Hugo C.

Lid sinds 26/6/2012

  • Bouwer
  • 3 vragen gesteld
  • 1953 vragen beantwoord
  • 125 vragen goed beantwoord
  • 320 bedankjes ontvangen
  • 2 leden bedankt

Geschiedenis

Reactie van Hugo C.

In appartementsgebouwen waar de individuele centrale verwarming is aangesloten op 1 gemeenschappelijke schouw is het toegelaten om nog een atmosferische gaswandketel te plaatsen. Daaraan zijn wel een paar voorwaarden aan verbonden: Zo moet er in de plaats van opstelling een onder- en bovenverluchting zijn. Sommige installateurs zijn er echter op uit om grof geld te verdienen. Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat er onderling of zelfs op niveau professioneel vakgebied afspraken gemaakt zijn om zoveel als mogelijk de atmosferische gaswandketels te vervangen door de klant horrorverhalen voor te schotelen, en/of gebrekkig onderhoud uit te voeren of zelfs te weigeren omdat het toestel zogezegd niet voldoet (maffia praktijken)

Bekijk
Kunststof kozijnen prijzen
2 reacties · · #Verbouwen
Reactie van Hugo C.

Talrijke pvc ramen laten plaatsen sinds 1982 tot 2020 en nog steeds tevreden (steeds profielen van dezelfde fabrikant). Neem wel een gekend merk van profielen en mijdt installateurs die van alles beloven, kortingen geven en gratis dit en dat geven, uiteindelijk blijken die in vele gevallen de duurste te zijn.

Best vraagt u enkele offertes aan. Overweeg ook eens 3-voudige beglazing, de meerprijs is soms vrij gering.

Bij bestelling controleer ook altijd de afmetingen(+-) nog eens en vermeld de uitvoeringstermijn (datums)

Bekijk
Reactie van Hugo C.

De test is van korte duur, maar omdat het niet zeker is dat je aan de juiste schakelaar werkt, steeds de volledige installatie spanningsloos stellen!

-  verlichting in keuken staat dus aan (lamp blijft branden)

- installatie volledige spanningsloos stellen

- rode draad loskoppelen van schakelaar derwijze dat het uiteinde van de draad  nergens raakt

- installatie terug onder spanning stellen

- nagaan of lamp in keuken nog brandt

- elektriciteit weer volledig afschakelen

- oorspronkelijke toestand aan schakelaar terug herstellen

- elektriciteit terug inschakelen

Bekijk
berekeningsfout offerte
3 reacties · · #Buitenschrijnwerk
Reactie van Hugo C.

Het is dus een aannemer die werkt met onderaannemers (factuur van metsers). Is er een lastenboek opgemaakt door de architect? Gewoonlijk geeft hun cad-systeem hun zo het aantal m2 stenen. 

Hoe is de offerte opgemaakt? Is deze gedetailleerd waarbij voor iedere post het aantal is vermeld met de eenheidsprijs en de totaalprijs of zijn er enkel bedragen voorzien voor bepaalde delen?

Er zijn aannemers die er in gespecialiseerd zijn om intereressante offertes aan te bieden maar op het einde van de rit de duurste blijken. Gewoonlijk moet bij een eenvoudige controle van de offerte onregelmatigheden naar boven komen. Dus geloof de aannemer niet zomaar dat er een rekenfout gemaakt is.

En op de bestelling is daar ook een begindatum, einddatum, duur en/of aantal werkdagen voorzien? Hebt u een eigen architect aangesteld?

De bouwwerken zijn al gestart, maar de aannemer dreigt (chanteert u) er mee de werken stop te zetten en door deze op de lange baan te schuiven?

Dit is niet het gedrag van een aannemer die bekommerd is om de gevolgen voor u voor de fout die hij zogezegd gemaakt heeft, maar het lijkt eer op een doortrapte bedrieger.

Gelet op zijn handelswijze en de dreigementen zou ik u toch aanbevelen om een gespecialiseerde advokaat onder armen te nemen die het aannemingscontract eens onder de loupe kan nemen en het juiste antwoord aan de aannemer kan geven. In hoeverre is ook de architect betrokken bij de zaak?

Bekijk
Reactie van Hugo C.

