Livios: Bouwen aan morgen


diverguy

  Lid sinds 10/08/2017

 • Andere particulier
 • Lid sinds 10/08/2017
 • 2 vragen gesteld
 • 4 vragen beantwoord
 • 0 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 0 bedankjes ontvangen
 • 1 lid bedankt


diverguy
 • Andere particulier

Geschiedenis


Hoe kan je zien of een leien dak asbest bevat?

Mijn dochter heeft een huis op het oog om te kopen, maar dit heeft een leien dak.

Hoe kan je zien of deze leien asbest bevatten?

Bouwjaar van het huis is 1952, maar weet niet of het dak ooit vernieuwd is geweest.

Als deze asbest bevatten, moeten die dan binnen een bepaalde tijd vervangen worden?

Of iets anders mee gedaan worden zodat het de gezondheid niet schaad?

Hoe kan je zien of een leien dak asbest bevat?

Reactie van DERECON

Beste diverguy

Gezien de leeftijd van de woning, mag je ervan uit gaan dat de leien asbest bevatten.

Er staat niet direct een termijn op het vervangen van asbestleien, al moet binnen aanzienbare tijd het dak geïsoleerd worden (nieuwe verplichting, opgelegd door de overheide). Het beste is steeds deze materialen te verwijderen op de correcte manier. Zo voorkom je kleine asbestdeeltjes die in de lucht worden opgenomen en uw gezondheid kunnen schaden. Steeds zéér omzichtig te werk gaan met deze materialen!

Indien u wenst kunnen we steeds een vrijblijvend bezoek brengen om vervolgens een offerte op te stellen voor het deskundig verwijderen van alle asbestmaterialen. Voor meer informatie kan u ons bereiken op info@derecon.be, 0485537242 of via onze website www.derecon.be

Met vriendelijke groeten

Nicolas Rombaut

DERECON - asbestverwijdering & afbraakwerken

Hoe kan je zien of een leien dak asbest bevat?

Reactie van Hugo C.

De productie van asbest-cementleien is in de periode 1985-1990 gestopt (lees. verboden) en is vervangen door leien met kunststof vezels. Alle asbest-cementleien, blootgesteld aan weer en wind sinds de jaren '80, zijn gegenereerd. Aan de zichtbare zijde zie je de asbestvezels zo hangen doordat het bindend cementlaagje is aangetast. 

Het best vervangt u de asbest-cementleien door een nieuw dak, maar momenteel is er nog niets verplicht. Steeds meer hoor je echter dat bij brand aan gebouwen met asbest-cement bouwmaterialen de omgeving moet gereinigd worden.

In de jaren '90 zei men dat asbest-cement gebonden bouwmaterialen in feite veel minder gevaar opleverde omdat de microscopisch kleine agressieve vezelstructuur van asbest door de binding met cement beschadigd was en daardoor veel minder gevaarlijk was. Maar daar vind ik tegenwoordig niets meer van terug. 

Garage (die bijna niet open gaat) ventileren en er is maar 1 muur voor verluchting te plaatsen

Reactie van Charel

Ik zou bij wijze van experiment inderdaad die vochtige smeerput en waterleidingput eens afdekken met folie. Doe het op een voorlopige maar wel zo goed mogelijk dekkende manier en volg dan de vochtigheidsgraad een paar weken op. Indien het een merkbaar verschil maakt, wat ik vermoed, dan kan je verder nadenken over een definitievere manier.

Een verluchtingsgat boven en onder in de muur mag aan dezelfde kant maar die zal pas echt effectief werken als je er een ventilatortje in plaatst. Je kan ook overwegen om slechts één verluchtingsgat te maken met een ventilator. Zorg er dan voor dat er bijvoorbeeld via een spleet onder de deur lucht kan aangezogen worden uit de woning en dat er dan ter compensatie elders in de woning verse lucht kan binnenkomen. Op die manier maak je eigenlijk een primitief ventilatiesysteem waarmee de gehele woning kan gebaat zijn want af en toe een raam openzetten is onvoldoende voor een gezonde ventilatie.

Garage (die bijna niet open gaat) ventileren en er is maar 1 muur voor verluchting te plaatsen

Reactie van diverguy

Heb het gedaan zoals hierboven.

Is veel beter, maar nog niet helemaal opgelost of ik zal nog iets meer geduld moeten hebben ;)

Ze gaan volgend jaar verhuizen, dus de eigenaar heeft er zijn voordeel toch maar van en de volgende huurders.