Livios: Bouwen aan morgen


Boom

  Lid sinds 12/12/2017

 • Andere particulier
 • Lid sinds 12/12/2017
 • 1 vraag gesteld
 • 1 vraag beantwoord
 • 0 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 0 bedankjes ontvangen
 • 1 lid bedankt


Boom
 • Andere particulier | Woont in Boom

Geschiedenis


Wie kan je raad gaven in verband met geluidsisolatie nieuwbouwappartement waarvan plan in bezit is

Reactie van HugoCo

Als je in een appartementsgebouw woont leef je altijd een beetje mee met de buren. Is het een jong gezin met kleine kinderen, dan heeft dit zijn gevolgen, zijn het oudere bewoners dan kan je  het best TV-kijken op hetzelfde kanaal  als uw buren. :). Grapje.

Een goede geluidsisolatie is zeer moeilijk te realiseren en vraagt speciale aandacht vanaf het ontwerp van het gebouw.

Op het horizontaal vlak, uw naastliggende buren, wordt er een dubbele muur voorzien met daartussen geluidsisolatie (hier 4cm ISOVER Partywall). Soms neemt men 2 verschillende stenen omdat de resonantiefrequentie verschillend is en dus de geluidsisolatie ten goede komt (bv een zijde 14cm snelbouw, 4cm Partywall en aan de andere zijde holle betonblokken. De vloerplaat wordt op de scheiding ook onderbroken zodat de partywall zonder onderbreking kan doorlopen. In principe kunnen geen trillingen van het ene appartement overgezet worden naar de buur. Een dubbele wand heeft natuurlijk zijn prijskaartje.  

De verticale geluidsisolatie is nog moeilijker omdat de muren gewoon doorlopen en de bovenliggende vloerplaat direct op de muur ligt. Als iemand op het gelijkvloers een gaatje in de muur boort zal dit tot op het hoogste duidelijk gehoord worden.

Tegen contactgeluiden op de vloer kan men ook zijn voorzorgen nemen: Om EPB-vereisten zal er gewoonlijk eerste een nivelerende PUR isolatielaag gespoten worden waarop dan een zwevende vloer wordt aangelegd. Eerst een dunne mat, type Insulit, de zijkanten, tegen de muur krijgt ook een verticale strook. De chape zal dus nergens direct met de muur of beton vloerplaat in aanraking komen. Vereist is ook dat bij het vloeren de voeg langs de muur open blijft. De nog uitstekende geluidsisolatie kan men afsnijden. De muurplinten rusten niet direct op de vloer en de voeg wordt met siliconen gedicht. Aan de inkomdeur zou men ook een voegprofiel in de vloer kunnen voorzien om contactgeluiden te isoleren.

Zelf ga ik het nu eens proberen met 2cm geluidsisolatie op de PUR-isolatielaag. Deze geluidsisolatie bestaat uit gerecycleerd rubber (gemalen autobanden) en zou betere eigenschappen hebben dan Insulit.