Gewoonlijk legt men eerst een plastic folie op de grond. De wapening (net 150 x 150 x 8mm ?) moet minstens 3cm diep in  de betonplaat liggen. Hiertoe zal men onder de wapening betonnen strips van 3 a 4cm hoogte en 15cm lengte plaatsen. Deze strips zijn in de gespecialiseerde handel verkrijgbaar in lengtes van +-1m, ofwel maakt men die zelf. 

De bovenste wapening zal men terug minstens 3cm in de betonplaat voorzien.

Bekijk
Scheur in buitenmuur appartement
3 reacties · · #Muren
Reactie van Hugo C.

Het is een buitenmuur en maakt dus deel uit van de dragende constructies van het gebouw. Dus in de eerste plaats melden aan de VME voor nader onderzoek naar de oorzaak (bv onbeschermde buitenmuur - wachtmuur). Het kan ook gaan om een veel oudere scheimuur (vandaar de betoncontructie tot tegen de muur). Is de scheimuur verankerd aan de betonconstructie van het gebouw met bv speldankers of stalen balken aan de buitenzijde? Is de muur aan de buitenzijde degelijk beschermd tegen weersinvloeden dan kunnen die barsten het gevolg zijn van zettingen van het gebouw en/of de scheimuur). Hebben de buren dezelfde klachten? Een scheimuur van appartementsgebouwen bestaat in vele gevallen uit een oude oorspronkelijke scheimuur van kleinere woningen waarop dan verder, in diepte en hoogte, is gebouwd.

Bekijk
Reactie van Hugo C.

Op https://eservices.minfin.fgov.be/ecad-web/#/  (CadGis) kan u het adres van uw bouwperceel invoeren. U krijgt een het kadasterplan met de coordinaten. Dit geeft u al een eerste beeld van de perceelscheidingen. De preciese opmetingen die zullen terug te vinden zijn op het verkavelingsplan en de verkavelingsaanvraag / goedkeuring. Mogelijks heeft uw notaris die gegevens en van de landmeter die de opmetingen heeft verricht en waar u eventueel ook terecht kan voor de juiste en volledige informatie.

Bekijk
Reactie van Hugo C.

Wat heb je juist ondertekend om te bestellen bij de oorspronkelijke aannemer? 

In elk geval de factuur zo vlug mogelijk protesteren bij de oorspronkelijke aannemer per aangetekend schrijven. U kan al wel het oorspronkelijk overeengekomen bedrag betalen, zo vermijdt u dat boeteclausules worden toegepast.

Bekijk
Keukenvloer
2 reacties · · #Fundering en kelder
Reactie van Hugo C.

Hoeveel ruimte is er vanaf de betonplaat in de keuken? Hoe dan ook moet je rekening houden met isolatie van de vloer en daar heb je minimaal toch 10 tot 12cm Pir-isolatieplaten nodig. Met vloerverwarming, de temperatuur onder de vloer  is dan maximaal 35°,  nemen de warmteverliezen met 50% tot 100% toe. Dus nog meer isolatie!

Wat ben je juist van plan met de woning?

Bekijk
Ouderlijk huis kopen
2 reacties · · #Kopen
Reactie van Hugo C.

Waarschijnlijk zal je een en ander zo fiscaal mogelijk willen regelen. De notaris weet daar veel van, zoniet alles, maar op dat vlak zijn ze soms heel zwijgzaam.

Het kan ook bekeken worden in het kader van een schenking met behoud van vruchtgebruik voor haar moeder: zijn er meerdere kinderen of is het enig kind.

Zijn er meerdere kinderen dan is het wenselijk dat zij ook akkoord gaan met de verkoop en verkoopprijs van de woning aan uw partner wil de dochter later geen problemen krijgen met haar broers of zusters die zich benadeeld voelen. Dat kan soms rare wendingen krijgen.

Als inwonend kun je dan altijd "een vergoeding" betalen als tegenprestatie.

Wil je toch naar een verkoop gaan dan wordt de notariële acte opgemaakt op datum van de overdracht aan de waarde van de woning  op dat ogenblik. De reeds betaalde "vergoedingen" kunnen dan in mindering gebracht worden. Maar de dochter zal de normale registratierechten op de aankoop moeten betalen (7%?).

Om alle mogelijkheden van overdracht en mogelijke problemen te kunnen inschatten zou de samenstelling van de familie en leeftijd van de moeder moeten gekend zijn.  Is de vader reeds overleden en is zijn aandeel in de woonst reeds als blote eigendom van de kinderen?

Bekijk