Livios: Bouwen aan morgen


hermanvanhier

  Lid sinds 23/01/2018

 • Verbouwer
 • Lid sinds 23/01/2018
 • 1 vraag gesteld
 • 2 vragen beantwoord
 • 0 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 0 bedankjes ontvangen
 • 0 leden bedankt


hermanvanhier
 • Verbouwer | Woont in VILVOORDE

Geschiedenis


Schade aan huurwoning

7 reacties ·

Reactie van hermanvanhier

Het is nu toch te laat

maar als je nog verhuurt aan iemand zou ik een "goede' staat van het huis laten maken.  We hebben de laatste keer een soort firma ingeschakeld om op die manier foto's en andere bewijsmateriaal te hebben.  Kost ongeveer 250 euro voor de huurder en 250 Euro voor de verhuurder.  Alleen al het feit dat er zo een staat is opgemaakt, maakt dat de huurder wat meer zorg draagt voor zaken.  

Als zo een staat niet bestaat of die is (zoals wij deden) amateuristisch is opgemaakt ( of ondertussen verloren is gegaan want de harde schijf van de computer werkt niet meer) dan mag je het vergeten. 

Daarnaast vind ik de aanpak van een vrederechter in te schakelen theoretisch fantastisch.

maar 

ik heb ooit contact opgenomen met de vrederechter en kwam er dadelijk achter dat de zaak ten vroegste over 3 tot 6 maand kon voorkomen.  Het kon eventueel ook een jaar zijn. 

Dan moet je nog hopen dat de andere kant komt opdagen want anders zit je in een procedureslag die gemakkelijk enkele jaren kan aanslepen.

De kans dat de huurder door al die problemen stopt met betalen is groot en dan ben je nog verder van huis. 

Hopelijk heeft de huurder tenminste geld want als hij in schuldbemiddeling zit of op zwart zaad ben je ook niet ver genaderd.

Samengevat

Je kunt veel doen maar denkt toch wat na over de gevolgen en of je zo niet van de drup in de regen komt.   Als je iemand kent die een overwicht heeft ( je hebt zo van die mensen die zo een uitstraling hebben dat de andere mensen direct doen wat er moet gebeuren)  dan is dat zeker aan te raden om die in te schakelen.  Als je dat niet hebt (zoals ik) dan denken mensen te gemakkelijk dat redelijkheid gelijk staat met een dwaas.  Dan moet je ofwel betere huurders kiezen, ofwel genoeg huur vragen om de schade in te calculeren of ...  overwegen je geld in een kasbon te steken.

Installatie van voor 1981 en zonnepanelen + hoe vorige keuringsverslagen of schema's terugvinden

We hebben een huis van 1962 dat we 25 jaar geleden gekocht hebben.  Een electricien heeft de kast toen verzwaard, een paar extra leidingen bijgeplaast en er differentiêlen aan toegevoegd.
We hebben echter geen weet van een keuring en er is geen enkel schema terug te vinden (noch van het oude, noch van de uitbreiding) 
Als we nu zonnepanelen willen plaatsen moeten we een AREI keuring laten gebeuren.
Wat is dan de juiste impact?
ik zou alleszins de draadschema's nodig hebben 
maar blijkbaar zijn ook de huidige differentiëlen niet goed ( de zonnepanelen kunnen voor teveel fluctuaties zorgen waardoor de differentiëlen voortdurend afslaan )
kan het zijn dat ik uiteindelijk een volledig nieuwe installatie nodig heb.
kan ik eventueel keuringsattesten en draadschema' opvragen bij een centraal register ? 

Dank bij voorbaat 

Installatie van voor 1981 en zonnepanelen + hoe vorige keuringsverslagen of schema's terugvinden

Reactie van Kris M

Er is geen centraal register voor electriciteitskeuringen.  Als je van een gekeurde installatie je attest verliest moet je de installatie opnieuw laten keuren om een nieuw attest te bekomen.

Voor zonnepanelen volstaat een beperkte keuring: enkel het nieuw gedeelte wordt gekeurd (en de aarding wordt nagekeken dus wel een aardingsonderbreker plaatsen als die er niet is)  Ook het eendraadsschema blijft beperkt tot de zonnepaneelcircuits (en hoofddifferentieel)

Van waar haal je de info dat je huidige differentiëlen niet goed zouden zijn ?  Anders het hoofddifferentieel vervangen (kost in de kleinhandel minder dan 100€)

Je zonnepaneelinstallateur weet hier weg mee.

Reactie gebaseerd op de partiële keuring van mijn pre 1981 electriciteitsinstallatie nav plaatsing zonnepanelen een vijftal jaar geleden.

Installatie van voor 1981 en zonnepanelen + hoe vorige keuringsverslagen of schema's terugvinden

Reactie van Baksteenslag

De installateur van de zonnepanelen zorgt voor het schema. De keuring behelst alleen de installatie van de zonnepanelen, dus niet de rest van je huis.  Als de installateur van je zonnepanelen echter inbreuken vaststelt aan de rest van je verdeelbord of installatie, zal die je er minstens op wijzen.