Livios: Bouwen aan morgen


Carl Vandecasteele

  Lid sinds 26/06/2012

 • Verbouwer
 • Lid sinds 26/06/2012
 • 0 vragen gesteld
 • 169 vragen beantwoord
 • 3 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 13 bedankjes ontvangen
 • 0 leden bedankt


Carl Vandecasteele
 • Verbouwer | Woont in Kortrijk
Privébericht

Geschiedenis

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 · Volgende

Volle muur isoleren en koudebrug voorkomen

Reactie van Carl Vandecasteele

een isolatiechape isoleert bijna niet in vergelijking van een isolatieplaat. Dat is een mooi verkoopspraatje om je extra dikke chape te verkopen omdat die dan zogezegd zou isoleren

Hoe zelf buitenpleisterwerk repareren

2 reacties ·

Reactie van Carl Vandecasteele

best met hetzelfde type product herstellen. Want er bestaat synthetische en er bestaat minerale gevelbepleistering. 
ook bestaan er verschillende kleuren: dat zal nog het moeilijkste zijn. tenzij je van vorige eigenaar of van firma die het uitvoerde weet welk kleur het precies was: RAL-kleurcode en daarnaast houdt ieder verfmerk er ongeveer zijn eigen kleurcode op na (tenzij die de RALkleurcode adopteert)
met een gewoon plamuurmes opvullen en gladstijken: meer moet dat niet zijn.

Stuk dakgoot dak ontbreekt, is dat een probleem?

Reactie van Carl Vandecasteele

als er geen goot is drupt het water over de rand. Heb zelf een luifel van 4 bij 1,5m zonder goot en bij dit kleine oppervlak merk ik het wel niet. Maar van mjn garagedak van 5,5 bij 3 hangt er gelukkig een goot aan...
I denk dat je er wel achter komt bij nauwgelette observatie bij de volgende fikse regenbui waar het water heel precies vandaan komt... (op een foto zie ik dat niet hee, da&t moet ter plekke plus als het flink regent)

Vergunning nodig voor afbraak veranda ?

Reactie van Carl Vandecasteele

Alleen bij wat vergunningsplichtig is, dient een architect ingeschakeld te worden. Het nieuw bouwen van een veranda en terrasoverkapping is normaal niet aan een vergunning onderworpen, enkel een meldingsplicht. Een veranda wordt gelijk behandeld als een overkapt terras. Dus je veranda door dit laatste vervangen houdt geen bouwwijziging in; structureel verandert er eigenlijk niets aan je huis.

Koudebrug tussen verdiepingen

1 reactie ·

Reactie van Carl Vandecasteele

van hieruit kan ik niet zien wat je doet en hoe het gebouw er in details uitziet.
Maar een 4-tal regels in verband met isoleren is :

1. dat je de isolatieschil moet aaneensluitend maken: wandisolatie dient over te gaan op dakisolatie. Zoniet introduceer je op die bouwknoop een koudebrug (met enerrgieverliezen en condens en schimmel tot gevolg). dus geen bouwdeel (bvb. muur of verdiepingsvloer) mag die isolatieschil onderbreken!

2. geen kieren (ook niet van slechts 1mm) tussen je isolatieplaten laten. Zoniet wordt een groot deel vande isolatiewaarde teniet gedaan, om nog niet te spreken van optreden van condens op die plaatsen.

3. alle isolatie moet aan binnenkant/warme kant dampdicht en luchtdicht afgewerkt worden,  weeral zonder onderbreking. Als luchtdicht wordt beschouwd: de pleisterlaag van een muur bvb, of een dampscherm waarvan de bevestigingsnietjes en de overlappingen van de banen en de onderlinge overgangen tussen  vloer-vloerisolatieplaat-muurisolatieplaat-dakisolatieplaat  zorgvuldig afgetaped worden. Er bestaan hiervoor speciale afdichtingstapes en speciale luchtdichtheidskits. Dus je dampdichtingslagen (pleisterlaag, dampscherm, raamframe-zijstroken) moeten alle zonder kieren perfect in elkaar overlopen.

4.ventilatiesysteem.
We wensen geen tocht en warmteverlies via kieren: daarmee kan je huis niet ventileren want daarop heb je geen vat en is onbeheersbaar. Luchtverversing dient continu en gecontrolleerd te gebeuren. En dat kan dus niet via 's morgens en 's avonds een kwartier een raam of deur te openen. Een  hele dag/nacht een raam open brengt enorme energieverspilling mee. Daarom ventilatie met systeem C of D voorzien. Welk systeem je best doe-zelf kan installeren, hangt van de huisindeling af.

CONCLUSIE VOOR JOUW BOVENGESTELDE VRAGEN:
1. als je op de een muur binnenisolatie aanbrengt en de muur ernaast buitenisolatie, dan heb je een heel stuk steen die beide lagen onderbreekt. Los van het feit dat je bij binnenisolatie heel moeilijk condens kan vermijden, tenzij een perfect aangebracht dampscherm.
(een richtlijn van de overheid aan de gemeente is dat je voorgevel-isolatie 14cm over de rooilijn mag uitsteken. De gemeente mag daarvan afwijken. Navragen dus op uw gemeente-loket).
In zo'n geval van binnenisolatie de isolatielaag 1 meter omslaan op de naburige muur die buitenisolatie heeft . Dit om een serieuze koudebrug te vermijden.

2. je kan je dampscherm van de dakisolatie minimum 10cm onder je plafondbalken laten doorlopen naar onder (zogenaamde wachtstroken), die je dan later op het dampscherm van de binnengevelisolatie met tape bevestigt. En ook aftapen rondom op de plafondbalken (er mag geen kier hoe klein ook overblijven).Je binnenisolatie moet onderaan met tape op de vloer.
op www.wtcb.be en andere organisaties kan je wellicht schetsen/tekeningen/doorsneden en soms foto's zien van bouwknopen, om dit alles wat visueler te maken.

