Livios: Bouwen aan morgen


Catlover

  Lid sinds 30/10/2016

 • Verbouwer
 • Lid sinds 30/10/2016
 • 4 vragen gesteld
 • 1 vraag beantwoord
 • 0 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 0 bedankjes ontvangen
 • 0 leden bedankt


Catlover
 • Verbouwer | Woont in DESTELBERGEN
Privébericht

Geschiedenis

1 2 · Volgende

Volledige gevelrestauratie

1 reactie ·

Ik woon in een rijwoning uit 1933. Graag had ik de oude "look" van mijn gevel behouden en daarom dacht ik aan spouwisolatie + volledige restauratie van mijn gevel (heropvoegen, zandstralen, kapotte bakstenen vervangen, nieuwe dorpels,

nieuwe blauwe steen onderaan de muur). Kent er iemand een serieuze en degelijke firma in Oost-Vlaanderen die hiervoor kan zorgen?

E-Board versus steenstrips + spouwmuurisolatie

Ik had mijn zinnen gezet op E-Board maar nu vernam ik van een aannemer dat crepi veel duurzamer zou zijn dan de E-Board steenstrips van Vandersanden, die op de isolatielaag gekleefd zijn.

Die aannemer voerde als reden aan dat het feit dat de steenstrips gevoegd worden, ertoe zou bijdragen dat de gevel vocht kan opzuigen. Hij hield een pleidooi voor siliconencrepi omdat dit volledig waterdicht is en omdat je zo'n gevel gemakkelijk kan reinigen.

Nu had ik aan de mogelijkheid gedacht om mijn spouw (7 cm) te laten vullen met glaswol en daarna mijn gevel (die dringend een facelift nodig heeft) te laten bekleden met "gewone" steenstrips, dus bovenop de oude stenen.

Vraag : bij spouwmuurisolatie is het nodig dat de buitenmuur blijft ademen. Ademen steenstrips?

Alle info, tips, waarschuwingen... zijn welkom.

E-Board versus steenstrips + spouwmuurisolatie

Reactie van Keon

Keon, ik moet eerlijk zeggen dat ik niet genoeg begrijp om te oordelen over het wat, hoe, waarom en in welke omstandigheden. Eén belangrijk zinnetje heb ik echter wel begrepen, en dat is dat men de resultaten uit deze studie zeker niet mag veralgemenen.

Tiens, op welke pagina ben je dat zinnetje tegengekomen?

E-Board versus steenstrips + spouwmuurisolatie

Reactie van Niva

Ik heb daar ook al aan gedacht, eigenlijk louter om onze gevel een mooiere look te geven en ben al naar verschillende woningen gaan kijken die E-board kregen én woningen die gevelpleister ondergingen. Mijn "persoonlijke" mening is: gevelbepleistering vertoont al heel vlug bruine, groene strepen van watersijpeling en weersomstandigheden. En dat stoort mij enorm. Ik denk dat ik dan binnen 10 jaar opnieuw geld moet uitgeven om de gevel terug toonbaar te maken. E-board moet door specialisten worden uitgevoerd is heel mooi en tegelijkertijd geïsoleerd. Hier hangt echter een hoger prijskaartje aan. Volgens een familielid die werkt bij een bouwmaterialengroep én ook verdeler zijn van E-Board is het minder duur om gewoon een nieuwe  stevige baksteen rond je huis te laten bouwen.

E-Board versus steenstrips + spouwmuurisolatie

Reactie van Charel

Door KobeL

"Het feit dat pleister duurzamer is dan steenstrips klopt niet. stenen zijn nu eenmaal duurzamer dan pleister (koop een oud huis en je weet meteen wat ik bedoel)."

Dat stenen duurzamer zijn dan pleister zal wellicht niemand ontkennen. Maar je  moet de vergelijking eigenlijk maken tussen isolatie met crépi en isolatie met opgelijmde steenstrips.

E-Board versus steenstrips + spouwmuurisolatie

Reactie van Architect x

Aangezien de baksteenstrips gelijmd worden met een lijmmortel zullen deze nagenoeg nooit loskomen. de impactweerstand zal ook hoger liggen dan deze van pleisterwerken omdat het materiaal een stuk dikker is.

