elsamu88

Lid sinds 6/4/2016

  • Andere particulier
  • 7 vragen gesteld
  • 9 vragen beantwoord
  • 0 vragen goed beantwoord
  • 0 bedankjes ontvangen
  • 3 leden bedankt
elsamu88 Andere particulier Privébericht

Geschiedenis

Reactie van elsamu88

Hallo,

Ik denk dat het installeren van een of meerdere stopcontacten en een lamp de installatie in het tuinhuis zal aanzien worden als een vaste installatie ongeacht hoe deze gevoed wordt. 

Volgens mij is het aansluiten van VTMB kabels op een stopcontact verboden alsook anderzijds het gebruik van XVB als verlengsnoer.

In dit geval is het beter om een IP44 mannelijke stekker kant buitenstopcontact en vrouwlijke stekker in tuinhuis te voorzien.

Ik heb bij vele mensen hun installatie zien afkeuren omdat ze de volledige kelder hebben gevoed met lampen en stopcontacten vanaf 1 stekker op een stopcontact.

Maar als u zegt dat het mag en het "done" is dan zal dit ook wel zo zijn :)

Gr,

Sam

Bekijk
Reactie van elsamu88

Dag Idus,

Ja maar normaal is een aftakdoosje bestemd voor 1 kring te splitsen (naar lamp,schakelaar,stopcontact) zoals een gemengde kring.   

11 kringen en dus minimum 33 kabels  in een aftakdoos verhoogt drastisch het risico op fouten en begin maar te zoeken als er iets fout loopt en je kabelspaghetti moet lospeuteren.

Bekijk
Reactie van elsamu88

Mag zeker. 

Maakt niet uit of de hoofdkabel  boven of onder de diff verbonden wordt zolang het maar onderbroken kan worden. Kamgeleiders zijn meestal 10mm2 dus dat vormt ook al geen probleem.

Gr,

Sam

Bekijk

Gegroet Allen,

Ik zit met een vraag waar ik niet meteen een antwoord kan vinden op het internet.

Een 3 tal jaar terug heb ik de volledige elektriciteitsinstallatie van m'n ouderlijk huis van A tot Z vernieuwd en laten keuren : keuring was in orde.

Nu hebben mijn ouders een nieuwe keuken besteld en hierdoor moet er meteen een paar zekeringen en kringen bijgeplaatst worden.

Vanwege de afstand (bijbouw) en om te vermijden dat ik meterslange 3G2,5mm kabels door de muur moet halen heb ik een 2de zekeringskast (36modules)  geplaatst voor keuken badkamer en wasruimte . Deze wordt met een 3G10 gevoed vanuit de eerste kast en in de 2de kast zal ik ook voorzien van een hoofdschakelaar van Teco 63A (nog in bestelling dus niet zichtbaar op de foto - zal volledig links staan en zekeringen zullen elk 1tje opschuiven).Bovenste rail is 30Ma en onderste 300Ma . Hoofdinvoer ORES is 50A.

Bij de vorige keuring heb ik de zekeringen overbrugd met 10mm² draden. Bij de 2de kast wou ik dit proper met een kamgeleider doen maar ik krijg het koper niet volledig weggewerkt. Heb al 2 verschillende merken van kamgeleiders gebruikt (zie foto), maar krijg deze niet beter dan dit verwerkt. 

Gezien ik de installatie wil laten herkeuren door "wijziging installatie" vraag ik me af of deze geen bottleneck zal zijn tijdens de keuring. Ik vind geen officiële toleranties op het internet. Je ziet het koper maar kan er niet met de vinger aan (getest). 

Zal dit zo toegelaten worden of toch best de zekeringen overbruggen met een 10mm² harde kern kabel?

Heeft er iemand weet van de wettelijke toleranties? 

Alvast bedankt voor jullie reacties & ervaringen.

Groeten,

Sam

Bekijk
Aansluiting fornuis keuken
4 reacties · · #Elektriciteit
Reactie van elsamu88

Hallo,

Ik zou ook meteen een 3G6 (mono)  of 5G4 / 5G6 (tri) trekken vanuit de kast naar de keuken voor het fornuis. Wettelijk gezien mag je een fornuis niet op een gewoon stopcontact aansluiten maar moet je dit doen met een perilex of dergelijke. Daarvoor is een 5G4 afgezekerd met 25A automaat of 3G6 indien monofasig afgezekerd met 32A automaat nodig Uitzondering zijn "draagbare" fornuizen waar 1 of max 2 kookplaten beschikbaar zijn. Die mag je wel in een gewoon stopcontact zetten.

