Livios: Bouwen aan morgen


Hanne Luts

  Lid sinds 07/05/2013

 • Lid sinds 07/05/2013
 • 1 vraag gesteld
 • 0 vragen beantwoord
 • 0 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 0 bedankjes ontvangen
 • 0 leden bedankt


Hanne Luts
 • | Woont in Lummen
Privébericht

Geschiedenis


subsidies warmtepompen nieuwbouw

Reactie van Kris M

 

In 2013 zijn er voor nieuwbouw "enkel" nog premies in functie van het gehaalde E-peil.  Een premie van de netbeheerder is er enkel voor een nieuwe warmtepomp in bestaande woningen.  Spendeer beter het torenhoge budget voor een warmtepomp aan isolatie, type-D ventilatie etc en produceer het kleine beetje warmte dat je nog nodig hebt met gas (of pellets als je denkt dat dat beter is voor't milieu). 

Met een warmtepomp verbruik je 1 kWh om 4 tot 4 kWh warmte te produceren doch slechts zo'n 30% van de verbruikte primaire energie om electriciteit te maken is gebruikt.  Als je je electriciteit moet kopen aan zo'n 25ct/kWh dan koop je beter gas aan 6-7ct/kWh. 

Zie : http://www.vlaanderen.be/nl/publicaties/detail/premies-en-goedkope-leningen-voor-energiebesparing-in-vlaanderen-2013-pakket-van-20-exemplaren

subsidies warmtepompen nieuwbouw

Reactie van Filip-69

Er was een belastingsvoordeel (subsidie?) voor de installatie van een geothermische warmtepomp voor 28 november 2011. Wie daarna een contract afgesloten heeft, die heeft daar geen recht meer op. Er is een overgangsmaatregel voor diegenen die een contract afsloten voor 28 november 2011 (gebouwen minder dan 5 jaar bewoond, ook nieuwbouw dus). Zij kunnen in hun belastingsaangifte van 2013 (inkomsten jaar 2012) nog wel gebruik maken van dit belastingsvoordeel.

http://financien.belgium.be/nl/particulieren/woning/belastingverminderingen/energiebesparing/overgangsmaatregel/welke_uitgaven/

 

Voor energiebesparende investeringen in een woning die bij het begin van de werken minder dan 5 jaar bewoond is (inclusief woningen in aanbouw), geven alleen de volgende uitgaven recht op een belastingvermindering:

 • uitgaven voor de installatie van een systeem van waterverwarming door middel van zonne-energie 
 • uitgaven voor de plaatsing van zonnecelpanelen voor het omzetten van zonne-energie in elektrische energie
 • uitgaven voor de plaatsing van alle andere uitrustingen voor de productie van geothermische energie

Jullie kunnen hier dus geen gebruik meer van maken.

subsidies warmtepompen nieuwbouw

Reactie van Sara - Stiebel Eltron

Beste Hanne,

Zoals hier reeds door anderen aangehaald, zijn er geen subsidies meer voor het plaatsen van een warmtepomp in een nieuwbouwwoning.

De keuze voor een warmtepomp heeft in nieuwbouw inderdaad enkel nog invloed op het E-peil van je woning.

Het precies aantal E-peil-punten dat de warmtepomp oplevert is afhankelijk van een aantal factoren, o.a. het vermogen van de warmtepomp.
We kunnen hier slechts een indicatie van geven, het is uiteindelijk de EPB-verslaggever die het exact aantal punten zal bevestigen. Indicatief kunnen we zeggen dat een warmtepompinstallatie 15 à 30 punten oplevert.
Voor een lucht|water zal het ongeveer -15 zijn, voor een bodem|water (jullie geval) ong. -20 à -25, voor een water|water ong. -30 punten.

Het lager E-peil zorgt er dan weer voor dat je minder belast wordt en zo op lange termijn heel wat voordeel doet.

De extra voordelen van de keuze voor een warmtepomp tegenover bijvoorbeeld meer isolatie en een gasketel, zijn toch zeer belangrijk.

Je stookkosten zullen zeker beduidend lager liggen (tot 50%) dan met een gasketel.

Je hebt geen schouw nodig, wat plaatswinst betekent in je woning en besparing want je moet geen schouw laten kuisen.

De warmtepomp vereist geen jaarlijks onderhoud zoals een gasketel en eventueel onderhoud kan in de meeste gevallen van op afstand gebeuren = weer kostenbesparing.

Je verbruikt geen fossiele brandstof meer, je bent onafhankelijk van de schommelingen (lees: stijgingen) van de gasprijzen.

In combinatie met PV-panelen kan je een energieneutrale woning bekomen, zodat je volledig onafhankelijk bent van de energieleveranciers.

Dus, proficiat met jullie keuze voor een warmtepompinstallatie.

Succes met jullie bouwproject!