Livios: Bouwen aan morgen


Erwin PIR

  Lid sinds 08/10/2015

 • Verbouwer
 • Lid sinds 08/10/2015
 • 0 vragen gesteld
 • 32 vragen beantwoord
 • 1 vraag goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 6 bedankjes ontvangen
 • 0 leden bedankt


Erwin PIR
 • Verbouwer | Woont in Willebroek
Privébericht

Geschiedenis

1 2 3 4 · Volgende

Bij isoleren van plat dak langs onderen

Reactie van Erwin PIR

Een belangrijk aandachtspunt is dat de nieuwe isolatie die je bijplaatst in principe minstens anderhalve keer zo goed moet isoleren als de bestaande isolatie. Dat betekent dat de R-waarde van de nieuwe isolatie minstens 1,5 keer zo groot is als die van de bestaande isolatielaag. En inderdaad ook een luchtdicht dampscherm aanbrengen.

Zwarte dakgoot

2 reacties ·

Reactie van Erwin PIR

Zoek eens op de namen Anthra Zinc (van VMZinc) of NedZink Noir (van NedZink) en je vindt een lange lijst van mooie afbeeldingen

Mogen 2 dampschermen?

4 reacties ·

Reactie van Erwin PIR

Onder de toegevoegde minerale wol moet je nog een extra dampscherm aanbrengen.

Een belangrijk aandachtspunt is dat de nieuwe isolatie die je bijplaatst minstens anderhalve keer zo goed moet isoleren als de bestaande isolatie. Dat betekent dat de R-waarde van de nieuwe isolatie minstens 1,5 keer zo groot is als die van de bestaande isolatielaag.

Vertikale wandje onder schuindakvlak ook mee isoleren?

Reactie van Erwin PIR

Uiteraard de verticale wand mee isoleren en dampscherm aanbrengen.

In geval van een dakoversteek (stuk dak dat oversteekt boven de buitengevel van de woning) probeer je de isolatie continu te laten doorlopen en de vloerplaat mee te isoleren.

Laminaat rechtstreeks op drukvaste PIR plaat?

Reactie van Erwin PIR

De drukvastheid van PIR vormt zeker voor een zoldervloer geen probleem. Gebruik bij voorkeur platen met aan de twee zijden een aluminium/ meerlaags gasdichte laag en een tand en groef afwerking.

Rapid Roof

2 reacties ·

Reactie van Erwin PIR

Producten zoals Rapid Roof en Cure It hebben zeker hun degelijkheid bewezen.

In Engeland wordt dit al 30 jaar met succes toegepast, maar in België is het nog niet goed gekend. Er zijn niet veel dakwerkers die hier de kennis en ervaring voor hebben. Als particulier is het moeilijk te realiseren zonder assistentie.

Welke materialen zijn geshikt om crepie op te plaatsen?

Reactie van Erwin PIR

Het is geen goed idee om een pir-plaat met aluminiumcachering als eerst isolatielaag te gebruiken.

Als je een extreem hoge isolatiewaarde wil halen kan je best met resolschuimplaten werken.  De enige fabrikant in België die dit aanbiedt is Kingspan. Alle grote merken van crepi bieden dit nu ook als systeem aan (Sto, Caparol enz.).

Zoniet werken met de grijze variant van EPS met lambda-waarde 0,032.

Kan je crepi of kaleien op een geverfde buitenmuur?

Reactie van Erwin PIR

Op geverfde gevels kan in principe niet met minerale kalei gewerkt worden. Eerst zou je moeten kunnen te weten komen welke soort verf er nu op staat, om een beslissing te nemen. Alle poreuze en ruwe steenachtige ondergronden of onbeschilderde minerale bepleisteringen kunnen gekaleid worden. Je zou eerst een primer kunnen aanbrengen op die bestaande verf, maar dat is geen duurzame oplossing. Zoniet moet je alle resten van de verf en de bezetting eerst verwijderen. De kalk van de kalei moet zich immers onmiddellijk bij het aanbrengen kunnen verbinden met de minerale ondergrond.

Als je weet welke soort verf er nu op staat en indien compatibel kan je opteren voor een verf met kalei-effect. Die verven zijn op basis van acrylaat of siliconenharsgebonden en hebben ook de voordelen ervan.

Voor crepi moet je nog rekening houden met de structuur van je gevel en werk je in verschillende lagen, wat de prijs opdrijft.

Probeer een vakman aan te spreken voor advies. Of ga deze week eens langs op Batibouw. Fabrikanten zoals Sto en Caparol hebben hier veel ervaring mee.

Sedum dak

2 reacties ·

Reactie van Erwin PIR

Bij een overspanning van 4 meter is hier een belasting mogelijk van ongeveer 200 kg per vierkante meter, onder voorbehoud van de afwerking langs de onderzijde. Hier zijn overzichtelijke berekeningstabellen voor te vinden.

Met een licht extensief groendak die als waterbuffer volledig verzadigd is kan je hier ruim 100 kg/m² extra belasting verwachten, wat een groendak op deze constructie dus mogelijk maakt.

Hellend dak na-isoleren met golfplaten

Reactie van Erwin PIR

Een 'sarkingsysteem' is hier aan te raden. Hierbij worden de stijve isolatieplaten bovenop de dakstructuur geplaatst. Het resultaat is een ononderbroken isolatieschild dat geen koudebruggen heeft en dampdicht is.

De isolatieplaten worden (met daar bovenop het onderdak) in de balken bevestigd met speciale lange schroeven doorheen de tengellatten.

Daarop komen dan nog panlatten met de bitumen golfplaten (10 nagels per m²).

1 2 3 4 · Volgende