Livios: Bouwen aan morgenHelp

Tips voor professionele gebruikers

Hoe reageer je op een forumbericht over je bedrijf?

Het Livios-forum is de plaats waar bouwers en verbouwers elkaar ontmoeten om informatie uit te wisselen over alle thema’s van het bouwproces. Iedereen mag er zijn mening geven zolang de persoon zich houdt aan de voorwaarden die ook als basisregels gelden op dit forum.

Wat doet Livios als een bedrijf negatieve commentaren krijgt?

Enkel als de schrijver van het bericht zijn naam en woonplaats bekend maakt, mag het bericht blijven staan. Wanneer we de gegevens niet ontvangen, verdwijnt het bericht automatisch van het forum.

De kans bestaat dus dat een forumgebruiker zijn mening geeft over je bedrijf, positief of negatief. Belangrijk is om op een correcte manier te reageren. Zo kan je een eventuele scheve situatie nog rechtzetten en wordt commotie misschien ook nog promotie. Niet alleen de lezers, maar ook (toekomstige) klanten zullen dit appreciëren.

Hieronder geven we je concrete tips over hoe je dat doet op het Livios-forum of op andere sociale media.

Situatie 1: De forumbezoekers zijn enthousiast over je bedrijf, product of dienst.

Ook nu is het belangrijk om goed te reageren. Bedank de poster met een kort en constructief bericht. Prijs jezelf niet te hard de hemel in. Dit komt vaak negatief over.

Situatie 2: Het is een spambericht

Meld dit aan de moderator. Hij zal nodige actie ondernemen.

Situatie 3: De schrijver is er op uit om een negatieve reactie uit te lokken. Of gaat het om een grap?

Reageer niet. Vaak draait dit negatief uit. Neem liever contact met de moderator op.

Situatie 4: De informatie is foutief

Reageer nooit onmiddellijk! Haal diep adem en laat het even bezinken. Controleer zelf eerst zeer goed de feiten. Help vervolgens deze persoon door hem de correcte informatie te bezorgen.

Situatie 5: Een ontevreden klant reageert op een negatieve manier

Ook hier weer: reageer nooit onmiddellijk, maar haal diep adem en laat het even bezinken. Bied vervolgens je excuses aan en kijk hoe je de situatie kunt rechtzetten. Meld dit ook op het forum. Wees respectvol en reageer correct.

Situatie 6: De inhoud van een bericht is negatief, maar ik negeer het in de hoop dat alles wel zal overwaaien.

Dit is niet de beste optie. Eén slecht bericht kan het begin zijn van meerdere en dan wordt het bijna onmogelijk om de situatie onder controle te krijgen.

Type gebruikers en gebruikersgroepen

Wat betekenen volgende statussen?

Je kan tijdens je registratie kiezen om op het forum aanwezig te zijn als (ver)bouwer of als professioneel.

 • (Ver)bouwer / Andere particulier: Hiermee geef je aan dat je zelf aan het bouwen of aan het verbouwen bent. De andere gebruikers van het forum zullen jouw berichten dan ook vanuit deze context lezen.
 • Architect / Andere professioneel: Hiermee geef je aan dat je professioneel actief bent in de (ver)bouwsector. De andere gebruikers van het forum zullen jouw berichten dan ook vanuit deze context lezen.

De status Partner en Redactie worden door de beheerder van het forum toegekend:

 • Partner: Dit zijn klanten van Livios. Dit wordt aangegeven in hun handtekening.
 • Redactie: De redactie van Livios volgt het forum en beheert dit ook indien nodig en in de mate van het mogelijke. Zij kunnen ook interessante berichten posten en je kan ze herkennen onder de naam Livios.be.

Berichten plaatsen

Hoe plaats ik een onderwerp in een forum?

 • In het hoofdoverzicht: klik op 'Stel hier jouw (ver)bouwvraag. Typ jouw vraag in het kort neer in het eerste tekstvak. Zorg ervoor dat je vraag duidelijk omschreven is, zodat je medeforummers je gemakkelijker begrijpen, en dus ook sneller kunnen helpen. In het veld daaronder kan je je verhaal uitgebreider doen. Kies ten slotte nog de categorie waarin je je onderwerp wil plaatsen – met of zonder bijlage – en klik op ‘Posten’.
 • In een rubriek naar keuze: Kies de subrubriek (bv. Elektriciteit) waarin je je onderwerp wil plaatsen en herhaal bovenstaande stappen.

Hoe wijzig ik een bericht/topic?

 • Ga naar het bericht/topic dat je wilt verwijderen/bewerken.
 • Klik onderaan je bericht op ‘Bewerk’. Pas je tekst aan en klik op ‘Aanpassen’ ter bevestiging.

Je kan natuurlijk enkel je eigen berichten bewerken.

Kan ik een bericht verwijderen?

Nee, het is onmogelijk om een bericht van jezelf of van andere gebruikers te verwijderen. Vraag via forum@redactie.be om je topic te verwijderen.

Hoe voeg ik bestanden toe aan mijn bericht?

