Asterieks

Lid sinds 17/4/2019

  • Verbouwer
  • 1 vraag gesteld
  • 1 vraag beantwoord
  • 1 vraag goed beantwoord
  • 0 bedankjes ontvangen
  • 2 leden bedankt
Asterieks Verbouwer Privébericht

Geschiedenis

De gemeenschappelijk muur van onze rijhuiswoningen (bouwjaar 1935) is een volle muur van 20cm dik. Naar ik vernam is dat de noodzakelijke miniumdikte van een draagmuur om een zwevende trap te monteren 14cm moet zijn. Doch mijn huis davert tot het 2e verdiep en het servies trilt in de kasten alsof er een goederentrein voor de deur dendert en dit sedert mijn buren die trap geplaatst hebben. Zijn die trillingen normaal? (Nu je moet geen universitair zijn om te weten welke krachten op die treden (hefbomen met balken) op de verankering en draagmuur uitgeoefend worden). Is het mogelijks een indicatie dat die trap niet vakkundig geplaatst is? Toeval of niet, de oude gregbuizen van mijn riool is nu plots na al die jaren ook gebarsten en verzakt. Is daar mogelijks een verband en wat kan er gedaan worden?

Bekijk
Reactie van Asterieks

Ventilatie en al,... maar een spleet van 9mm is dat eigenlijk niet van oudsher normaal? Dit vooral niet om de tocht, maar simpel om dat kleine steentje dat zich onder de deur vastzet te beletten je mooie vloer vol te krassen, om maar niet van de plas onder de deur na een ijverige dweilbeurt te spreken, of het na verloop van tijd onvermijdelijk afhangen en zich plaatsen van houten deuren op te vangen, en vergeet vooral dan niet het steeds klemmend mooie deurmatje dat je kocht op reis!
Gelukkig is afschaven echt (zelfs met voorgemaakte goedkope deuren) geen probleem, snel opgelost en niet duur. Ik zou de les trekken dat verbouwingen en bouwen meestal onverwachte kosten meebrengen  en het gezond verstand van duizend jaar bouwen door de mensheid mogelijks toch nog interessant kan zijn voor veel hedendaagse stielmannen en bouwheren met strak en al dat hip, te duur eigentijds moois. Wat al die ventilatie betreft, men kan toch niet in een afgesloten duikboot of bunker wonen waar je zweetgeur, of een windje na de uiensoep, en de kooklucht ervan, enkel door peperdure afzuig- en blaas-installaties wordt geregelt? Een beetje natuurlijke tocht moet er toch zijn, immers een haardvuur of houtkachel kan dan echt levensgevaarlijk zijn denk ik, of ben ik ouderwets?  Wat nu? Zelf oplossen en mogelijks dan eens ferm mijn ontgoocheling slikken,... zou ik doen. 'T is maar gewoon afschaven en gepiept en dan heerlijk wonen en maar wonen en elke dag steeds wonen en genieten van uiensoep!  

Bekijk