HenryMiller

Lid sinds 24/10/2017

 • Verbouwer
 • 6 vragen gesteld
 • 14 vragen beantwoord
 • 0 vragen goed beantwoord
 • 0 bedankjes ontvangen
 • 2 leden bedankt
HenryMiller Verbouwer

Geschiedenis

Beste forum

Ik heb volgende vraag:

Kies ik voor mijn tweede badkamer voor een elektrisch voorraadvat voor warm water of voor een tweede Itho-Daalderop Cube One (condenserende ketel die ook als doorstromer fungeert voor SWW) ?

Situatie is devolgende:

Onze woning (1935) is groot dus op termijn willen we opsplitsen in twee woongedeelten (gelijkvloers + hele achterbouw enerzijds, 1ste verdieping en pas gerenoveerde zolder anderzijds). Op zolder is ondertussen een badkamer geïnstalleerd met een Itho-Daalderop Cube One (condenserende ketel met doorstromer voor SWW) voor SWW en later verwarming.

Binnenkort gaan we onze tweede badkamer in orde brengen in de achterbouw. En daar weet ik niet goed wat te doen.

 • kies ik opnieuw voor een Itho-Daalderop (voor pakweg de komende 15 jaar): voordeel dat ik zie: warm water enkel wanneer nodig, hij kan als vervanging dienen voor onze oude gasketel dus weer wat gas gespaard.
 • elektrisch voorraadvat (op termijn zonnepanelen; nog geen idee wanneer want dakbedekking moet dan worden vervangen). Nu ik de vraag op deze manier stel, heb ik ze al beantwoord denk ik :-)

De plannen voor de toekomst zijn nog deze

 • buitengevel isoleren
 • nieuwe ramen
 • vloerisolatie + -verwarming
 • extra dakisolatie in de achterbouw
 • zonnepanelen

Mijn idee is dat ik met een condenserende ketel de komende 15 jaar beter en goedkoper af ben omdat ik niet al mijn renovatieplannen in één keer kan realiseren. Mocht de vloerisolatie en - verwarming er eerder komen, dan kan ik met de condenserende ketel ook daarvoor een oplossing bieden ? Ook al weet ik dat gas niet de meest ecologische oplossing is. Maar het is voor iedereen koffiedik kijken hoe de energiemarkt gaat evolueren de komende 30 jaar. Ik denk alvast dat gas nog wel even meegaat (misschien later zelfs groen gas ?)

Maar ik hoor graag jullie input / ideeën / opmerkingen...

Alvast bedankt

Henry

Bekijk
Reactie van HenryMiller

Waarom een 2de diff. van 300mA plaatsen.

Aan het begin van de installatie moet een 300mA diff staan en verder een 30mA voor de badkamer  en of douche ruimte ,toestellen zoals vaatwas,wasmachine,droogkast,regenwaterpomp en..........

In de veronderstelling dat uw aardingsweerstand beneden de 30 ohm ligt.

Ik zou graag hebben dat - als er op zolder een fout is - beneden ook niet alles uitgaat. Daar verder op nadenkend... voorzie ik dan ook beter nog een voldoende sterke automaat om die eventueel af te schakelen zodat ik zonder problemen de fout kan zoeken (als die zich voordoet) ? De 30 mA heb ik ook voorzien voor de badkamer boven ja.

Mijn aardingsweerstand ligt beneden de 30 ohm

Henry

Bekijk
Reactie van HenryMiller

Charel en Idur

@Charel: bedankt voor de info. Ik realiseer me dat omgekeerd (eerst vloer, dan trap) makkelijker is - ik zou het ook liever zo doen - maar dat is nu even jammer genoeg geen optie. Tenzij het niet mogelijk was geweest natuurlijk :-)  dan hadden we onze plannen serieus moeten bijsturen.

@Idur: bedankt voor de foto. Bij ons zal het net iets anders moeten maar het feit dat het kan... slaap ik toch weer even beter :-)

Vriendelijke groeten

Henry

Bekijk
Reactie van HenryMiller

Beste Kris M

Bedankt voor je reactie. 

We verbruikten afgelopen periode 29.442 kWh (€ 1289) gas.

De buitenmuur die voor isolatie in aanmerking komt heeft een spouw maar die is dermate vervuild dat het geen goed idee is om die te vullen.

Binnen isoleren raden 'de experten' af: plafonds/vloeren verdieping zijn houten roostering dus als ik langs binnen isoleer, worden de uiteinden van die houten balken automatisch koudebruggen met eventuele rotting etc als gevolg. Dus geen optie ? Binnenruimte verliezen is geen probleem want ruimte hebben we genoeg.

Onderkappen / injecteren ? Omdat we opstijgend vocht gaan krijgen ?

Huis is inderdaad maar stukje onderkelderd. De rest van de vloer ligt op volle grond maar bij een latere vervanging van onze ketel, kiezen we heel waarschijnlijk toch voor vloerverwarming.

En over het punt van experten: daar maak ik heel veel voorbehoud voor. Om maar een voorbeeld te geven: ik wilde dus initieel de spouwmuur laten vullen (snelste en goedkoopste oplossing qua isolatie). De eerste 'expert' die kwam zei zonder verpinken dat het kon én met volledige dikte om in aanmerking te komen voor premies. De tweede zei dat het kon maar dat de dikte niet erg groot ging zijn. De derde tenslotte vond dat het niet kon wegens vervuilde spouw. Een kennis van me antwoordde dan weer dat hij het had laten doen, ook met een oude spouw die vervuild was en dat hij na 8 jaar nog steeds geen problemen had ondervonden. Tot daar dus 'de experten'.

