Livios: Bouwen aan morgen


dieseltje

  Lid sinds 14/07/2013

 • Verbouwer
 • Lid sinds 14/07/2013
 • 2 vragen gesteld
 • 0 vragen beantwoord
 • 0 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 0 bedankjes ontvangen
 • 0 leden bedankt


dieseltje
 • Verbouwer
Privébericht

Geschiedenis


gyproc badkamer

1 reactie ·

Beste, Wij zijn bezig met de verbouwing van ons huis. Nu willen wij de badkamer boven maken. Nu is het probleem een klein beetje wat we met het plafond gaan doen. Het is een gyproc plafond. Zou ik dit er helemaal moeten uit nemen en hermaken met een ander waterdicht materiaal of kan dit gerust blijven hangen? Het huis is van jaren 1950 met een stuk houtskelet ertegenaan. De badkamer bevind zich ingesloten tussen trap en gang in houtskelet. Als verluchting is er op dit moment enkel een dakraam gestoken met ventilatie.

gyproc badkamer

1 reactie ·

Reactie van Eluma

@dieseltje Zie ook mijn reactie in topic 'plafond veranda'. Geldt ook in dit geval. Spanplafonds, althans deze in PVC, zijn perfect voor vochtige ruimten.

Vloeren

1 reactie ·

Hallo iedereen, Wij hebben een deel aangebouwd aan onze woning. Ik heb een half jaar geleden alles gevloerd en opgevoegd. Wij hebben Rywalit G100 gebruikt tussen onze tegels van 60x60 op vloerverwarming. Nu beginnen plots de voegen los te komen. Alles uitgekrabt en even bevraagd in een andere winkel waar ze zeiden om zand-cement te gebruiken. De verhouding die we gebruikt hebben is 2 delen zand en 1 deel cement vermengd met kompaktuna. We hebben een papje gemaakt en tussen de tegels gegoten en ingewerkt tussen de voegen met een wisser. Het droge mengsel dat we nog over hadden hebben we gebruikt om alles droog te wrijven. tot hier lijkt mij alles nog ok. Maar toen kreeg mijn vader het idee, eigenlijk onmiddelijk na het droog wrijven om alles al direct nat te sproeien omdat het nu redelijk warm is. Kan dit de oorzaak zijn dat niet alles hard geworden is? Voor het voegen hebben we alles nog eens nat gezet omdat de vloer al even ligt en de chape anders teveel vocht onttrekt. Op verschillende plaatsen is de voeg nog steeds zacht en hard blijkbaar niet uit. Er zit ook veel kleurverschil op de voegen. Het is nu van vrijdag geleden dat we gevoegd hebben. Wie weet wat er nu moet gebeuren aub?

Vloeren

1 reactie ·

Reactie van vloerder jp

Rywalit G100 ken ik niet. De oorzaak van loskomende voegen kan idd wijzen op het soort voegsel, maar ook op de spanningen die in de tegelvloer zitten. En vermoedelijk zit daar ergens de oorzaak : uitzettingsvoegen, uitharding chape, type van de tegellijm, en zo ...

Een zand/cement voeg is niet flexibel en kan geen spanningen aan. Het toevoegen van compaktuna dient om de kleefkracht te verhogen.  Vocht toevoegen aan die samenstelling maakt de voegen zanderig. Bij warm weer zal de tegelvloer ook opwarmen, vooral door de zoninval;  dit moet je vermijden, omdat de kleefstoffen in het voegsel te snel zullen verharden op de tegels met een hardnekkige cementsluier als gevolg.  Droog strooien op een natte voeg = in die droge zand/cement samenstelling zit geen enkel bindmiddel. Daarop water nevelen of sproeien vermindert de kwaliteit van het voegsel = vermindert de hechting van de samenstelling van het voegsel, de kleefkracht en de sterkte van de toplaag. Zelfs al verhardt die samenstelling, dan kan de voeg na verloop van tijd aan slijtvastheid verliezen.

Het kleurverschil wordt veroorzaakt door de migratie van het water bij een zand/cement voeg. Een homogene W/C (water / cement) faktor behoudt zijn kleur; als je daar iets aan verandert of laat aan veranderen, dan bekom je een ongelijkheid bij het uitdrogen en dat veroorzaakt verkleuringen.  Verkleuringen hebben daarnaast nog meer oorzaken.

jp