Als ik moest kiezen zou ik voor de steenstrips gaan aangezien je er zeer veel keuze in hebt en ook nog eens eenvoudiger is om bij te werken moest er iets aan komen. ( het wordt dan ook al minder snel vuil ivm crepi.)

Is spouwmuurisolatie werkelijk zo riskant?

Ik zit met een dilemma : enerzijds lees ik her en der over de voordelen van spouwmuurisolatie, mijn architect zegt dat de verhouding prijs-kwaliteit uitstekend is, anderzijds raden zeer veel mensen (waaronder diverse aannemers, zelfs van een firma die spouwmuren isoleert alsook een bouwkundige) mij dit af... want dit zou vochtproblemen creëren...

Mijn rijhuisje dateert van 1933 en heeft een spouw van 6,5 cm. Dit werd geconstateerd door een vertegenwoordiger van een isolatiebedrijf.

Ik voel veel voor EPS-parels daar deze ecologisch zijn en dit voor mij een belangrijk punt is.

Mijn huis heeft last van opstijgend grondvocht en ik ga daaraan laten verhelpen door de firma Tibas; ze gaan de muren afkappen, injecteren en ook een zoutscherm plaatsen.

Hoe lang moet ik na de injecties wachten alvorens eventueel spouwmuurisolatie te laten aanbrengen?

De reden waarom ik iets voel voor spouwmuurisolatie is de veel geringere kostprijs dan isolatie op de gevel.

Mijn alternatief voor spouwmuurisolatie is E-Board, zowel op voor- als achtergevel. Vraagje : hoelang na de injecties zou ik moeten wachten om E-Board te laten aanbrengen?

Indien ik kies voor spouwmuurisolatie, volstaat het dan om dagelijks ramen open te zetten of moet ik dan een ventilatiesysteem installeren?

De voegen van mijn voor- en achtergevel zijn poreus (zavel) dus ik overweeg om in het geval ik kies voor spouwmuurisolatie, de gevel te laten heropvoegen en de bakstenen te laten zandstralen, de kapotte bakstenen alsook de dorpels van ramen en voordeur

te laten vervangen en daarna de gevels waterafstotend te laten maken met een hydrofuge.

Wat is de beste (en veiligste) oplossing? Want ik zou écht niet graag "van de regen in de drop" geraken... letterlijk dan...

Graag jullie ervaringen met spouwmuurisolatie en indien mogelijk ook tips over serieuze en goede firma's in het Gentse.

Is spouwmuurisolatie werkelijk zo riskant?

Reactie van Kris M

Al zeker zoals je zelf schrijft de vochtproblemen oplossen.  Vervolgens het dak isoleren (of beter nog de zoldervloer) en mogelijks een nieuw dak plaatsen.  Voorts indien nog niet gebeurd het schrijnwerk en inderdaad de muren restaureren.

Bekijk dan minstens 1 jaar wat je energieverbruik is.  Zal al weinig zijn.  Zeker een rijhuis heeft relatief weinig buitenmuur zodat daar relatief weinig isilatiewinst te halen valt.  Misschien pak je beter je vloeren aan (en vernieuw terzelfdertijd je riolering en je leidingen.  Da s natuurlijk ingrijpend qua qerken.

Is spouwmuurisolatie werkelijk zo riskant?

Reactie van Isolatie Verhoeven Kampenhout

Er wordt veel info verspreid over spouwmuurisolatie en vaak veralgemeend. Dat men er dus wat sceptisch tegenover staat begrijpen wij. Maar de voorbeelden van goeie uitvoeringen zijn er genoeg om het tegendeel te bewijzen. Ik ga mensen niet bekeren tot deze vorm van isoleren, maar een gezonde woning in goeie staat met een normale luchtvochtigheid binnen heeft zeker baat bij het isoleren van de spouw. Toch kras dat een firma die zelf spouwmuren isoleert u dit zou afraden in het algemeen. Of ze moeten een reden hebben na inspectie van de woning om het u af te raden, dat gebeurd bij ons ook in een voldoende aantal gevallen.

