Livios: Bouwen aan morgen


FDB

  Lid sinds 08/02/2018

 • Andere particulier
 • Lid sinds 08/02/2018
 • 1 vraag gesteld
 • 6 vragen beantwoord
 • 0 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 0 bedankjes ontvangen
 • 0 leden bedankt


FDB
 • Andere particulier | Woont in Lint

Geschiedenis


Afstand rookafvoerkanaal verwarmingsketel

Reactie van Kris M

Het gaat hier niet over een schouw doch over de muurdoorvoer-afvoer van een condensatieketel.  Deze moet inderdaad voldoende ver van opengaande ramen etc geplaatst worden.  Dit is een vrij complexe materie waarbij de "verdunningsfactor" moet uitgerekend worden.  Deze hangt ondermeer af van het vermogen van de ketel.

Je kan aan je eigen verwarmingsinstallateur vragen om de verdunningsfactor te berekenen voor je buur en hij kan (als hij dat wil doen) via de brandweer het afsluiten van de gas vorderen tot de afvoer geregulariseerd is of een procedure bij de vrederechter inleiden wegens hinder.  Wel eerst spreken met uw buur en per AS in gebreke stellen.

Zie ook https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/techniek/centrale-verwarming/schoorsteen/vraag/32062/wat-is-de-correcte-afstand-tussen-uitlaat-condensatieketel-en-scheidingslijn/

Aan de afstand van 1m van de scheidingsgrens is niet voldaan dus de installatie van de buren zal wel niet comform verklaard zijn.

Afstand rookafvoerkanaal verwarmingsketel

Reactie van Nick 61

Dit is zeker niet in orde niet met de verdunningsfactor maar ook niet met de minimum afstand van 1meter die hij moet respecteren met jou als buur , ik vermoedt dat de nieuwe ketel dan ook niet gekeurd is want een keurder zou dit niet toelaten

Afstand rookafvoerkanaal verwarmingsketel

Reactie van Astrid Clabots - Clabots Advocaten

Geachte

Ik lees met belangstelling de hoger vermelde vraagstelling met replieken. In het kader van appartementsgebouwen zal het u niet verwonderen dat dit een zeer actuele problematiek is.

Mij lijkt het cruciaal dat een technisch expert - als het kan zonder commerciële belangen - een verslag opstelt op basis van de toetsing aan de technische normen en gegevenheden. Met zo'n verslag kan een jurist (advocaat, Vrederechter, ...) nadien oordeelkundig uitmaken of er via gerechtelijk weg gedwongen maatregelen kunnen worden opgelegd. Juristen hebben van de technische gevolgen immers vaak weinig kaas gegeten ...

Indien overigens dit technisch verslag wijst op fouten die letterlijk van levensbelang zijn, is het misschien zelfs de hopen dat ook de buurman dit niet wenst en er een minnelijk akkoord tot stand komt.

Astrid CLABOTS

CLABOTS Advocaten

Afstand rookafvoerkanaal verwarmingsketel

Reactie van Joliienn

Kunnen wij misschien helpen?

Bij het productiehuis 100.000Volts.TV, makers van respectvolle documentairereeksen waaronder Spoed 24/7, Politie Antwerpen 24/7, De kust is veilig e.a. zijn we momenteel volop bezig met een gloednieuw programma met als werktitel POPUP Rechtbank. Met deze rechtbank doorkruisen we binnenkort heel Vlaanderen.

Concreet zijn we momenteel op zoek naar mensen met een geschil die er samen niet meer uitgeraken en baat hebben bij een bindende uitspraak. Via arbitragerecht doen onze erevrederechters uitspraak, na het raadplegen van de juiste deskundigen en experts. Het gaat om een snelle en degelijke oplossing waarbij mensen geen advocaat nodig hebben noch gerechtskosten moeten betalen. 

Zou dat misschien hulp kunnen bieden? Geef zeker (geheel vrijblijvend) een seintje via joliendhauwer@100000volts.tv . 

Groetjes, Jolien