerde lokale elektriciteit het lokaal ruimschoots overtrof en zelfs de leidingen om de elektriciteit naat het binnenland af te voeren, onvoldoende waren.

Hoe wil je dat zoiets in stand kan worden gehouden? Ergens gaat men op de grenzen stuiten zowel qua infrastructuur als financiëel.

Trouwens, als men de subsidieregeling bekijkt dan merk je dat vele installateurs de premies naar zich hebben toegetrokken door hogere prijzen aan te rekenen en in de offerte reeds de premiekorting pro-memorie in mindering te brengen zodat een "aanvaardbare" prijs ontstond. Eens de subsidieregeling sterk werd afgebouwd. Toen de subsidieregeling werd afgebouwd was het plots voor sommige aannemers niet meer interessant.

Akkoord of niet: "Vanaf 2018 vergoeding voor plaatsen zonnestroomoverschotten op net"

Reactie van HugoCo

Hetgeen men wel doet voor lange termijn opslag is de warmte tijdens de zomer (bv van airco's) opslaan in de grond op +- 170m diepte. In de winter haalt men de warmte erweer uit. Maar of dat een groot succes is vraag ik mij wel af.

Voor energieopslag voor korte termijn (24 tot 48u) kan men gebruik maken van buffervaten (bv Vaillant - 2000 liter buffervat ), maar daar hangt ook altijd een prijskaartje aan vast.

Zwevende chappe

5 reacties ·

Reactie van HugoCo

De isolatievlokken waar u van spreekt is waarschijnlijk het afval dat verkregen wordt bij het afschuren (egaliseren) van gespoten PUR-isolatie in andere woningen. Het zijn gewoon losse stukjes die niet gebonden worden door een lijm of iets dergelijks. Waarschijnlijk zal de vloer en chape nog iets meer zakken dan bij gespoten PUR isolatie.

Sifon leeg na gebruik wasmachine

Reactie van HugoCo

Het afvalwater dat in de afvoerbuis stroomt werkt als een zuiger die op het laatste ook nog de reukafsnijder leeg zuigt en zodoende de weg vrij maakt voor reukhinder. De oorzaak is terug te vinden in het ontwerp van de afvoerleidingen en riolering en daar zal waarschijnlijk weinig aan te veranderen zijn.

Hetgeen u waarschijnlijk wel kan doen is aan de reukafsnijder de zaak heraanleggen en , hetgeen men noemt, een luchtsnuifer plaatsen tussen sifon en afvoerleiding. De sifon zelf kan u ook langer maken zodat een grotere waterkolom in de reukafsnijder blijft staan. Dit kan soms reeds voldoende zijn om de sifon gevuld te houden.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 · Volgende