Charel

Lid sinds 8/3/2015

  • Andere professioneel
  • 1 vraag gesteld
  • 2296 vragen beantwoord
  • 163 vragen goed beantwoord
  • 525 bedankjes ontvangen
  • 3 leden bedankt
Charel Andere professioneel Privébericht

Geschiedenis

Gebruik gezamenlijke muur
9 reacties · · #Muren
Reactie van Charel

Dat is dan het probleem van de buren toch ? Trouwens, in dat geval kan men altijd nog langs binnen isoleren en de muur langs buiten waterdicht afschermen in afwachting van een nieuw aan te bouwen woning.

Bouwen zonder spouw met één massieve muur is trouwens ook niet verboden.

Ik begrijp nog altijd niet goed wat het probleem voor jou is.

Bekijk
Reactie van Charel

Gelijk wie die omheining ooit heeft geplaatst, gelijk wie ze ooit heeft betaald, indien die op de perceelsgrens staat dan is die gemeenschappelijk. De ene buur mag die niet verwijderen of veranderen zonder akkoord van de andere.

Bekijk
Reactie van Charel

Wellicht niet het antwoord waarop je zat te wachten. Je lijkt immers nogal vastberaden in uw keuze voor een houtkachel of een pelletketel.

Vermits je nog in de starblokken staat van een nieuwbouwwoning is er nu nog tijd om eens goed na te denken over wat het meest toekomstbestendig is.

Houtstook is dat zeker niet ! De kans is zelfs zeer groot dat dit binnen afzienbare tijd zal worden verboden of zodanig gereglementeerd en beperkt dat het de moeite niet meer loont.

Weet ook dat bij een nieuwe woning die volgens de nieuwe normen zal moeten gebouwd worden, een bijverwarming, zij het met gas, met hout of met pellets, u absoluut geen comfort meer gaat kunnen bieden. Tegen dat de kachel goed aan het branden is zal je ze terug uit moeten laten gaan wegens overhitting van de ruimte.

Bekijk
Roofing
4 reacties · · #Dak
Reactie van Charel

Ah oké, ik had het anders begrepen.

Op een volledige laag te branden op een bestaande geschilferde laag bestaat er een bitumineuze kleefvernis om het ganse dak mee in te strijken, dit is tamelijk lopen en zeer gemakkelijk aan te brengen met een grote borstel.

Er bestaat trouwens ook bitumineuze koudlijm, dat is een eerder een pasta waar je de nieuwe laag in uitrolt zonder dat je die hoeft te branden. Je moet dan enkel nog de overlappingen, de dakranden en de opstanden branden.

Bekijk
'Spikkels' geverfde muur
1 reactie · · #Interieurafwerking
Reactie van Charel

Bedoel je de uitwerpselen van groene vliegen of de groene uitwerpselen van vliegen ?

Groene vliegen bestaan namelijk, men noemt ze hier strontvliegen. Zij halen hun voedsel voornamelijk uit stront van andere wezens.

Ze zijn soms massaal te vinden dicht bij dierenstallen of dierenweiden en bestrijden is niet gemakkelijk. In de eerste plaats er voor zorgen dat ze niet binnen geraken.

Bekijk
Reactie van Charel

Je moet de kachel eens van de schouw weghalen zodat je via het schouwgat het rookkanaal kunt inspecteren.

Het zou best kunnen dat het rookkanaal onder dat schouwgat voor een groot deel gevuld is met vochtig zand, rommel en roet. Zo ja, maak dat leeg tot op de bodem en het zou kunnen dat het opgelost is.

Bekijk
Reactie van Charel

Beste charle,

Als er grondwater in die put komt dan hoef je daar in feite niets aan te doen. Het grondwaterpeil is overal in de ondergrond even hoog (soms wat meer, soms wat minder). Dus rond de put zal het water ook even hoog staan als in de put en dat zal ook zo blijven indien je de put zou dempen.

