Livios: Bouwen aan morgen


Ecologische verbouwer

  Lid sinds 26/08/2018

 • Bouwer
 • Lid sinds 26/08/2018
 • 1 vraag gesteld
 • 2 vragen beantwoord
 • 0 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 0 bedankjes ontvangen
 • 0 leden bedankt


Ecologische verbouwer
 • Bouwer | Woont in Dendermonde
Privébericht

Geschiedenis


Overkapping terras

1 reactie ·

Reactie van Ecologische verbouwer

Beste Fi,

We hebben een goed jaar een terrasoverkapping (ter vervaging van een zonneluifel) en dit is een van onze beste investeringen geweest. Het is een Brustor B200XL met zijdelingse screens. Zelfs bij sterke wind en volle zon zaten we buiten, beschermd tegen wind en zon. Lamellen licht geopend geeft een lichte luchtstroom die een soort natuurlijke koeling. Afhankelijk van de zonnestand draaiden we de lamellen of/en lieten de screens neer. Super.

Het onderhoud valt super goed mee. Tegen volgende zomer gaan we de lamellen eens afwassen. We sluiten wel de lamellen meestal bij regenweer.

We wonen niet aan de kust dus wat betreft het bestand zijn tegen zeelucht, geen ervaring.

Zonnepanelen voor twee appartementen

Reactie van Ecologische verbouwer

Beste Kris,

Er was nog geen verkavelingsvergunning als het huis gebouwd werd (jaren 60). Het gaat om een grote verbouwing(lees er blijft weinig overeind) en we zijn wel in regel met de bouwvoorschriften.

Wij willen verbouwen zodanig dat er, voor de toekomstige generatie, een minimum is aan milieu-impact en dan is kiezen voor fossiele brandstoffen geen optie meer.

We gaan maximaal inzetten naar een BEN-woning, moeilijker te bereiken bij een verbouwing maar we gaan ervoor.

Het is de bedoeling dat de huurders volledig onafhankelijk worden van externe energie en dat bregt ook geld op. Trouwens ik zie het verschil niet als je voor eigen rekening dan wel voor de rekening van huurders investeerd.

Waarom zou vloerverwarming/wartepomp trouwens overkill zijn, dit wordt wel de toekomst.

Zonnepanelen voor twee appartementen

Reactie van Kris M

Doe maar.  Dat debat is al vele malen gevoerd.  Je bent trouwens niet oafhankelijk van externe energie: in de winter neem je (met deels fossiele brandstof opgewekte) electriciteit af die je r in de zomer ingestopt hebt waardoor soms de windmolens moeten stilgelegd worden.  

Ik zal in een (verre) toekomst investeren in een warmtepomp als het kostenplaatje klopt.  Natuurlijk is het verstandig om al zeker nu lage-temperatuurverwarming te voorzien. 

Zonnepanelen voor twee appartementen

Reactie van Charel

Ik vind dit een zeer goede en toekomstgerichte instelling !

Ik heb wel mijn twijfels bij zowel verwarming met een warmtepomp als bij het concept 'BEN-woning'.

Ik zou dan minder investeren in verwarming en daarentegen trachten de passiefhuisnorm te bereiken waarbij de warmtepomp dan kan wegvallen. Geen verwarmingsinstallatie dus en zeker niet met fossiel, enkel een sporadische bijverwarming op elektriciteit met bijna verwaarloosbaar verbruik.

Toevallig hebben we hier een vergelijkbaar principe/ Passiefgebouw met 4 wooneenheden, alles via één gezamenlijke levering van nutsvoorzieningen. Elektriciteit via pv , hoofdzakelijk gefilterd regenwater en zeker geen fossiel noch biobrandstoffen

Vermits je per particulier aansluiting slechts een omvormer van maximum 10 kW mag voorzien kan het zijn dat je twee aansluitingen moet vragen indien je met 10 kW niet zou toekomen voor alle verbruik van warm water, bijverwarming, elektrische toestellen en verlichting. 

Hier zijn twee aaansluitingen binnengebracht met daarop twee pv- installatie's. De gezamenlijke stroom wordt verdeeld onder de vier appartementen en het gemeenschappelijke verbruik.

Huurders betalen huur met daarin begrepen de nodige nutsvoorzieningen en moeten dus zelf geen aansluiting of abonnement regelen uitgezonderd het abonnement voor telefoon, tv en internet.