Livios: Bouwen aan morgen


flesjespa

  Lid sinds 09/11/2011

 • Bouwer
 • Lid sinds 09/11/2011
 • 0 vragen gesteld
 • 4 vragen beantwoord
 • 0 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 1 bedankje ontvangen
 • 0 leden bedankt


flesjespa
 • Bouwer | Woont in hier
Privébericht

Geschiedenis


Discussieer mee: "Brussel mag passiefstandaard niet opdringen"

Reactie van flesjespa

Ik vind het wel grappig dat de overheid verweten wordt te eenzijdig te denken en dan zelf een betoog af te steken waarin enkel naar de economische rendabiliteit gekeken wordt en niet naar o.a. de ecologische.

Eigenlijk is dat niet grappig maar triest.

Bovendien weet niemand wat electriciteit/energie gaat kosten de komende 50 jaar. Beste standpunt is nog steeds ervoor te zorgen dat je er zo weinig mogelij van nodig hebt.

Isolatie gaat nooit stuk en hoeft gedurende de levensduur van een huis nooit vervangen te worden. Technieken dragen veel meer risico met zich mee. Over de CO2-impact vh productieproces van PV-panelen wordt ook wijselijk gezwegen.

De PH-soep zal wss. minder heet gegeten worden dan ze opgediend wordt (ik ben zelf eerder voorstander van ZLEW, maar wél met een heel laag K-peil (20 of lager) en minder focus op E-peil).

Scheldimmo maakt handig gebruik van het huidige onevenwicht in de EPB-wetgeving, dat E-peil (technieken) bevoordeeld over K-peil (isolatie). Mochten ze écht minder eenzijdig willen denken, dan zouden ze dat aanklagen ipv nu hun technische "oplossing" nog meer naar voren te schuiven.

Maar ik maak me geen illusies.

Er is niets eenzijdig aan "eerst de schil, dan de technieken". Het getuigt van het meeste gezond verstand, op korte én lange termijn, op economische, ecologisch en comfortniveau.

Jezelf afhankelijk maken van een dure techniek (die vroeg of laat gegarandeerd faalt) is veel eenzijdiger. Men laat zich verblinden door commerciële praat. De focus dient dus te blijven op de schil. Voor het aangehaalde prijsverschil ts. met/zonder WP van 18.150 (nieuwbouwers betalen 21% BTW) kan je makkelijk van LEW-K30 naar PH.

Maar de aandacht die in het artikel gaat naar "minder aandacht voor luchtdichtheid  en "minder isolatie kopen' wil eigenlijk vooral het volgende fantasietje verkopen: "Maak je niet teveel zorgen om isolatie, knoei niet met dichtingsfolies en tapes en bestel gewoon makkelijk een WP, dan zijn al die zorgen in 1 klapweg." Was het maar waar. En ga vooral niet zelf rekenen want 18.000 euro opleg is niet mis.

Nu, aandacht voor luchtdichtheid ligt op dit moment nog grotendeels bij de bouwheer, maar je ziet meer en meer dat ramenboeren dat zélf onder hun hoede nemen, omdat de bouwheer het vraagt en ze zich zo een concurrentieel voordeel kunnen geven.

Het "geknoei met tapes", zeker bij ramen, is een uitdovend fenomeen. Het wordt allemaal professioneler en geautomatiseerder.

Aandacht voor luchtdichtheid in de dakconstructie blijft essentieel (om codnensprobelemn te vermijden), en zal in een Scheldimmo-huis niet anders zijn. Zij willen immers ook geen natte dakconstructie riskeren.

BTW: grondboringen kosten in meer Noordelijke landen vaak amper de helft van wat ze in BE moeten kosten. Maar omdat het nog "exotisch" is in BE houdt men de prijs mss. bewust (te) hoog?

EPB certificaat voor een gerenoveerde woning

Reactie van flesjespa

Die aftrek die jij bedoelt is voor nieuwbouw, niet voor renovatie. Ik vrees dat je een aantal zaken door mekaar haalt.

EPB is voor nieuwbouw/vergunde renovatie, EPC voor bestaande huizen (huur en verkoop). Je zal dus geen EPB-certificaat kunnen krijgen.

Maar je kan subsidies krijgen voor energiebesparende maatregelen, mits enkele voorwaarden (werken uitgevoerd door geregistreerde aannemer bv.). Best eens zoeken op www.premiezoeker.be

Puur theoretisch (toch in jouw renovatie-geval):

Bij EPB telt ook het benodigd vermogen voor koeling mee. Heb je daarmee rekening gehouden bij het uitrekenen van je 30kWh/m²? Heb je zonnewering?

Welk ventilatiesysteem type D?

5 reacties ·

Reactie van flesjespa

Vdb,

Op Bouwinfo.be vind je een aantal topics terug over dezelfde vraag.


Buizen: liever geen instortkanalen van het type met collector IN de chappe. Liever ronde galvanisékanalen dan geribbelde buizen.

enz. Bouwinfo.be dus ;-)