Zoals Kris M al schreef is het zinvol om eerst het dak aan te pakken, vervolgens pas de rest.
Het buitenschrijnwerk is iets wat afgestemd moet zijn op een verbetering van de woning. Dakisolatie plaatsen en de spouw gaan isoleren, maar met verouderde beglazing blijven zitten zou niet correct zijn en zelfs condensatieproblemen geven op het glas. Zelfs bij gewone dubbele beglazing kan je al condensatie op het glas krijgen van zodra je de woning begint te isoleren. De woning wordt luchtdichter en vaak past de bewoner zijn ventilatiegedrag niet aan. Je hoeft niet meteen naar ventilatiesystemen te grijpen als je een woning gaat isoleren, maar 's ochtends en 's avonds eens goed laten verluchten met de ramen wagewijd open doet al wonderen. Alles hangt ook af van de gebruikssituatie. Een kleine woning met veel vochtproductie (was ophangen, condensdroger, kachel, stroomstrijkijzer, dampkap zonder afvoer) en zeer schommelende temperaturen (dag- nacht temperatuur erg verschillend) doet ook geen goed.

Technisch even toch aanhalen dat ik lees dat er voldoende problemen zijn met de vochthuishouding die eerst verholpen moeten worden. Maar een muur droogt erg traag, vaak moet je een jaar wachten. En dan nog loop je het risico dat als je de muur zou injecteren en behandelen problemen kunnen opduiken die dan in de schoenen van de spouwvuller worden geschoven, terwijl het om een slechte uitvoering of onvoldoende droging ging van de vochtproblemen die al voordien bestonden.

De ene zal wel naar de andere wijzen in zo'n geval, daar wil je niet in terecht komen. Wij wachten toch makkelijk een jaar, in functie van hoe de injectie is gebeurd, er met zoutwerende folies is gewerkt en welk probleem van opstijgend vocht er was. In onze diagnoses stellen wij vast dat er vaak foutief over opstijgend vocht wordt gesproken en dat er wat anders aan de hand is.
Zoutwerende folies zijn goed, bijna een must, maar doen de muur trager drogen (alleen nog aan de achterkant). Eigenlijk moet de behandelende firma je adviseren hoe lang je moet wachten alvorens iets aan de muur te mogen afwerken, isoleren, ...

Een spouw moet uberhaupt ook geschikt zijn om te vullen, Die diagnose moet ook correct gebeuren, met endoscoop en kennis van zaken. Als de voegen echt vol zavel zitten en je spreekt van kapotte bakstenen, de optie om zelfs een hydrofuge er op te zetten ... dat klinkt niet echt goed.
Als je al deze ingrepen op zou tellen kan het zijn dat een buitengevelisolatie beter is op termijn.
Maar dan nog ... vul de lege spouw vlak voordien op zodat je via deze spouw geen warmteverliezen zou hebben. Vaak is de spouw bovenaan niet dicht en verlies je alle warmte al langs hier of door convectie ... nog voor de buitengevelisolatie zijn werk kan doen. Een lege spouw achter een buitengevelisolatiesysteem wordt vaak afgeraden. Dus alvorens je een buitengevelisolatiesysteem zou plaatsen moet ook in dat geval de muur droog zijn.

Tot slot even wat realisme. Het klopt dat een rijwoning via de voor- en achtergevel niet veel energie verliest. Je netto te isoleren muuroppervlakte is klein, want vaak zitten die muren vol met ramen en al dan niet wat koudebruggen. Het lijkt me dus zinvoller te investeren in dakisolatie, vervangen van ramen en het oplossen van de vochtproblemen. Blijven die enige jaren weg, dan kan je overwegen met het uitgespaarde geld op dat ogenblik een energetische renovatie van de gevel te doen.
Zonder gevelisolatie betwijfel ik ook momenteel het nut van de spouwisolatie, maar dan vooral om de extra kosten die je moet doen om de muur geschik te maken misschien. 

Succes alvast in het maken van de juiste keuze's. Het zal alvast een doordachte keuze zijn.

1 2 · Volgende