Toen we het huis kochten en de ketel lieten nakijken, stelde de onderhoudsman vast dat die nog op 90 % draaide. Dus 25% besparen lijkt me niet aannemelijk.

Vriendelijke groeten

Henry Miller

Bekijk
Reactie van HenryMiller

Beste

Bedankt voor je omstandige antwoord.

Mijn besluit is ondertussen genomen: ik doe het niet. Temeer omdat u spreekt over min 40 mm om degelijk werk te kunnen leveren. Als ik de 2de aannemer moet geloven die sprak over max goed 30 mm dan kunnen ze dus geen degelijk werk leveren. De premies, die trek ik me niet eens aan.

Misschien nog wat extra toelichting over de opmerkingen per aannemer:

nummer 1: heeft geen gaatjes geboord, enkel gekeken door de roostertjes die aanwezig zijn in de muur. Heeft op het gelijkvloers 3 maal gekeken op +/- 60 cm hoogte. Met endoscoop, vroeg me of ik ook wou kijken en ik heb toen nee gezegd. Gezegd dat ik op zijn goed oordeel vertrouwde. Die vertegenwoordiger haalt nu ook alle argumenten uit de kast om me toch te overtuigen; zelfs zijn concurrenten in een slecht daglicht plaatsen. Tot op het absurde af. No go dus alleen al vanwege de verkoper. Een offerte voor € 900 voor 40m2 (netto, muuroppervlakte minus ramen en deuren)

nummer 2: sprak over 30 mm maximaal, keek ook met endoscoop door de roostertjes, overlegde even met zijn collega of het nu een twijfelgeval was of niet maar besliste uiteindelijk dat het wel kon. Weliswaar zonder de premies. Zijn offerte was daarenboven ook nog eens € 500 meer dan de eerste. Hij rekende 60 m2 (wat ongeveer de muuroppervlakte is).

nummer 3: heeft door de roostertjes gekeken, twee gaatjes extra geboord en vroeg me ook of ik eens  wou kijken. Toen dacht ik: laat ik dat uiteindelijk maar doen. En toen zag ik inderdaad dat er oa. een elektriciteitskabel in de spouw zat, mortelbaarden, gesteente her en der. Hij twijfelde om het te doen maar zei uiteindelijk toch: beter niet. Hij sprak ook maar over 30 mm spouwbreedte. Wel moet ik er bijvertellen: hij kwam van Aalter, ik woon in Oudenaarde. Maar dan denk ik ook: als hij 60 m2 kan inblazen, dan zou hij dat toch wel doen, mocht het mogelijk zijn ?

Ik heb toch nog even getwijfeld om het te doen omdat ik een studie van de TU Delft onder ogen kreeg waar er gesteld wordt dat er geen problemen met koudebruggen ontstaan als die goed 'ingepakt' zitten door de isolatie. Maar de aansprakelijkheid was maar mager (max. het bedrag van de factuur); ik weet niet hoe het hier in België zit ? Maar dus dat heeft me doe beslissen om het niet te doen.

Vriendelijke groeten

Bekijk
Dwarsbalk zolderspant verhogen ?
13 reacties · · #Dak
Reactie van HenryMiller

Dag Martine13

Dit is wat het uiteindelijk geworden is. En zoals eerder gezegd: (voorlopig = na goed één jaar) nog geen problemen ondervonden.

Vriendelijke groeten

Henry

Bekijk
Na-isolatie buitenmuur onder maaiveld
7 reacties · · #Isolatie
Reactie van HenryMiller

Dag Hugo C

Ja, de langse gevel heeft een spouw (ik heb die ooit willen laten vol blazen maar kreeg 3 verschillende meningen dus heb ik het op dat moment niet gedaan; ik begrijp van wat ik ondertussen heb gelezen, dat ik dit wel moet doen wanneer ik extra gevelisolatie plaats langs de buitenkant ?).

- Isolatienorm 2050
Ik wil graag beter isoleren dan de 2050-norm vandaar mijn vraag: ik kan 14 cm doen als ik mijn buitenblad niet afbreek, 20 cm als ik het wel doe. Maar dan blijft mijn kwestie tweeërlei: heeft die 6 cm extra nog veel zin (als ik die 6 cm extra bij in een basis calculatiepakket steek, dan win ik 1 (één) punt op het EPC ? Dan lijkt me die 6 cm weinig zinvol om al dat werk te doen.

- neerwaartse krachten bij dikkere isolatie
Ik dacht dat de XPS-platen én met lijm én mechanisch aan de muur worden bevestigd en bovendien ook nog een steunen op een profiel onderaan ? Zal de muur het dan niet houden ? Mochten die PIR-platen ook met horizontale groeven bestaan om op die manier dunner te kunnen isoleren, graag. Maar waarom moet ik dan opnieuw een spouw maken ?

- foamglass
Ik wil mijn isolatie beginnen onder het maaiveld om op die manier een bouwknoop weg te werken op een aanvaarde wijze. Dus dacht ik: eerst een meter foamglass blokken (duur maar wel goed ?) en vervolgens daarop verder omhoog tegen de gevel de XPS (of PIR).

- opstijgend vocht
Hier heb ik (voorlopig) nog geen last van maar ik stelde me enkel de vraag: als ik langs buiten ga isoleren, moet ik dan iets tegen de onderzijde van de muur onder het maaiveld smeren om eventueel grondwater indringing te vermijden ? Of krijg ik dan net het tegengestelde van wat ik beoog: natte muren omdat het water niet meer weg kan dan alleen maar naar de binnenzijde ?

Vriendelijke groeten

Henry

Bekijk