Nu los van het wettelijk gedeelte zal dit wel werken als je het gewoon aansluit en max 2 kookplaten gebruikt zonder andere verbruikers, maar zoals eerder aangekaart door andere personen is 20A/2,5mm² echt niet voldoende zeker als dit ook andere toestellen moet voeden in de keuken. De zekering en kabel zal continu on the edge zitten en dit zal zeker voor problemen zorgen later. In de keuken moet grote verbruikers gescheiden zijn zijnde : fornuis, oven, microgolf (indien combi) en apparte kring voor de stopcontacten.

Gr,

Sam

Bekijk

Hallo Iedereen,

We zijn op het punt om te bouwen naast mijn ouders (ze hebben een stuk grond gegeven).

Huis dat we willen bouwen : Bel étage ( 3 verdiepeingen,plat dak, ongeveer 75m² grondoppervlakte)

Om een betere prijsschatting te verkrijgen hebben we ook al een sondering laten uitvoeren.

Daarmee zijn we naar 2 bouwfirma's gegaan en ze hebben dit naar hun ingenieurs doorgestuurd.

Resultaat Bouwfirma 1 : kruipkelder van 60cm met strookfundering zwaar bewapend / versterkt of 120cm met lichtbewapend strookfundering.

Resultaat Bouwfirma 2 : gewoon strookfundering gewapend 20cm zonder kruipkelder

Wat is de functie van de kruipkelder voor de fundering aangezien er 2 verschillende resultaten zijn? ( behalve dat je snel aan je buizen kunt onder het huis).

Alvast bedankt !!

Mvg,

Sam

Bekijk
Bijkomende vraag: kleurcode
1 reactie · · #Elektriciteit

Hallo,

Bijkomende vraag over kleurcode.

We hebben hier het huis gekocht in 1993 ( huis zelf is gebouwd in 1925). De bekabeling in de keuken is volledig in orde 3 x 2,5mm kabels met aarding. Het enige struikelpunt is dat de vorige eigenaars rood als Neutre hebben gebruikt en bruin als Fase. Vorige eigenaars waren hollanders en ik denk dat ze toen nog met zo'n kleurcodes werkten.

Mijn vraag is: Zou dit een struikelpunt kunnen zijn voor een AERI keuring?

Voor de rest is alles in orde in de keuken: geelgroene kabel aarding en afgezekerd op 30mA.

Zou spijtig zijn om hiervoor alles te moeten openbreken.

Alvast bedankt voor jullie reacties !

Sam

Bekijk
Kleurcode Tweepolige Schakelaar
2 reacties · · #Elektriciteit

Hallo,

Ik zou binnenkort tuinverlichting willen plaatsen. Ik had gedacht aan 1 spot voor ver te schijnen en 4 sfeerlampen (vintage lampen) en dit met 2 schakelaars zodanig ik de spot en sfeerverlichting appart kan bedienen.

Om zo weinig mogelijk kabels te gebruiken had ik gedacht om een dubbele doos met 2 schakelaars te plaatsen. Beide zullen dan dubbel onderbroken worden (N + F). Nu om de kabel naar de lampen te trekken had ik gedacht om één 5G1.5 kabel te gebruiken en de spot met blauw en bruin te verbinden en de sfeerlampen rood en zwart.

Mijn vraag is: Is dit toegestaan om andere kleurcodes te gebruiken na de schakelaar? Ik denk aan blauw dit dan voor de sfeerverlichting rood zal zijn. Wordt dit na de schakelaar als schakelaardraad beschouwd of is het gebruik van blauw verplicht voor beide lampen? Indien wel zouden er al 3 kabels moeten lopen naar mijn schakelaars.

Alvast bedankt voor jullie reacties & ervaringen

Sam

Bekijk
Reactie van elsamu88

Bedankt !

Ik neem aan dat ze dan niet moeilijk gaan doen voor een spiegelkast van allibert met ingebouwde stopcontact en verlichting die op dezelfde stroombaan zit van de badkamer afgezekerd op 20A?

De hoofdverlichting van de badkamer zit wel in een lichtkring.
Lichtkring en stroomkring staan beide op een 30mA zekering.

Aangezien het ingebouwd is, is het heel moeilijk om de verlichting van de spiegelkast op een lichtkring te plaatsen en het stopcontact op de stroomkring van de badkamer

Sam

Ik denk dat niemand daar over gaat struikelen bij eventuele keuring als deze schakelaars zowel enkel als dubbelpolig dienen om lichtpunt te bedienen.

hoogte stopkontacten:

ik plaats deze altijd op 20 cm onderkant boven de afgewerkte vloer.

Niemand gaat dat tot op de mm nameten he en dat ge dat niet vlak boven de vloer plaats is ook logisch he.

In vochtige ruimten zoals wasplaatsen,garage en dergelijke

plaats ik ze altijd op 110 cm boven de vloer.

Bekijk