Livios: Bouwen aan morgen


Reageer

Geachte

zeb
0 thumb_up 10 comment Andere professioneel
#Gezocht/Gevonden · 3 jaren geleden
Deze vraag is goed beantwoord

Ik ben een bouwvakker uit Hulshout die een betaalbare vorm van bouwen heeft ontdekt en waarbij men ook meteen de basis van een zero energie woning bekomt.Het handeld hier om 30 of 40 cm dikke wanden uit polystyreen waarin er zich horizontale en verticale kanalen bevinden die afgestort worden met zelfverdichtend staalvezelbeton.Alle vormen en afmetingen zijn makkelijk en betaalbaar haalbaar.Wanden worden onder dak samengesteld volgens plan architect , en daarna naar bouwplaats gebracht  samengesteld en afgestord, hierna verkrijgt men een supersterk en supergeisoleerd geheel.De ruwbouwkosten kunnen hierdoor tot 40% teruggeschroefd worden waardoor bouwen voor gezinnen met een lager inkomen mogelijk wordt.Wanneer de panelen op de werf aankomen is het nog maar een kwestie van enkele uren om ze op te richten en ze te vullen met beton waarna na uitharding de welfsels voor verdiep kunnen geplaatst worden.Ook zijn de wanden reeds aan de binnenzijde afgewerkt met een fermacell board waardoor een stucadoor overbodig wordt.Het beton dat in de buitenwanden wordt gestort  loopt ononderbroken door in de binnenwanden daardoor krijgd men een buitengewoon sterk geheel.Het handeld hierbij om een bijna droge vorm van bouwen er kan direct aan de afwerking begonnen worden.Graag zou ik mensen ontmoeten die op deze manier willen bouwen .Ben er van overtuigd dat dit nog onbestaand concept een hit word.

 

Charel
510 thumb_up 2184 comment Andere professioneel
3 jaren geleden

Ja sjarel hoe kan een houtskelet beter geisoleerd zijn dan een woning met muurdiktes van 30 of 40 dikke wanden bestaand uit polystyreen. En men hoeft voor dit systeem geen enkele boom te vellen de hoeveelheid hout die in de houitskelet bouw gebruikt worden heb je daar al eens bij stil gestaan en de producten waarin al dat hout ondergedompeld word

Beste Zeb,

Bij houtskelet heb je een combinatie van hout (ongeveer 10 %) en isolatie (ongeveer 90 %) waarbij het hout ook als isolerend kan worden beschouwd. Bij houtskelet kan dus de gehele dikte van de muur op enkele cm na als isolerend beschouwd worden.

Dat hout is normaal onbehandeld. Hier wordt voor dat doel aangeplant hout gebruikt dat bij verwerking in constructie's bovendien een blijvende opslag van CO2 vormt zodat het langer uit het milieu wordt gehouden, anders dan wanneer men dat hout zou gebruiken als energieleverancier. Dus voor het milieu zie ik geen bijzonder probleem.

Bij uw systeem heb je een combinatie van beton (wellicht een pak meer dan 10 %) en isolatie. Dus dat systeem kan voor dezelfde dikte onmogelijk meer isolerend zijn dan houtskeletbouw.

Bovendien kan je beton en polystyreen moeilijk als niet milieubelastend beschouwen.

Maar je hebt wel gelijk dat baksteen en cement niet de meest ecologische bouwwijze is, net zoals beton.