Livios: Bouwen aan morgen


Carl Vandecasteele

  Lid sinds 26/06/2012

 • Verbouwer
 • Lid sinds 26/06/2012
 • 0 vragen gesteld
 • 161 vragen beantwoord
 • 3 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 13 bedankjes ontvangen
 • 0 leden bedankt


Carl Vandecasteele
 • Verbouwer | Woont in Kortrijk
Privébericht

Geschiedenis

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 · Volgende

Welk type mortel is best geschikt om met oude beton speelplaatstegels een stapelmuurtje te bouwen

Reactie van Carl Vandecasteele

je keuze zal bepaald worden door wat je kan kopen in je omgeving... en dat zal bij een doe-het-zelf-zaak worden als het maar 1 of 2 of 3 zakken mortelmix van 25kg betreft. Ik zou me daar ter plekke laten adviseren aangaande wat zij beschikbaar hebben...
iig is jouw toepassing niet zo erg kritisch

Tochtstrips

1 reactie ·

Reactie van Carl Vandecasteele

er bestaan zelfklevende tochtstrips. Iedere Brico/Hubo/Gamma/Plan-it heeft die.

Ingefrezen vraagt speciale strips die zeker niet doe-het-zelf te krijgen zijn en men moeilijk kan vinden, en blijf je bovendien met oud nauwelijks isolerend glas, en dit frezen en materiaalkost en strips aanbrengen zou bovendien zoveel werkuren kosten dat je beter meteen nieuwe thermisch onderbroken raamframes met dubbele dichtingen en superisolerend of 3voudig glas plaatst.

Schouw isoleren

3 reacties ·

Reactie van Carl Vandecasteele

uiteraard diende zo'n klep om de toevoer grof te regelen en is nooit helemaal (lucht)dicht .
Hetzelfde voor de deuren en asschuif en luchtregelgaten van de cassette.
Bedenk dan dat een schouw gemaakt is om trek uit te oefenen voor de verbranding en je hebt naast koudestroom wat je voelt ook een enorme koudebrug die doorheen heel uw woning steekt...
bovenaan dicht maken met een dikke isolatieplaat (bvb in XPS: waterbestendig): daarover hoef je niet te twijfelen...

Dakdichting: roofing of epdm + isolatiedikte kiezen

Reactie van Carl Vandecasteele

charel:
1./ jij gaat er altijd al van uit dat ik "bricoleer".... Juist door geen elementaire kennis maar materialenkennis uit fysica en chemie hoef ik niet te bricoleren, maar weet ik HOE materialen zich gedragen en welke te kiezen voor welk doel...
Maar ik vrees dat je niet weet dat zelfs (bouw)fysysische eigenschappen rechtstreeks kunnen afgeleid worden uit de chemische eigenschappen... alle zgn nieuwe eindproducten zijn meestal een hercombinatie van bestaande molecules en materialen. 
Het is toch gek dat mensen die nooit studeren altijd neerkijken op wie dat wel deed en de superioiriteit claimen van hun handwerk en toch willen uitschreeuwen wetenschappelijke achtergrond te hebben daar waar ze hooguit met toegepaste techniek in aanraking kwamen.
En wat het hoofdstuk uitvering betreft: net zoials ik niet tevreden was met oppervlakkige uitleg voor mijn studiekeuze, zo ook ben ik pietje-precies in uitvoeren. Ben hiervoor echt niet mijn licht gaan opsteken bij brico's, maar wel bij vakspecialisten via horen of zien of lezen. Vakliteratuur staat tegenwoordig op de informatiesnelweg. en weet snel te zoeken/vinden medegetuige een recente IT-hogeschoolopleiding en andere inspirererende bronnen waar abraham de mosterd haalt

2./ En je gaat er vanuit dat ik gebricoleerrde huizen bezocht... Weeral vooroordelen!!! Sorry about that, ik zou van ganser harte zelfbouwers bezoeken maar helaas... je mag me echt zo'n adressen geven. Alle huizen die ik ooit bezocht waren door professionnals gerenoveerd!
en ik ken helaas ook wat geschiedenis van bouwtechnieken voor mijn geboorte.... want dat zijn juist de gerenoveerde huizen die ik meest bezocht

3./ en over papieren garanties:  voor ik gedwongen werd down the road of DIY te gaan kreeg ik ladingen firma's over de vloer voor offertes allerhande.  Die huizen dat ik bezocht ook. En ik spreek echt niet over een handvol huizen hoor, kan die niet meer tellen over 15j heen. Geen enkele kreeg op papier >15j voor bitumenroofing, Derbigum blijkt dan de enige te zijn. Voor EPDM kan dat blijkbaar wel.
O wonder zijn er toevallig zoveel  nieuwbouwers en renoveerders waarop EPDM geinstalleerd werd door hun aannemers, maar wie ben JIJ om die alle ongelijk te geven met hun keuze???
 