Bij het aanmaken van een nieuw onderwerp of bij het plaatsen van een reactie, zie je links beneden twee icoontjes:

 • Paperclip: met dit icoontje kan je bestanden toevoegen aan je post ter illustratie. Ondersteunde formaten: .doc, .docx, .xls, .xlsx, .pdf / maximumgrootte: 10 MB)
 • Camera: hiermee kan je afbeeldingen toevoegen aan je post. Ondersteunde formaten: .jpg, .jpeg, .png / maximumgrootte: 5 MB)

Hoe reageer ik op een onderwerp?

 • Klik op het onderwerp dat je interesseert. Helemaal bovenaan, onder de eerste post, vind je het veld ‘Reageer’ terug.
 • Typ hier je antwoord op de vraagsteller en klik op ‘Reageer’.

Wat betekent ‘Quote’ en op welke manier kan ik het gebruiken?

Je kan iemand anders zijn post opnemen in je bericht, zodat het duidelijk is op wie of op welk bericht je reageert. Hoe doe je dat?

 • Klik op de Quote-knop onder de post naar keuze
 • Er opent zich een nieuw venster waarin het bericht van diegene waarop je reageert, wordt opgenomen. Je schrijft je reactie en sluit af door te verzenden.
 • Jouw bericht verschijnt samen met de quote.

Hoe kan ik iemand bedanken?

Als je als topicstarter vindt dat iemand een nuttige bijdrage heeft geleverd, dan kan je deze persoon een bedankje geven. Dit kan je doen door onderaan de post te klikken op ‘Bedank’.

Hoe geef ik een juist antwoord aan?

Als je van oordeel bent dat iemand het juiste antwoord heeft gegeven op jouw vraag, dan kan je aangeven dat het juiste antwoord is gegeven. Hiermee kan je ook andere leden inlichten als zij een melding hebben ingeschakeld voor jouw vraag. Je doet dit gewoon door onderaan de betreffende post te klikken op ‘Goed antwoord’.

Kan ik iemand rapporteren?

Ja. Als je vindt dat iemand op dit forum een inbreuk gepleegd heeft op één of meerdere van onze forumregels (bv. spam, anonieme kritiek,…), dan kan je deze member rapporteren:

 • Klik rechts onderaan de betreffende post op de 'Rapporteer
 • Vul de reden in waarom je deze post wil aangeven

Gebruikers en profielinstellingen

Waar pas ik mijn profiel aan?

 • Om een profiel te kunnen aanpassen moet je je eerst registreren en inloggen, zodat je over een profiel kunt beschikken. Hier kan je je registreren. Ben je al registreerd? Log je dan in.
 • Klik op het pionicoontje rechts van de zoekbalk. Je komt nu op je persoonlijk overzicht terecht. Klik nu op 'Profiel bewerken'.

Wat kan ik aanpassen?

 • Profielfoto: Je kan je persoonlijke foto uploaden (.jpg, .jpeg of .png). Maximumgrootte: 5 MB / 1024x5000 pixels.
 • Forumnaam: Pas de naam aan die verschijnt wanneer je je berichten plaatst
 • Naam en adresgegevens
 • Wachtwoord
 • Meldingen: Hiermee kan je aangeven wanneer je een e-mail wenst te ontvangen. Bijvoorbeeld wanneer iemand gereageerd heeft op je bericht of op vragen die je wil opvolgen.

Hoe kan ik een specifiek onderwerp volgen?

Er zijn twee opties:

 • Wil je een hele (sub)rubriek volgen? Klik onderaan de pagina op de knop 'Hou me op de hoogte'. Wil je een specifieke vraag volgen, klik dan onderaan de pagina op 'Breng me op de hoogte'.
 • Onderwerpen: Ga naar het onderwerp naar keuze en klik op ‘Ook het antwoord weten?’. Je wordt nu op de hoogte houden als het juiste antwoord op de vraag wordt bevestigd door de vraagsteller.

Wat kan ik allemaal opzoeken via mijn persoonlijk overzicht?

 • Mijn geschiedenis: Welke vragen heb je al allemaal gesteld, en welke antwoorden heb je aangeboden?
 • Favorieten: Vink de rubrieken aan die je wil volgen en filter alles in een handig overzicht.
 • Meldingen: Hiermee kan je aangeven wanneer je een e-mail wenst te ontvangen. Bijvoorbeeld wanneer iemand gereageerd heeft op je bericht of op vragen die je wil opvolgen.
 • Profiel bewerken: pas hier je persoonlijke voorkeuren van je profiel aan

Login en registratie

Waarom kan ik mij niet inloggen of registreren?

Wil je inloggen maar lukt dit niet, controleer dan eerst of je gebruikersnaam en wachtwoord kloppen. Indien ze correct zijn, kan je contact opnemen via forum@livios.be

Indien je je niet kan registreren, neem dan eveneens contact op met forum@livios.be

Waarom moet ik me registreren?

Registreren is niet verplicht en is ook niet nodig om topics op het forum te kunnen lezen. Wil je het forum optimaal gebruiken en kunnen reageren, dan dien je je wel te registreren.

Wat moet ik doen als ik mijn wachtwoord vergeten ben?

Geen paniek! Ga naar de loginpagina en vraag je wachtwoord op met je e-mailadres. Je wachtwoord wordt automatisch verstuurd.

Ik heb me ooit geregistreerd maar kan nu niet meer inloggen

Check of je het juiste e-mailadres en wachtwoord gebruikt (controleer de e-mail met je registratiegegevens).