Livios: Bouwen aan morgen


GilleVC

  Lid sinds 25/07/2014

 • Verbouwer
 • Lid sinds 25/07/2014
 • 2 vragen gesteld
 • 0 vragen beantwoord
 • 0 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 0 bedankjes ontvangen
 • 0 leden bedankt


GilleVC
 • Verbouwer | Woont in Duffel
Privébericht

Geschiedenis


Gepolierde beton'tegels'

1 reactie ·

Ik ben van plan onze oprit en terras af te werken met gepolierde beton. Het terras is 5m*3m maar de oprit zouden 'tegels' komen van 2m*2m met telkens 0.5m tussen. De oprit is 26m lang dus het zouden 13 'tegels' zijn.

Ik zou dit zelf gaan polieren maar lees veel over de verschillende afwerktijden. Heb al veel gelezen dat ze enkel uren bezig zijn op 1 oppervlakte, nu is mijn probleem dat ik vooral bij de oprit geen uren kan bezig zijn met 1 'tegel' want dan zijn de anderen reeds uitgehard. Ik kan ook geen 13 poliermachines gaan halen want dat is nogal kostelijk.

Hoe doet een professional dit?
Ook vroeg ik me nog af of zo een slijtlaag echt nodig is of is dit vooral voor industrieel gebruik?

Gepolierde beton'tegels'

1 reactie ·

Reactie van Noël Naert - Infobeton

Een professional gaat als volgt tewerk:

- Eerst spreidt hij het beton uit voor het volledige oppervlak, brengt het op niveau en verdicht het (luchtbellen laten ontsnappen). Een trilbalk is hierbij zeer nuttig. Die schuift over de randbekistingen. Bredere oppervlakken kan je opdelen door middel van een tijdelijk tussenschot. 

-Van zodra het beton stijf is en betreedbaar wordt gestart met het polieren. Dit gebeurt in verschillende etapes. Timing is heel belangrijk: wacht je te lang, dan is het beton te hard. Het volledige oppervlak wordt gepolierd. Voor buitenverhardingen is een slijtlaag niet echt nodig, tenzij je een bepaalde kleur op het oog hebt. Kleurpigmenten kan je dan in het materiaal voor die toplaag inmengen. Buitenverhardingen worden niet te langdurig gepolierd, dit om te vermijden dat het oppervlaktelaagje een heel andere structuur krijgt dan het onderliggende beton en hierdoor na verloop van tijd zou afschilferen. Water toevoegen tijdens het polieren is uit den boze. Het oppervlak zal wel sneller glanzen, maar is dan poreuzer en dus van minder goede kwaliteit. Een te lang gepolierd buitenoppervlak kan ook soms (te) glad zijn en dus minder gebruiksvriendelijk.

- Na gemiddeld 6-tal uur is het beton voldoende verhard en worden krimpvoegen ingezaagd met een diamantschijf, in jouw geval om de 2 meter. (NB: Ook je terras zal misschien een krimpvoeg kunnen gebruiken om willekeurige scheurvorming te voorkomen. Als je geen voeg in je terrasvloer wil, moet je zeker een extra wapeningsnet voorzien, dat je 3 à 4 cm onder dan het betonoppervlak positioneert.) Krimpvoegen worden ingezaagd tot op één derde van dikte van het beton. Is je betonplaat bijvoorbeeld 15 cm dik, dan zaag je 5 cm diep. Dankzij dergelijke zaagsnedes 'weet' het beton waar het mag scheuren zonder dat de scheur zichtbaar is aan het oppervlak.

Belangrijk ! Beton voor buitenverhardingen heeft een andere samenstelling dan beton voor binnenvloeren: meer cement, lagere verhouding water-cement, vorstbestendige granulaten, bestandheid tegen gebruik van dooizouten...

En tot slot ook niet vergeten dat beton tijdens het verharden niet te snel mag uitdrogen ! Zon en wind zijn uit den boze, en bedenk dat de lucht ook bij koud weer redelijk droog kan zijn. Beton dat te snel uitdroogt, gaat scheuren (net zoals uitdrogende klei). Daarom wordt na het polieren best een filmvormend product verneveld over het oppervlak. Een plastic folie is ook mogelijk, maar zorg dan dat het geen plooien bevat, want die zullen zich (tijdelijk) aftekenen op het betonoppervlak.

Dit is een link naar een publicatie over gepolierde binnenvloeren: http://www.febelcem.be/fileadmin/user_upload/dossiers-ciment-2008/nl/A3-NL-VloerenGepolijst.pdf  De beschrijving van het polieren en het inzagen van de voegen is ook bruikbaar voor buitenverhardingen.

voor infobeton.be

Noël Naert

   

Vloeropbouw voor gepolierde beton met vloerverwarming

Ik lees hier en op andere forums en sites veel verschillende vloeropbouwen.

Maar ik geraak er niet echt wijs uit.

Ons plan is om als eindlaag een gepolierde beton te leggen met daaronder vloerverwarming en isolatie.

Bij het uitbreken van de oude vloer, hebben we ondervonden dat deze gewoon op zand ligt.

Enkel een deel van de gang en keuken niet omdat deze onderkelderd is, deze gaan wel een grote ruimte worden samen met de living.

Hoe bouw ik best de vloer op? Zowel in de 'living' met de zandondergrond als in de keuken en hal met de beton ondergrond.

En welke isolatie gebruik ik best voor hier premies voor te ontvangen.

Alvast bedankt voor de info,

Gille