Draagmuren uitbreken, schoren op tegelvloer op zavel?

Reactie van Carl Vandecasteele

Charel,
ik kan wel leven met jouw gedachte dat je geen betonplaat wil als je een vloer vernieuwt. Maar wat als je isolatieplaten onder je nieuwe vloer wil: moet daar dan geen betonplaat onder??? Welke bron ik ook lees, komt met een vloeropbouw van onder naar boven zoals: betonplaat + isolatieplaat + leidingenchape (kan eventueel in Fermacellplaat ingefreesd) + vloerchape (kan eventueel een Fermacellplaat) + vloer

Welk type mortel is best geschikt om met oude beton speelplaatstegels een stapelmuurtje te bouwen

Reactie van Carl Vandecasteele

je keuze zal bepaald worden door wat je kan kopen in je omgeving... en dat zal bij een doe-het-zelf-zaak worden als het maar 1 of 2 of 3 zakken mortelmix van 25kg betreft. Ik zou me daar ter plekke laten adviseren aangaande wat zij beschikbaar hebben...
iig is jouw toepassing niet zo erg kritisch

Tochtstrips

1 reactie ·

Reactie van Carl Vandecasteele

er bestaan zelfklevende tochtstrips. Iedere Brico/Hubo/Gamma/Plan-it heeft die.

Ingefrezen vraagt speciale strips die zeker niet doe-het-zelf te krijgen zijn en men moeilijk kan vinden, en blijf je bovendien met oud nauwelijks isolerend glas, en dit frezen en materiaalkost en strips aanbrengen zou bovendien zoveel werkuren kosten dat je beter meteen nieuwe thermisch onderbroken raamframes met dubbele dichtingen en superisolerend of 3voudig glas plaatst.

Schouw isoleren

3 reacties ·

Reactie van Carl Vandecasteele

uiteraard diende zo'n klep om de toevoer grof te regelen en is nooit helemaal (lucht)dicht .
Hetzelfde voor de deuren en asschuif en luchtregelgaten van de cassette.
Bedenk dan dat een schouw gemaakt is om trek uit te oefenen voor de verbranding en je hebt naast koudestroom wat je voelt ook een enorme koudebrug die doorheen heel uw woning steekt...
bovenaan dicht maken met een dikke isolatieplaat (bvb in XPS: waterbestendig): daarover hoef je niet te twijfelen...

Dakdichting: roofing of epdm + isolatiedikte kiezen

Reactie van Carl Vandecasteele

charel:
1./ jij gaat er altijd al van uit dat ik "bricoleer".... Juist door geen elementaire kennis maar materialenkennis uit fysica en chemie hoef ik niet te bricoleren, maar weet ik HOE materialen zich gedragen en welke te kiezen voor welk doel...
Maar ik vrees dat je niet weet dat zelfs (bouw)fysysische eigenschappen rechtstreeks kunnen afgeleid worden uit de chemische eigenschappen... alle zgn nieuwe eindproducten zijn meestal een hercombinatie van bestaande molecules en materialen. 
Het is toch gek dat mensen die nooit studeren altijd neerkijken op wie dat wel deed en de superioiriteit claimen van hun handwerk en toch willen uitschreeuwen wetenschappelijke achtergrond te hebben daar waar ze hooguit met toegepaste techniek in aanraking kwamen.
En wat het hoofdstuk uitvering betreft: net zoials ik niet tevreden was met oppervlakkige uitleg voor mijn studiekeuze, zo ook ben ik pietje-precies in uitvoeren. Ben hiervoor echt niet mijn licht gaan opsteken bij brico's, maar wel bij vakspecialisten via horen of zien of lezen. Vakliteratuur staat tegenwoordig op de informatiesnelweg. en weet snel te zoeken/vinden medegetuige een recente IT-hogeschoolopleiding en andere inspirererende bronnen waar abraham de mosterd haalt

2./ En je gaat er vanuit dat ik gebricoleerrde huizen bezocht... Weeral vooroordelen!!! Sorry about that, ik zou van ganser harte zelfbouwers bezoeken maar helaas... je mag me echt zo'n adressen geven. Alle huizen die ik ooit bezocht waren door professionnals gerenoveerd!
en ik ken helaas ook wat geschiedenis van bouwtechnieken voor mijn geboorte.... want dat zijn juist de gerenoveerde huizen die ik meest bezocht

3./ en over papieren garanties:  voor ik gedwongen werd down the road of DIY te gaan kreeg ik ladingen firma's over de vloer voor offertes allerhande.  Die huizen dat ik bezocht ook. En ik spreek echt niet over een handvol huizen hoor, kan die niet meer tellen over 15j heen. Geen enkele kreeg op papier >15j voor bitumenroofing, Derbigum blijkt dan de enige te zijn. Voor EPDM kan dat blijkbaar wel.
O wonder zijn er toevallig zoveel  nieuwbouwers en renoveerders waarop EPDM geinstalleerd werd door hun aannemers, maar wie ben JIJ om die alle ongelijk te geven met hun keuze???
 
Je zal gerust meer ervaring hebben op praktisch vlak HOE het te doen en ook nog veel sneller dan ik.  Maar materialen en hun chemische  en fysieke eigenschappen vergelijken: om het zó beter te weten: ben je dan daarin opgeleid???  al was het maar de eerste bachelorjaren van chemie of fysica, ik hoef geen boterpapierke zoals diploma... wel dieptekennis van duurzaam bouwen EN bouwfysica EN materialenkennis. Anders zal het bij lessen uitvoeringspraktijk blijven.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 · Volgende