Livios: Bouwen aan morgen


Davyt

  Lid sinds 11/11/2015

 • Andere particulier
 • Lid sinds 11/11/2015
 • 3 vragen gesteld
 • 4 vragen beantwoord
 • 0 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 0 bedankjes ontvangen
 • 0 leden bedankt


Davyt
 • Andere particulier | Woont in Borgerhout
Privébericht

Geschiedenis


Wat te doen met huidige woning?

Reactie van Hugo C.

Een paar bedenkingen, andere lezers kunnen mij verbeteren indien ik het verkeerd voor heb.

- Meeneembaarheid van registratierechten: als u voldoet aan de voorwaarden heeft dit alleen betrekking op de registratierechten  betaald bij de aankoop van de nieuwe woning. Dit zal  dus enkel op de aankoop van de bouwgrond kunnen en niet op de BTW van de nieuwbouw.

- Bij verkoop van uw huidige woning zal de bank in  de eerste plaats het nog openstaande kapitaal direct terugvorderen bij het verlijden van de acte  + een wederbeleggingsvergoeding (na te zien in de algemene voorwaarden). De eerder betaalde kosten (hypothecaire inschrijving +  eventuele schuldsaldoverzekering + notaris) zijn verloren.

- Is uw huidige woning een huis dan is de realiseerbare opbrengst niet zo groot. Hou er rekening mee dat u naast de huur ook uitgaven hebt: brandverzekering, onroerende voorheffing, herstellingen en onderhoud. Voldoet uw woning aan de woonnorm 2020? (isolatie van het dak en dubbele beglazing).

- Verkoop uw woning niet voor u duidelijk zicht hebt op de realisatie van de nieuwe woning. U zal zeker niet de eerste zijn waar de SOD-firma op het einde van zijn latijn zit , de boeken neerlegt en u met een onafgewerkte woning achterblijft waar u al te veel hebt op betaald.

- Zie zeker na dat de SOD onderneming alle verplichtingen nakomt inzake de Wet Breyne. Zorg dat u de attesten in handen hebt.

- Als u wilt beleggen in vastgoed, doe het dan voor een eigendom waar u volledig eigenaar van wordt. Eén appartement in een gebouw geeft aanleiding tot bijkomende kosten (syndicus) en getouwtrek van de mede-eigenaars. Maar hou die optie open tot na het betrekken van uw nieuwe woonst.

Wat te doen met huidige woning?

Reactie van Davyt

Dankjewel. Ja van de meeneembaarheid zijn we op de hoogte en het is een nieuwbouw in een project van 1100 appartementen en 400 huizen waarvan er al veel zijn opgeleverd dus daar maken we ons weinig zorgen om.  Onze huidige woning is comform de wetgeving dubbele beglazing en dakisolatie. Dit laatste is twee jaar geleden helemaal vernieuwd en geïsoleerd. De keuken en badkamer zijn ongeveer 15 jaar oud en kunnen nog wel even mee. 

Wat te doen met huidige woning?

Reactie van Kris M

Antwoord voor jezelf op vragen of je een periode zonder huurinkomsten aankan (bv slechte betaler) Of je een periode van ziekte/werkloosheid van een van jullie aankan.  Of je een finandiële tegeslag aankan.  Investeren in vastgoed doe je enkel met geld dat je lang kan missen.  Zelf leen ik daar niet voor.  Het fiscale envelopje kan je ook vullen met lange termijn sparen (tac21) - weliswaar iets minder gunstig - en de andere voordelen (wissen KI met betaalde intresten) wegen niet op tegen de (hoge) kosten van die lening (notaris, ...)

Verzekering waterlek in de keuken

Reactie van Astrid Clabots - Clabots Advocaten

Geachte

Dit is afhankelijk van wat er in de algemene en bijzondere voorwaarden van de verzekeringspolis is voorzien.

Mogelijks speelt ook de oorzaak van het lek een rol ...

Wat meldt uw makelaar  ?

Astrid CLABOTS

CLABOTS Advocaten

Verzekering waterlek in de keuken

Reactie van HugoCo

Uit nieuwsgierigheid heb ik eens de Algemene Voorwaarden gelezen. Ik zie toch niet direct iets staan over het "toegankelijk maken", wel een spitsvondigheid om toch niet te moeten voldoen aan hun voorwaarden. Uiteindelijk is het opbreken van een vloer ook "toegang maken tot" maw . Hetgeen mij ook verwondert is dat overstroming en wateroverlast tgv van verzdigde riolering ook niet meer gedekt is.

Verzekering waterlek in de keuken

Reactie van Davyt

Ja, wij gaan gewoon alles overzetten naar de concurrentie. Bij onze lening zijn geen bijzondere voorwaarden voorzien aangaande verzekeringen dus we gaan gewoon met alles weg bij Fortis. Misschien suggesties waar we beter en goedkoper verzekerd zouden zijn? Dachten aan Ethias aangezien we bij Infrabel werken en we dan ook nog eens 5 % korting krijgen.

Verzekering waterlek in de keuken

Reactie van Hugo C.

Wat de herstelling betreft, denk ik dat je een kast naast de hoekkast en de hoekkast zelf eenvoudig kan verwijderen. Het werkblad blijft gewoon liggen. De kasten zijn op de zijwand aan elkaar geschroefd ( sommige doen dit onder de scharnieren om niet zichtbaar te zijn. De schroeven verwijderen en de regelbare pootjes onder de kast indraaien zodat er ruimte tussen kast en werkblad komt.

De 2 kasten onderuit schuiven en de hoek is bereikbaar ( ik denk 1u werk). De uiteinden van de 2 werkbladen toch maar ondersteunen met een passende plank of houten constructie om breuk tijdens de werken te vermijden. 

Ik denk dat Ethias een betrouwbare verzekeraar is. Ik heb in elk geval voorgeen negatieve berichten gehoord of ervaren.

Ik heb nu mijn verzekeringen bij een prive verzekeringen kantoor. Zij zetten zich in voor hun klanten en kunnen veel bereiken. Bij een bank-verzekeraar is de bediende afhankelijk van de algemene beleidsprincipes en die moeten ze volgen. Een zelfstandig verzekering makelaar zal zich daartegen kunnen verzetten door te melden dat andere verzekeringmaatschappijen het zus of zo doen en hij zijn klanten beter kan bedienen.

Verborgen gebrekken na huiskoop

5 reacties ·

Reactie van Davyt

Wij hebben hetzelfde voor gehad. In juni een huis gekocht en in juli opstijgend vocht opgemerkt in de keuken. Met notaris en advocaat contact opgenomen en verzekering is komen kijken. Dit wordt niet aanvaard als verborgen gebrek. Alle kosten zelf maar opgehoest. Niets aan te doen. Je koopt het pand in de staat dat het zicht bevindt. 

Radiator

Hoi, wij hebben pas een huis gekocht met centrale verwarming. In de inkomhal is er een middenaansluiting voorzien voor een verticale radiator. We hebben berekend dat deze maximum 70 cm breed mag zijn en we ongeveer een 3500-4000 watt nodig hebben aangezien deze ook dient voor het  verwarmen van de traphal en de overloop boven. Ik heb al wat afgezocht op internet maar ofwel vind ik er geen met middenaansluiting ofwel hebben ze niet genoeg wattage. Iemand een idee waar ik kan kijken?

alvast bedankt!