Livios: Bouwen aan morgen


Hugo C.

  Lid sinds 26/06/2012

 • Bouwer
 • Lid sinds 26/06/2012
 • 1 vraag gesteld
 • 176 vragen beantwoord
 • 9 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 23 bedankjes ontvangen
 • 1 lid bedankt


Hugo C.
 • Bouwer | Woont in Antwerpen
Privébericht

Geschiedenis

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 · Volgende

Bezwaar tegen bouw appartement met wellness in kelder bij buren

Reactie van Hugo C.

Als ik het goed begrijp is uw zijmuur volledig gesloten en staat op de scheiding. Als de Bouwcode het toelaat is tegen de nieuwbouw weinig in te brengen. Wat u wel kan nagaan of vragen of zijn gebruik zullen maken van uw scheimuur. De betere architect zal tegenwoordig eerder een volledig zelfstandig gebouw oprichten, zeker als er kelders zijn. Vermoedelijk moet de fundering van uw scheimuur onderbouwd worden omdat deze niet diep genoeg gaat om voldoende stabiliteit te garanderen tijdens de bouw. Ga ook na of er geluidsisolatie tussen uw scheimuur en de nieuwbouw zit (gewoonlijk Isover Partywall).

Vraag ook dat er voor de aanvang van de bouwwerken een omstandige plaatsbeschrijving van uw woning wordt opgemaakt zodat er achteraf geen welles-nietes spelletje ontstaat.

En bekijk het positief: na de werken zullen uw stookkosten heel wat lager liggen en krijgt u hopelijk aangename buren馃槈

Oplossing vochtprobleem?

2 reacties ·

Reactie van Hugo C.

U heeft diverse klachten waarvoor ook verschillende oplossingen zijn. Wat betreft de isolatie in de kruipruimte : mogelijke is de kruipruimte in de zomer droog en kan u dan pur isolatie laten spuiten. 

De witte schijn op de steen duidt vermoedelijk aan overtollig vocht, vermoedelijk door het ontbreken of slecht uitgevoerde waterkering. Kan u zien waar de waterkering (zwarte plastic of dunne roofing) juist zit? Zijn juist daarboven regelmatig open verticale voegen zodat water in de spouw kan weglopen? Is de spouw bovenaan open zodat deze kan verluchten? Is het enkel de regenkant?

Isoleren binnenmuur Met beperkte breedte

Reactie van Hugo C.

Is de gemene muur volledig vrij of is deze gedeeltelijk aangebouwd door de buur (foto?)? Een isolatie aan de buiten zijde is meer aan te bevelen dan binnen. Binnenisolatie zal gewoonlijk aanleiding geven tot meer koudebruggen en verlies van ruimte. Wat zijn de bezwaren van de buur juist? Isolatie en dus bescherming van de gevel moet aanzien worden als een onderhoud  van uw woning. Indien uw buurman blijft weigeren zou u nog altijd het kunnen voorleggen aan de vrederechter. In verzoening kost het niets. Kom je niet tot een akkoord dan kan je een verzoekschrift richten aan de vrederechter die dan een uitspraak (vonnis) zal formuleren.

Wat betreft binnenisolatie kan je isolatie op gyprocpplaten nemen. Er zijn verschillende diktes beschikbaar tot 6cm. Wil je betere isolatie gebruiken dan kan je pur of pur platen gebruiken in de gewenste dikte en afwerken.

Voorkeursschakelaar boiler stand "auto" werkt niet?

Reactie van Hugo C.

Het best doet u beroep op een elektrieker, of op zijn minst iemand met kennis van elektriciteit. De eenvoudigste oplossing is m.i. een schakelklok met weekprogramma bijplaatsen die het contact "Auto" van stroom voorziet. Informeer bij uw leverancier elektriciteit welke uren van de week "daluren tarief van toepassing is. Hou er echter rekening mee dat de inhoud van de boiler beperkt is en eenmaal het warm water is opgebruikt je zelf de voorkeurschakelaar op "1" moet plaatsen ofwel het klokprogramma aanpassen dat er ook gedurende de dag er enkele uren bijverwarming is. Bij vernieuwing zou u kunnen overwegen een boiler te nemen die gedurende de winter via de CV actief is en tijdens de zomer op elektriciteit.

Hoe kan je zien of een leien dak asbest bevat?

Reactie van Hugo C.

