Livios: Bouwen aan morgen


ADW

  Lid sinds 16/06/2019

 • Andere particulier
 • Lid sinds 16/06/2019
 • 2 vragen gesteld
 • 2 vragen beantwoord
 • 0 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 0 bedankjes ontvangen
 • 3 leden bedankt


ADW
 • Andere particulier | Woont in Antwerpen
Privébericht

Geschiedenis


Ben ik verplicht werkers door mijn privé te laten voor een dakkoepel?

Reactie van Kris M

Als die toegangsverplichting niet in de basisakte van het gebouw vermeld staat  dan moet je geen toegang verlenen.  Het dak moet dan maar betreden worden via een lange ladder of een hoogtewerker.  Hou er wel rekening mee dat een hoogtewerker al snel 400€ voor de eerste dag kost die aan de VME doorgerekend worden als het gemeenschappelijke werken betreft.

Als alle appartementen van dezelfde eigenaar zijn dan is er geen basisakte maar kunnen verplichtingen bv opgenomen zijn in het huishoudelijk reglement (dat je normaliter tekent voor akkoord)

In welke situatie zit je ?  Medeëigendom?   Huurder? ...

Ben ik verplicht werkers door mijn privé te laten voor een dakkoepel?

Reactie van ADW

Beste, 

Het is voorlopig niet de koepel vervangen. Maar bijvoorbeeld het dak eens nazien, kijken naar de dakgoot.. En tegenwoordig zijn er nieuwe branders nodig waardoor ze een nieuwe pijp moeten steken door de schouw. Deze werken zijn dan voor een andere eigenaar en per verdiep. En dan komen ze dus ook bij me aankloppen. 

Vriendelijke groet,

Anja

Ben ik verplicht werkers door mijn privé te laten voor een dakkoepel?

Reactie van CDR

Voor deze laatste info, sluit ik mij aan bij de reactie van Kris M.

Om het dak na te zien of naar de dakgoot te kijken; daar zou ik persoonlijk niet moeilijk doen als het gemeenschappelijk betreft, want dat is ook in uw voordeel. Private werken moeten de private eigenaars hun voorzorgen nemen. En is het aan u om te beslissen of u het toelaat of niet.

Natuurlijk zijn er dringende gemeenschappelijke ingrepen om schade aan de gemeenschappelijke delen te voorkomen of in noodgevallen; is het best om de toegant te verlenen. Is ook in uw voordeel. En in dit geval kan men u desnoods in gebreke stellen. Dus niet voor gewone zaken of werken in de long run; dat zijn geen noodgevallen.

Groetjes

Brandladder verplicht?

Ik woon in een huis van vijf bouwlagen. En woon zelf op de vierde verdieping (5de bouwlaag dus). Het huis is officieel ingedeeld in 4 appartementen. 

Sinds de renovatie/opsplitsing van het huis in vier appartementen is er een brandladder verplicht (opgelegd door de Antwerpse brandweer bij de aanvraag van de bouwvergunning). Omdat er verschillende meningen zijn onder de eigenaars heb ik dit toen opgevraagd bij de brandweer. 

Dit was hun antwoord: “Er moet inderdaad een brandladder geplaatst worden aan de achtergevel, aangezien deze opgelegd werd in het brandweeradvies BW/AST/2004/G.10033.S1 bij de bouwvergunning 2004.0683.”

Alle eigenaars houden dit nog steeds na13 jaar tegen, zeggen dat dit niet verplicht is en willen niet investeren. Er is wel een brandschacht.

Ik heb het een tijd geleden nog eens opgevraagd bij de brandweer. Maar nog geen antwoord gekregen. 

En dit schreef een andere eigenaar: “Ik heb me voor de brandladder verder geïnformeerd bij mijn makelaar en een bevriende antwerpse projectontwikkelaar. Beiden zeiden me dat deze niet verplicht is, daar alle appartementen bereikbaar zijn via de voorkant en direct uitkomen op de openbare weg. Ik heb wat gegoogled en het betreffende document dat ik gevonden heb hierover zit in bijlage.”

Weet hier iemand meer over?

Dank en vriendelijke groet,

Anja