Livios: Bouwen aan morgen


BartDeBouwer

  Lid sinds 17/10/2018

 • Bouwer
 • Lid sinds 17/10/2018
 • 1 vraag gesteld
 • 9 vragen beantwoord
 • 0 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 0 bedankjes ontvangen
 • 0 leden bedankt


BartDeBouwer
 • Bouwer | Woont in Gent
Privébericht

Geschiedenis


Interessante vergelijkende studie omtrent ventilatie

Reactie van Charel

Vermits er voor D kostprijzen  in vermeld staan die tien maal hoger zijn dan in werkelijkheid (elektriciteitsverbruik) en er bij C grote kosten blijkbaar niet zijn meegerekend (raamroosters) heb ik de grootste twijfels bij dit artikel.

Afwerken scheidingsmuur

41 reacties ·

Reactie van BartDeBouwer

Dag Hugo,

dit is ook hier het geval hoor. Twee snelbouwstenen met daartussen akoestische isolatie. Net dat vormt het onderwerp van discussie. Wij bouwen dieper dus onze snelbouwmuur loopt verder dan die van de buur en die moeten we isoleren en afwerken (lei of in ons geval verplicht baksteen). Hierdoor wordt de perceelgrens echter overschreden. Omdat de buur even diep mag bouwen en dus later nog kan aanbouwen, spreken we hier over een wachtgevel. Dit wil zeggen dat, wanneer de buren willen uitbouwen, wij de baksteen en de thermische isolatie op onze kosten moeten verwijderen zodat de buur daar zijn snelbouwmuur kan plaatsen. Je gebruikt dus tijdelijk de grond van de buren. Doordat het eigendomsrecht primeert, kan dit enkel mits toestemming van de buur.

Er zijn volgens mij drie verschillende scenario's: 

1)  De wachtgevel afwerken met thermische isolatie en baksteen (of soms lei) over de perceelgrens heen (met akkoord van de buur!). Je betaalt de isolatie en afwerking van de wachtgevel en daarna ook de kosten van de afbraak ervan wanneer de buur later wil uitbouwen.
2) Enkel de baksteen over de perceelgrens = idem als hierboven maar de thermische isolatie kan (mogelijks) blijven. Je moet wel 8cm inspringen op eigen terrein met de snelbouwmuur.
3) Isolatie en afwerking binnen de eigen perceelgrens = 15 cm inspringen op eigen terrein met de snelbouwmuur en de baksteen tegen de perceelgrens plaatsen. Je hoeft bij uitbouw van de buur niets af te breken. Hoogstwaarschijnlijk moet de buur wel een muurovername doen.

Optie één is het duurst indien de buur later wil uitbouwen. Je betaalt voor de opbouw en afbraak van de wachtgevel. Je kan wel de breedte van je woning over de ganse diepte aanhouden waardoor je nergens een insprong moet maken.

Bij optie twee moet je én betalen voor opbouw en afbraak én 8cm inboeten.

Optie drie is het goedkoopst. Je betaalt enkel de opbouw van de wachtgevel maar verliest wel 15cm. De ironie is dat de buur nadien wel zijn woningbreedte kan behouden.

Hetgeen mij verwondert is dat er nog steeds gebouwd wordt met een gemrne muur op de perceelscheiding