Livios: Bouwen aan morgen


Hugo C.

  Lid sinds 26/06/2012

 • Bouwer
 • Lid sinds 26/06/2012
 • 2 vragen gesteld
 • 619 vragen beantwoord
 • 31 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 123 bedankjes ontvangen
 • 2 leden bedankt


Hugo C.
 • Bouwer | Woont in Antwerpen
Privébericht

Geschiedenis

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 · Volgende

Verplichte verzekering tienjarige aansprakelijkheid

Reactie van Hugo C.

Je hebt gelijk, maar om de verschillen en de hangijzers en de vergelijkingen te maken tussen al die aanbieders zou ons te ver leiden. 

In eerste instantie was mijn bedoeling om kort het verschil tusen de 10 jarige aansprakelijkheidsverzekering van aannemer en architect en ABR uit te leggen. 

Het is natuurlijk aan architect en aannemer om het bewijs te leveren dat hun verzekering voldoende is voor de dekking van de 10 jarige aansprakelijkheid. Aan de opdrachtgever om een ondersteunende verzekering ABR af te sluiten na kennisname van de ABR aannemer.

Dat had ik ook zo begrepen, maar uit eigen ervaring wou ik er toch de nadruk op leggen dat een ABR-polis u niet dekt in alle omstandigheden en er heel wat addertjes onder het gras verborgen liggen.

Raad gezocht - projectgrond

10 reacties ·

Reactie van Hugo C.

Ik vraag mij eigenlijk af wie je het best een studie laat maken over wat nu precies kan en mag op het perceel grond. Uiteindelijk moet het ganse rijtje van stedenbouwkundige plannen of wat de benaming vandaag ook mag zijn, doorgenomen worden. Is de BPA nog van toepassing, is er al een RUP? Een landmeter zal misschien beter zijn weg vinden in al die plannen dan een architect. Een lokale architect kan ook al geindoctrineerd zijn door een stugge houding van de stedenbouwadministratie van wat mag en niet mag. Zie ook de mogelijkheden na om in beroep te gaan bij het provinciebestuur indien uw plannen niet expliciet verboden zijn volgens de plannen van ruimtelijke ordening.

Anderzijds is het ook de bedoeling van de Vlaamse overheid, mede door de betonstop, om de beschikbare bouwgronden zo optimaal te benutten. Lees meer woningen per ha, en meergezinswoningen (appartementsgebouwen)  toe te laten waar dit voorheen niet toegelaten was.

Dus heel wat mogelijkheden. Vermijdt dat u het perceel grond verkoopt voor een habbekrats en dat u nadien moet vaststellen dat "uw" droom toch kon gerealiseerd worden.

Muur bouwen

6 reacties ·

Reactie van Hugo C.

Ik heb dat in dit forum vernomen, maar sommige steden en gemeenten (,waaronder Antwerpen) hebben in hun bouwcode voorzien dat in de scheimuur enkel een volle steen (zonder holtes of perforaties) mag gebruikt worden. En dat er ook nog controle op is. 

Dus eens nagaan in de bouwcode of er specifieke voorwaarden worden gesteld.

Sleutel op deur all-in (zijn er mensen met ervaring die hun mening kunnen geven?) 350.000€ budget

Reactie van Hugo C.

Ik kan alleen de woorden van Watcher bevestigen , u kunt u niet voorstellen .ik spreek uit ervaring .als je toch overweeg in zee te gaan voor een SOD project ,en hebt geen kennis van bouw ,stel iemaad die de werken op de voet volgd, zorgd dat je werfverslagen krijgt !!! .zorgd dat de werken opgevolgd zijn ,en dat in u contract geen (zo gezegd clozullen zijn)vergewist u dat van het begin af ALLES VOLGENS DE GOEDGEKEURE PLANNEN WOORD UITGEVOERD.( na twee jaren spartelen zijn we onze project kuijt .

Volledig akkoord, maar staat in het contract ook geen clausule dat de bouwpromotor in bepaalde omstandigheden u de toegang tot de werf kan ontzeggen tot einde van de werken? Opgelet voor de addertjes onder het gras. Nietszeggende regeltjes blijken achteraf een goed doordachte strategie te zijn. Voor mij 1 advies: Hou de bouw en uw portemonnee in uw handen. U beslist voor iedere stap in het verder verloop van de bouw. SOD project: nooit meer.

