Architect-expert Paul De Maesschalck

Lid sinds 4/1/2017

  • Architect
  • 0 vragen gesteld
  • 233 vragen beantwoord
  • 9 vragen goed beantwoord
  • 47 bedankjes ontvangen
  • 0 leden bedankt
Architect-expert Paul De Maesschalck Architect Privébericht

Geschiedenis

Verbouwende buren
5 reacties · · #Verbouwen
Reactie van Architect-expert Paul De Maesschalck

Je moet zeker ook de kelder mee opnemen in de plaatsbeschrijving.  Alles moet erin staan, ook de gevels, de tuin, de eventuele voortuin, ...

www.arcopolo.com

Bekijk
Tocht uit kelder kanaliseren
4 reacties · · #Verbouwen
Reactie van Architect-expert Paul De Maesschalck

Het is niet alleen de winddruk, die op de gevel heerst waar het keldergat zich in bevindt, het is ook de thermiek in de woning, die een rol speelt.  Warme lucht binnen de woning wil ook steeds stijgen naar de hogere delen van de woning om daar via spleten, ventilatieroosters, openstaande ramen, dampopen dakconstructies, ... naar buiten te trachten ontsnappen.  Hierdoor krijg je bovenin de woning een overdruk waardoor de warme lucht via die openingen echt naar buiten wordt geperst, maar tegelijkertijd wordt onderaan de woning ook koude lucht aangezogen via alle mogelijke spleten rond deuren, via kelderopeningen, ...

Je kan het vergelijken met een schouw van een kachel.  Bovenaan de schouw wordt de warme rook uit de schouw gestuwd en onderaan wordt verse lucht aangezogen via de kachel (de zogenaamde "trek"), die daardoor volop kan gaan branden.

In uw geval kan je niet meer doen dan zorgen dat er geen tocht via je kelderdeur naar de rest van de woning doorstroomt door deze kelderdeur rondom af te dichten met tochtstrips en te zorgen dat er ook geen spleten voorkomen tussen de kelder en de rest van de woning.  Op die manier kan er geen lucht meer aangezogen worden via de kelder en zal er trouwens ook veel minder zand in uw kelder binnen gezogen worden.

De kelder staat voldoende in contact met de buitenomgeving via het grote rooster om een degelijke verluchting te hebben.  Het volstaat immers dat het vocht in de kelder in contact staat met de drogere buitenomgeving om droging te verkrijgen.  Hiervoor is niet per se een luchtcirculatie nodig.

www.arcopolo.com

Bekijk
Nieuwbouw na schatting minder geschat
8 reacties · · #Verbouwen
Reactie van Architect-expert Paul De Maesschalck

Zo is het.  Een woning bouwen kost meer dan dat je ze kort erna wil verkopen.  Best is een aantal jaren wachten om te verkopen.  Vastgoed stijgt voortdurend in prijs (als het goed onderhouden wordt), dus pas na verloop van tijd kan je het voor meer verkopen dan dat je ervoor betaald hebt voor de bouw.

En inderdaad is een schatting voor een hypothecaire lening steeds lager dan die voor een verkoop.

Bekijk
Reactie van Architect-expert Paul De Maesschalck

Ik zou idd die put niet opgeven.  Het is niet omdat het nu ns 2 droge zomers geweest zijn dat er nooit geen grondwater meer in die put kan komen staan.  En een wilg zuigt wel veel water (in de zomer), maar nooit om al het grondwater, meters in de omgeving, weg te halen.  Dat zou nogal een gigant moeten zijn dan.

www.arcopolo.com

Bekijk
Prijs nieuwbouw
3 reacties · · #Bouwen
Reactie van Architect-expert Paul De Maesschalck

Een onafhankelijk consultant ... dat heet dan een architect !

www.arcopolo.com

Bekijk
Reactie van Architect-expert Paul De Maesschalck

Deze pagina bij het NCDAB (waar ik zelf lid van ben) bestaat niet meer en is ook niet van toepassing op deze situatie.  Deze beroepsvereniging is voor deskundigen-architecten, niet per se voor architecten die een architectuuropdracht aannemen.

10% voor een verbouwing is normaal.  6-8% is voor nieuwbouwprojecten, naargelang de moeilijkheid.  Verbouwingen worden altijd als moeilijker aanzien omdat er altijd onverwachte dingen kunnen opduiken en het risico dus groter is op extra prestaties, extra verantwoordelijkheden, extra moeilijkheden, ...

www.arcopolo.com

Bekijk
Reactie van Architect-expert Paul De Maesschalck

Je kan best langs onder een balk/poutrel steken in een dwarse richting tov de houten roostering om de overspanning te halveren tot 2,5m, dan kom je ruim toe met de balkhoogte.  Als het een oud huis is, dan heb je wellicht hoge plafonds op het gelijkvloers, dus kan je daar gemakkelijk een verlaagd plafond plaatsen onder die balk door.

www.arcopolo.com

Bekijk