Je zal gerust meer ervaring hebben op praktisch vlak HOE het te doen en ook nog veel sneller dan ik.  Maar materialen en hun chemische  en fysieke eigenschappen vergelijken: om het zó beter te weten: ben je dan daarin opgeleid???  al was het maar de eerste bachelorjaren van chemie of fysica, ik hoef geen boterpapierke zoals diploma... wel dieptekennis van duurzaam bouwen EN bouwfysica EN materialenkennis. Anders zal het bij lessen uitvoeringspraktijk blijven.

Afgekeurde elektrische installatie (wat willen de resultaten zeggen? :-) )

Reactie van Carl Vandecasteele

Ook bij jou ontbreken beide schema's... ik heb het eens bij n vriend gedaan en dat duurde me 3 avonden van 4u voor n huis met 2 verdiepingen.
En e beschrijving bij de zekeringen ontbreekt of is verkeerd.

De zekeringen zijn niet kleurgekalibreerd.

De aarding is niet in orde.
De equipotentiaalverbindingen zijn niet in orde. hoewel een huis van voor 1981 dit niet hoeft... 

Een aantal draden is niet reglementair zowel qua aanraakbaarheid als qua kleurcode.

Een electrieker is met dit alles zeker niet op 1 dag klaar....

Volle muur isoleren en koudebrug voorkomen

Reactie van Carl Vandecasteele

Kenny,
als je vloer met muren, ramen en dak vergelijkt qua energieverliezen, heeft de vloer er mss 10% en wanden 30% en dak 50%... en jij hebt duidelijk 4 muren hee... en woonruimte heeft er al 3 (bij mijn huis v 1935 trouwens ook). Dat muren veel beter dan een vloer geïsoleerd worden is echt geen ontwerpfout...
Nu ja, als je vloerverwarming wil, mag je die vloerisolatie niet helemaal veronachtzamen. En ik zou nooit voor gespoten PUR gaan om velerlei redenen. PIRplaten waarop de vloerverwarming vastgemaakt wordt, lijkt me het meest logisch en zorgt voor minst warmteverliezen, zeker bij zo een kleine vloeropbouwhoogte. Een isolerende chape gaat te weinig isoleren tenzij je in huizen waar grote diktes van zo'n chape toegepast worden, en zeker te weinig voor je beoogde vloerverwarming.

Sowieso heb je grote inertie (traagheid) met zo een dikke muren, en vloerverwarming reageert ook traag. Persoonlijk vind ik dat groot warmtebufferend vermogen een voordeel. Een paar koude dagen of een aar snikhete dagen zullen niet echt voelbaar zijn binnen
.
En waarom zou een warmtepomp niet rendabel zijn??? Een met boring niet, inderdaad, geen geothermisch systeem (= aarde-water). Maar lucht-water-warmtepomp is heel prima, ik overweeg dit ook hier want moet dan geen rookgas-afvoerpijp installeren.
En je warmwater kan 2/3 van het jaar via zonneboiler doen.
Extra muurverwarming in badkamer is goed idee, omdat beschikbaar vloeroppervlak in badkamers meestal niet voldoende is en muurvww sneller reageert. Of een radiator, maar dan een lagetemperatuurradiator die op zelfde temperatuur kan opereren van je vloervww.

Wat de stal op je plan/schets betreft: die heb je buiten het zogenaamd beschermd gedeelte gehouden, dus buiten het volume dat je isoleert... Als je daar geen woonfunctie hebt (in geval van garage, schuur/opslagplaats, echte stal) hoeft dat niet geïsoleerd hee.

en je vraag over verwarming helemaal beantwoordend: ik ben huis van 1935 aan het isoleren, en woon er al jaren dus moet intussen wel verwarmen (maar steeds minder, haha). En gebruik alleen de gaskachel. Ik isoleer alles zoals passiefhuizen. En opteer op m'n platdak voor 20m² zonneboiler-heatpipesysteem met buffervat voor sanitairwarmater en aparte buffer voor mijn c.v. allicht zal ik nog heel weinig moeten bijverwarmen, enkel in de donkerste winterdagen allicht. Wellicht wordt dit dus een nul-energie-huis/villa.
Moest ik maar een paar ruimtes hebben zoals jou zou ik in ieder een goedkope lucht-lucht-warmtepomp (zogenaamd omgekeerde airco) plaatsen, maar grote convectoren stonden er al sinds 1976 en het huis is bovendien enorm gecompartimenteerd.