Moest het echter geen grondwater zijn dan is er ergens een lek in een afvoerbuis. Dat kan de buis zijn die door de put loopt maar dat zou ook een buis kunnen zijn die ergens in de buurt van die put loopt. En ook dan heeft het dempen van die put geen zin, het lekwater zal blijven zorgen voor een te hoge waterstand in de buurt van het lek. Dus dan zou je beter het lek opsporen en herstellen ipv de put te dempen.

Hoe diep zit de put ten opzichte van de bovengrond (het maaiveld) en hoe vaak heb je al geweten dat de put echt boordevol was ?

Staat de woning in een laag gelegen gebied met hoge grondwaterstand ?

Bekijk
Reactie van Charel

Naar mijn idee hoef je geen gootjes te plaatsen. Je kan een aantal V-vormige gleuven uitslijpen van enkele cm diep die allemaal naar de omtrek van het putdeksel leiden. Vanuit die V-gleuven boor je met een betonboor schuin onder het deksel door tot in de put.

Je hoeft geen schrik te hebben dat je hiermee de waterdichtheid van de vloer in gevaar brengt. Die betonvloer is gestort in waterdicht beton en is minstens 30 cm dik.

Bekijk
Ventilatiesysteem C+
2 reacties · · #Ventilatie
Reactie van Charel

Je maakt volgens mij een denkfout ivm ventilatie.

Je moet niet enkel de badkamers , de wc's , de keuken en de berging ventileren, je moet de gehele woning ventileren.

De eerstgenoemde plaatsen zijn enkel de plaatsen waar een bepaalde hoeveelheid lucht wordt afgevoerd. In de rest van de woning moet uiteraard evenveel lucht worden toegevoerd.

Bij een systeem C gebeurt die toevoer typisch met onverwarmde, ongefilterde buitenlucht die je via raamroosters binnen moet laten komen. Bij een systeem D gebeurt die toevoer met voorverwarmde gefilterde lucht via toevoerventielen.

Sowieso moet er evenveel verse buitenlucht binnenkomen in de leefruimtes als er via de natte en ruikende ruimte's wordt afgevoerd.

Bekijk
warmtepomp duurder
13 reacties · · #Energie
Reactie van Charel

"De investering in een warmtepomp hoeft niet duurder te zijn dan in een gascondensatieketel, kan zelfss goedkoper zijn als men de totale installatie inclusief warmteafgifte (radiatoren voor gascondensatie en vloer/muurverwarming voor warmtepomp) bekijkt. Een lage t° en laag vermogen (4 kW) warmtepomp kun je al geïnstalleerd hebben voor minder dan 4000 Euro als je goed de markt analyseert. Een vloer/muurverwarming is goedkoper dan een verwarmingsssysteem met radiatoren (hier laat je je meestal veleiden door design wat de radiatoren dan duur maakt)."

-------------------------------------------------------------------------

Beste Luc,

Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar mij lijkt de keuze voor een lucht/water warmtepomp in de meeste gevallen een goede keuze en sowieso beter dan de keuze voor een aardgasketel.

Echter dat het goedkoper kan zijn, dat kan volgens mij niet kloppen. Ik weet niet of het toestel dat jij noemde voor 4000 € ook met een voorziening voor sanitair warm water is inbegrepen, ik denk het niet voor die prijs.

Echter een condensatiegasketel met inbegrepen een voorziening voor sanitair warm water kan je hebben voor minder dan 2000 €.

Dus, rekening houdend met sanitair warm water zal een toestel op gas wellicht maar 1/3 of 1/4 kosten.

De lagere installatiekost als je niet voor radiatoren kiest geldt in feite ook voor een gaswandketel, dat kan dus geen argument zijn.

Het voordeel van een lucht/water warmtepomp mag je volgens mij dan ook niet zien als een financieel voordeel maar vooral als een ecologisch voordeel. Wellicht ook een praktisch voordeel vermits aardgas (of welke verbrandingsenergie dan ook) hoogstwaarschijnlijk geen lange toekomst meer zal hebben.

Bekijk