Afstellen voordeur met (in?)klemscharnieren -> tochtprobleem

Reactie van Hugo C.

Hebt u al eens nagegaan op de kader in die hoek tijdens het bevestigen niet krom is getrokken? Als een deur op 3 hoeken perfect aansluit dan moet normaal gezien de 4de hoek ook perfect sluiten. Tenzij de deurkader niet goed is gemonteerd.

Oude houten draagbalk vervangen

Reactie van Hugo C.

Beste Paul,

Dank voor de reactie. Gewoon staal vind ik veel te zwaar. Ik ben aan het kijken naar staal frame bouw zoals gepresenteert door be-steel.eu . Dit zijn lichtgewicht frames. Ik weet alleen niet of deze frames de overspanning van bijna 7 meter aankunnen.

Ivo

Toch nagaan of de aangelegde vloer met een overspanning van 7 meter nog een normaal gebruik kan toelaten . Wat zijn de afmetingen (dikte en hoogte) van de oude balken en wat is de onderlinge afstand. Is (was) er tussen nog een ondersteunende muur?

Hoogte plafond is lager dan op het plan!

Reactie van Hugo C.

Zie ook eens na wat de minimale plafondhoogte is in de bouwvoorschriften. In sommige steden en gemeenten is dit 240cm!

Steenstrips op Recticel Powerwall Isolatie

Reactie van Hugo C.

Van sommige adviseurs weet ik zeker dat ze nogal vaak twijfelachtige adviezen verstrekken en ik druk me hierbij nog zeer gematigd uit. Het enige doel is meestal dat ze via hun "winkeltje" één of ander product aan de man kunnen brengen ! Hoedt u hiervoor ! 

En als Recticel, als gereputeerde fabricant van isolatiemateriaal, het advies geeft dat hun Powerwall panelen niet geschikt zijn om daar steenstrips op te lijmen dan zou ik dat advies zeer ter harte nemen !

Denk vooral ook aan garantie's die anders automatisch zullen wegvallen !

Gebruik enkel systemen die ALS GEHEEL door DE FABRIKANT worden goedgekeurd.

Isoleren en plaatsen van steenstrips op een gevel doe je niet voor een periode van enkele jaren maar verwacht je toch dat de investering voor de komende 30 / 40 jaar zijn dienst bewijst. En daar wringt wat het schoentje met de isolatie van Recticel of algemeen PUR en PIR isolatie. De fabrikant zal als geen ander weten waar de sterke en de zwakke punten en de beperkingen liggen van zijn product.

Als de fabrikant van de isolatie al een negatief advies geeft, dan zou ik daar zeker rekening mee houden. Vraag maar eens aan de plaatser of hij 30 jaar garantie wil geven.

Recticel vermeldt duidelijk op hun website dat Powerwall geschikt is voor thermische isolatie van sterk geventileerde gevels. Een gewoon geventileerde opstelling is blijkbaar al niet goed, laat staan dat steenstrips, dus geen ventilatie, zou voldoen.

Meting van verbruik in radiatoren en convectoren met dezelfde calorimeter

Reactie van Hugo C.

U kan best eens informeren bij het bedrijf dat de metertjes jaarlijks komt aflezen/vervangen. Bij plaatradiatoren worden de metertjes gewoonlijk in het midden op 2/3 hoogte geplaatst. Bij convectoren is het praktisch niet mogelijk om de gemiddelde temperatuur te bepalen, laat staan daar het metertje te plaatsen. En worden er ook ventilatortjes in de convector geplaatst dan wordt het een onmogelijke zaak om een correcte kostenverdeling van de verwarming te maken.

In mindere mate speelt ook het verschillend gedrag van radiator en convector een rol. Maar dat is enkel belangrijk als er een globale temperatuursregeling op de stookinstallatie staat en heeft enkel betrekking op het comfort.

Akkoord of niet: "Vanaf 2018 vergoeding voor plaatsen zonnestroomoverschotten op net"

Reactie van Hugo C.

Men laat al eens uitschijnen dat de overheid mild is bij het toekennen van premies allerhande. Niets is minder waar. Het premiegeld  valt niet uit de hemel maar het is de belastingbetaler die de schatkist vult. Indien op 1 jaar alle belastingbetalers hun muren isoleren zullen zij allemaal een premie ontvangen maar de overheid zal bij diezelfde mensen met de andere hand hetzelfde bedrag moeten opvragen via belastingen.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 · Volgende