Livios: Bouwen aan morgen


Charel

  Lid sinds 08/03/2015

 • Andere professioneel
 • Lid sinds 08/03/2015
 • 1 vraag gesteld
 • 1434 vragen beantwoord
 • 90 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 342 bedankjes ontvangen
 • 3 leden bedankt


Charel
 • Andere professioneel | Woont in Hoogstr.
Privébericht

Geschiedenis

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 · Volgende

Dragende balk op zolder

6 reacties ·

Reactie van Charel

Beste,

Bij 3 is de balk zelf niet te zien, die zit naar alle waarschijnlijkheid achter die bekleding en is een balk die de twee spantbenen horizontaal verbindt. Een trekbalk dus en die mag zeker niet verwijderd worden.

Balk 4 is een spantbeen en kan uiteraard ook niet verwijderd worden.

Balk 2 mag met zekerheid weg.

Balk 5 en balk1 zijn twijfelgevallen. De positie van balk 5 is een gebruikelijke positie en meestal ook weinig hinderlijk in de ruimte. De positie van balk1 is een ongebruikelijke positie, het lijkt  me zo dat die naderhand is bijgeplaatst om daar een deurgat te voorzien voor een later aangebrachte scheidingswand.

Om dit alles met meer zekerheid te weten zou je de rest van het muurtje ook moeten ontmantelen.

Preflex op roofing vastleggen

Reactie van Charel

In dat geval denk ik dat het beter is om na de plaatsing van de leidingen het ganse dak terug te laten uitvlakken met een chapelaag waarin alle buizen zijn weggewerkt om daarop dan een nieuw dampscherm aan te brengen, vervolgens de isolatieplaten met daarop de nieuwe dakbedekking.

En dan kan je de buizen vastboren in het oude dak of ze aansmeren met een mortel terwijl je ze voorlopig op hun plaats gedrukt houdt door er hier en daar voorlopig en tot de mortel is uitgehard wat stenen op te leggen.

Bestaande kelder aan buitenzijde isoleren

Reactie van Charel

@ Tom Keymeulen 

Zeker niet !

Indien de kelder niet helemaal waterdicht is kan je dat enkel met zekerheid langs binnen oplossen door bijvoorbeeld een nieuwe bekuiping aan te brengen. Langs de binnenkant is elk hoekje en kantje van de muren en de vloer te behandelen in een aansluitende en doorlopende bewerking, dit kan langs de buitenkant nooit.

Isoleren zou eventueel nog wel langs de buitenkant kunnen maar daarvoor zijn dan weer zeer ingrijpende graafwerken nodig. De vloer isoleren zal uiteraard nooit kunnen langs de buitenkant.

Borrelend geluid wc

1 reactie ·

Reactie van Charel

Om hier iets zinnings over te kunnen zeggen zou je wat  meer informatie moet geven.

Bijvoorbeeld:

Is dit de enige wc en had je dat probleem niet bij de vorige, wat is het verschil tussen de oude en de nieuwe ? Staat de wc op het gelijkvloers of op een verdiep? Hangwc, staande wc ? foto ? Hoe meer informatie hoe meer kans op een goed advies.

Discussie prijs offerte /factuur

Reactie van Charel

Beste, wellicht gaat dit over dezelfde zaak waarover de klant hier ook advies heeft gevraagd.

In beide gevallen wordt er gesproken van een offerte en niet van een overeenkomst. Een offerte wordt normaal enkel ondertekend door de aannemer, indien de klant dit ook voor akkoord heeft getekend wordt het pas een geldige overeenkomst.

Hoe dan ook, als er duidelijk is vermeld dat het over een richtprijs gaat dan lijkt het mij duidelijk dat de uiteindelijke prijs hoger of lager kan zijn. De reden van een hogere prijs kunnen zijn, meer werken dan oorspronkelijk voorzien, duurdere materialen dan oorspronkelijk voorzien, meer werkuren dan oorspronkelijk voorzien enzovoort. 

Als de klant niet akkoord gaat met de hogere factuur dan zal hij moeten aantonen dat dit niet het geval kan zijn wat in het geval van de werkuren bijzonder moeilijk gaat zijn.

Dus, wie heeft er gelijk ? Er is een offerte (of overeenkomst) met richtprijzen. De uiteindelijke prijs kon dus hoger uitvallen. Ik meen dat dus jij het gelijk aan uw kant hebt.

Meer uren gepresteerd dan dat aannemer verwacht had

Reactie van Charel

Ik meen dat je zonder afgetekende werkbonnen ook weinig of geen kans maakt. Je hebt je akkoord verklaard met de uitvoering der werken waarbij geen vaste prijs maar wel een richtprijs is gegeven.

Tenzij misschien dat je kunt aantonen dat het aantal werkuren buitensporig groot is voor de aard en de moeilijkheid van de werken. In dat geval kan je het proberen, al geef ik je weining kans. Maar goed, wie niet waagt niet wint.

 

Badkamer warm dak - vraag over dampscherm

Reactie van Charel

Dat er vochtige lucht circuleert is geen probleem zolang de vochtige lucht (gasvormig) niet gaat condenseren (vloeibaar wordt). En condenseren gebeurt tegen een kouder vlak of voorwerp. Doordat er een dampscherm onder de isolatie ligt (aan de warme kant dus) kan die vochtige lucht niet raken aan een koud vlak en zal die dus ook niet condenseren (overgaan in waterdruppels).

Als daarbij ook de badkamer voldoende geventileerd wordt dan zal de vochtigheidsgraad in de gehele badkamer, ook in het plafond, altijd maar van korte duur zijn.

Je moet je dus geen zorgen maken !

SOS hangtoilet

11 reacties ·

Reactie van Charel

Beste,

Je zou eigenlijk eens de buitendoormeter van de in de vloer zittende buis moeten meten. Ik vermoed 90 mm, maar meten is beter dan vermoeden. Als het inderdaad 90 mm is dan zou ik toch koste wat het kost aan moeite de vloerafwerking rond die buis weghakken. Als je daar een vrije voeg van +/- 1 cm kunt maken dan kan je daar een mofeind van een bocht overschuiven. Je kan dat doen met een smal beiteltje of met een stevige oude schroevendraaier. Dat is zowat de enige moeilijkheid, de rest zal dan een fluitje van een cent zijn.

Wat dat oude potstuk betreft: Die zijn bedoeld voor eenmalig gebruik, immers de elasticiteit om zich blijvend waterdicht aan te passen aan een nieuwe buis of wat dan ook is er inmiddels uit. Ook de bovenkant ervan is veel te ruim voor een buis of hulpstuk van 90 mm en dan zou je met nog eens bijkomende overgangen moeten gaan werken. 

Trouwens hierboven is er ook al gewezen op het feit dat dit hulpstuk niet zal kunnen wegvallen achter de omkasting van het binnenwerk van de wc.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 · Volgende