Livios: Bouwen aan morgen


Artuur

  Lid sinds 20/01/2018

 • Andere particulier
 • Lid sinds 20/01/2018
 • 4 vragen gesteld
 • 5 vragen beantwoord
 • 0 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 0 bedankjes ontvangen
 • 0 leden bedankt


Artuur
 • Andere particulier | Woont in Gent

Geschiedenis


Pleisterkalk op metalen buis van gastoevoer ; reeds 20 jaar

Ik weet niet zeker of deze vraag in deze rubriek thuis hoort... Ik heb gemerkt dat kalk die bij het pleisteren van de muren 20 jaar geleden per ongeluk terecht kwam op de metalen buis (één duim dik) die gas van de straat naar de zolder leidt waar de CV-installatie staat, precies aangevreten is. Zie foto in bijlage. Is dit gevaarlijk ? Of is het slechts het oppervlak dat aangetast wordt ? Ik veronderstel dat dit soort buizen een paar millimeter dik is. Ik kan er moeilijk bij en verder durf ik er sowieso niet aankomen. Kan dit ontploffen of zo ? Of kan ik er simpel overgaan met een stuk schuurpapier om te kijken hoe erg het gesteld is ? Lijkt misschien allemaal belachelijk, maar ik ken hier niet veel van en ik maak me meer dan een beetje ongerust. Vreemd om naar te kijken. Per ongeluk opgemerkt.

Solventverf over oude latexverf

Reactie van Hugo C.

Afhankelijk van de gebruikte verfrol zal de bestaande verflaag een zekere structuur hebben welke ook zichtbaar zal zijn na het aanbrengen van een nieuwe verflaag. Dus misschien best toch plamuren en schuren om een mooi resultaat te behalen. Om de onderliggende lagen te fixeren gebruik ik Levis Fix Paint. Het is een kleurloos product dat diep doordringt in de oude verflagen.

Solventverf over oude latexverf

Reactie van Artuur

Bedankt Hugo,

de oude verflaag is vrij egaal en verder stoort de zichtbaarheid van de oude structuur me niet meteen. Wat ik wil is een nieuwe matte verflaag. Volstaat Levis Fix Paint dan zonder schuren en plamuren ?

Vraag van gisteren nog niet online ?

2 reacties ·

Reactie van Hugo C.

Gisteren een vraag gesteld via deze weg maar ik vind die (nog) niet terug op jullie site. Is dit normaal ? Hoe lang duurt het ongeveer vooraleer een post geplaatst is ?

Best vraag opnieuw stellen.

Water in de kelder gevaarlijk ?

8 reacties ·

Reactie van Iceberg

Het zal in ieder geval geen gezond klimaat zijn met regelmatig condens op kelderwanden en poutrels...En dan laat schimmelvorming niet lang op zich wachten...

Poutrels zeker in dergelijke omstandigheden behandelen tegen roest. 

uit welk materiaal bestaan de gewelven?

afhankelijk van dikte geplaatste snelbeton, situatie, vloer(?)... Is er geen mogelijkheid om een opening (opvangputje) in snelbeton/vloer te maken waar water in loopt... en te verpompen?

Water in de kelder gevaarlijk ?

8 reacties ·

Reactie van Aquatec

Beste,

Een klimaat waarin vocht blijft staan is de ideale voedingsbodem voor schimmels en condensatie. Als u niet van plan bent de kelder goed te onderhouden is het van belang dat u alle natuurlijke materialen (hout, paier,karton) verwijdert uit de kelderruimte. Hierin kunnen zich namelijk sporen van schimmels nestelen en laten uitgroeien tot huiszwam of kelderzwam. Condensatie is dan weer nefast voor uw gewelven en roest van uw draagbalken. Wil u de kelder niet structureel dichtmaken? Dan is het beter om een goede ventilatie-oplossing te voorzien in de kelderruimte (vraaggestuurd, aanvoer lucht vanop gelijkvloers) om het klimaat gezond en condensvrij te houden ongeacht het water in de kelder. Mogelijks droogt de kelder dan ook sneller uit. Een oplossing met keldergaten is nooit de goede verluchting omdat u geen vat hebt op de vochtigheid van de toegevoerde lucht.

Water in de kelder gevaarlijk ?

8 reacties ·

Reactie van Artuur

Bedankt voor alle reacties. Blijkbaar was mijn laatste post een beetje te hypothetisch... Ondertussen is mijn kelder al goed een maand droog. Zonder ingrepen. Zal het tijdelijk uitzonderlijk hoge grondwaterpeil geweest zijn. Ik hou het natuurlijk in de gaten, maar als het zo blijft en hooguit een paar keer per jaar water maakt, dan laat ik dat keldertje zo, denk ik/

Water in de kelder gevaarlijk ?

8 reacties ·

Reactie van Charel

Duizenden zulke oudere kelders zijn in die toestand dat er minstens af en toe al eens wat water binnenkomt. Als het niet erger wordt dan dat en je wil er geen hout of papier in opslaan, wat trouwens nooit een goed idee is in een kelder, dan hoef je niets te vrezen. 

Trouwens in kelders, vooral in die oude bakstenen kelders heerst er altijd een hoge vochtigheidsgraad. Of er nu een plas water op de bodem staat of niet dan maakt nauwelijks verschil. Dat maakt dus ook nauwelijks verschil voor de eventuele aantasting van de poutrels.

Dus als die tijdelijke waterplassen je niet storen dan zou ik er ook geen kosten aan maken.

Ter relativatie van het probleem nog het volgende: Op dezelfde manier als zulke kelder werden er ook regenputten en beerputten onder de woning gemaakt die dan dikwijls boordevol gevuld waren en waar er nauwelijks of geen verluchting was.