De productie van asbest-cementleien is in de periode 1985-1990 gestopt (lees. verboden) en is vervangen door leien met kunststof vezels. Alle asbest-cementleien, blootgesteld aan weer en wind sinds de jaren '80, zijn gegenereerd. Aan de zichtbare zijde zie je de asbestvezels zo hangen doordat het bindend cementlaagje is aangetast. 

Het best vervangt u de asbest-cementleien door een nieuw dak, maar momenteel is er nog niets verplicht. Steeds meer hoor je echter dat bij brand aan gebouwen met asbest-cement bouwmaterialen de omgeving moet gereinigd worden.

In de jaren '90 zei men dat asbest-cement gebonden bouwmaterialen in feite veel minder gevaar opleverde omdat de microscopisch kleine agressieve vezelstructuur van asbest door de binding met cement beschadigd was en daardoor veel minder gevaarlijk was. Maar daar vind ik tegenwoordig niets meer van terug. 

Bouwen met SOD

1 reactie ·

Reactie van Hugo C.

Ik heb in 2009 gebouwd SOD, maar doet dit niet meer om meerdere redenen.

1. Op het ogenblik van ondertekening van het contract moet je in feite tot in de details alles al beslist hebben. Wijzigingen, wat ook de reden is - goedkoper of beter deelwerk bv - zal altijd aanleiding geven tot een njet of een duurdere factuur.

2. Bij de ondertekening van het contract wordt gewoonlijk een voorschot gevraagd van 5% op het totaalbedrag. Gaat de onderneming ondertussen failliet dan ben je het voorschot waarschijnlijk kwijt of loopt het project aanzienlijke vertraging op met prijsherzieningen en ander minder aangename maatregelen van de curator.

3. Blijkt dat de bouwpromotor het niet zo nauw neemt met zijn verplichtingen vb ivm Wet Breyne, ABR verzekering e.d. dan loop je als bouwheer grote risico's. Onderaannemers kunnen zich direct tot bouwheer wenden voor betaling van hun factuur.

4. Bij faling van de hoofdaannemer, ook jaren na de realisatie, ben je de volledige garanties en aansprakelijkheden kwijt.

5. Bij afzonderlijke aannemingen ligt het risico bij faling veel lager, de degelijkheid van de aannemer is beter te controleren en is er een slechte keuze gemaakt, dan is het maar voor een deel van het werk.

Thermostatische kranen of gewone kranen?

Reactie van Hugo C.

Dat het plaatsen van thermostatische kranen verplicht zou zijn is mij totaal onbekend. Maar men vind wel veel uit om beslissingen door te drukken en discuties uit te sluiten. Maar het wordt wel aanbevolen in plaatsen waar er geen thermostaat staat om de temeperatuur te regelen en daar kan ik wel inkomen. Bij nieuwe gebouwen is het zeker aan te bevelen om de EPB-normen te behalen en in bestaande woningen heeft het ook zijn effect op de EPC-waarde van de woning.

STINKEND REGENWATER

5 reacties ·

Reactie van Hugo C.

Het best plaatst u een reukafsnijder en terugslagklep in de afvoerleiding naar straat. Zo vermijdt u dat bij hevige regenval en overlast in de riolering er afvalwater van de riolering in de regenput terecht komt. De reukafsnijder vermijdt ook dat de rioolreuk in de regenput komt (de door u geplaatste bocht als reukafsnijder zal enkel werken bij een volle regenput, zodra het waterpeil in de regenput is gedaald tot onder de aangebrachte elleboog is de weg terug open) . De terugslagklep houdt ook het ongedierte (ratten) tegen. Het zijn 2 dure stukken maar die toch hun effect hebben op de kwaliteit van het regenwater.

Wat is een normale druk in de waterleidingen in een huis?

Reactie van Hugo C.

De maximaal gemeten druk van 8 à 9 kg/cm² lijkt mij al heel hoog. Overdrukventielen ter bescherming van sanitaire toestellen (boilers) hebben een werkdruk van 8 kg/cm² zodat deze reeds zouden beginnen werken. Heeft u een boiler in huis met terugslagklep en overdrukventiel ? Zie de goede werking eens na. Vooral de slechte werking of het ontbreken van de terugslagklep op de boiler zou er de oorzaak kunnen van zijn dat de druk op het sanitair koud water stijgt. Nadat u koud water hebt afgelaten zou de waterdruk toch even normaal moeten zijn.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 · Volgende