Vriendelijke groeten.
Carol.

Betreft naisolatie van een bestaand hellende dak

Reactie van Carl Vandecasteele

dampdicht zal het scherm wel zijn...
de voorgeschreven overlapping is 10cm...
Je kan wel dat hele scherm vervangen door een Intello van Proclima of een Vario van Isover.
Maar ik zou sparen voor meer dakisolatie, want 10cm is echt weinig, heel weinig.

Bekleding schuin dak zolder

Reactie van Carl Vandecasteele


goed dat je een duidelijke foto plaatst...
1. XPs heeft nooit Alu-laagje, PUR-isolatieschuimplaten en PIRisolatieschuimplaten wel!
2. het alu-laagje is je dampscherm en moet afgekleefd worden tot opde balken erboven en opzij... opgeschuiumd tussen de voeg is echt niet dampdicht+luchtdicht!

3. die isolatieplaten zitten geklemd, en blijven zitten omdat ze op zich vrij licht zijn. Daarop afwerking kleven riskeert dat de boel (de hele platen dus) naar beneden komt onder het veel grotere gewicht van afwerkingsplaten.
Twee mogelijkheden:
- afwerking in MDF of Gyproc vastschroeven OP die horizontale en verticale balken 
(misschien is de afstand tussen de balken toch te groot voor de afmetingen van afwerkingsplaten, want op de foto kan ik uiteraard de afmetingen niet inschatten: dan naar oplossing hieronder:)
- verticale tussenlatten aanbrengen tussen die balken op regelmatige afstand van elkaar volgens de breedte van je afwerkingsplaten. Die latten dienen dus +/-5 tot 6cm breed te zijn en zo dik te zijn als je dakbalken uit de isolatie uitsteken... Je kan die latten uiteraard niet vastschroeven op je isolatie maar wel aan de uiteinden  vastschroeven of schuins vastnagelen in het dakhout.
- een systeem van metalstuds (metalen tussenlatten) aanbrengen tussen die balken: als je die metalstuds op hun zijkant kan vastschroeven op het dakhout. dit moet je wel eerst eens checken of die zijdelingse bevestigingswijzemogelijk is, checken in een brico of bouwgroothandel waar ze die op voorraad hebben of er ervaring mee hebben.
Zo'n metalstuds worden speciaal verkocht voor gyprocplaatbevestiging voor wanden! (eens op website van gyproc rondkijken)

Spouw isoleren zinvol?

3 reacties ·

Reactie van Carl Vandecasteele

met PUR zeker nooit doen. PUR is synthetisch schuim dat terplekke uithardt, niet hetzelfde procédé als een PURplaat... Er komen giftige gassen vrij en uw huis moet voor anderhalve dag gelucht worden vanaf de werken.... Er bestaat ook gespoten minerale wol (zowel van merk Isover als van merk Knauf) en de isolatiecoëfficiënt is 0,034, dus je bekomt een extra R-waarde van 1,33 bovenop de R-waarde 4 dat je nu al hebt. een 33% meer dus, maar dat gaat je geen 33% meer energiebesparing geven, wellicht iets van 10%....

Zoals in vorige antwoord, zal EANDIS je geen premie verlenen voor spouwdikte kleiner dan 50mm (hoewel ze die niet ter plekke komen controleren hee).
Maar er is wel de vlaamse verbeteringspremie van 1500€ als je factuur minstens het dubbele bedraagt. Daar kom je enkel aan bij een halfopen bebouwing met minstens een verdieping op, een rijhuis heeft te weinig geveloppervalkte om aan zo'n factuurbedrag te komen.

Isoleren oud gewapend betonnen gebouw

Reactie van Carl Vandecasteele

een plat dak isoleert men praktisch altijd a d buitenkant, nooit a h plafond

verondersteld dat je dat water kan aflaten, kan je zelfs dit dak isoleren zoals plat dak, alleen gaat je EPDM die je op de isolatie legt dan wel op de zijkanten tot aan de reservoirrand moeten komen, tenzij je het waterreservoir definitief leeg laat

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 · Volgende