Livios: Bouwen aan morgen


Reageer

Nieuwbouw slechte aankoop als eerste woning?

LaurensDB
0 thumb_up 6 comment Andere particulier
#Financieel · 2 jaren geleden
Deze vraag is goed beantwoord

Ik heb vorig jaar een nieuwbouwappartement aangekocht en hier 21% BTW op betaald (ik had toen nog niet veel kennis inzake geldzaken en het was wat een impulsaankoop om toch maar iets van mezelf te hebben). Het is niet de bedoeling om hier de rest van mijn leven te blijven wonen. Nu vroeg ik mij af of ik hier een heel slechte zaak aan heb gedaan? De betaalde BTW zal ik niet meer terug kunnen vorderen veronderstel ik? Hieronder wat cijfers:

Aankoop: €223.000 (excl. btw) / BTW: €46.830

Stel dat ik binnen 8 jaar zou willen bouwen, en dus dit appartement wil verkopen. Kan ik dat niets van die btw terugvorderen? 

Vijgen na pasen natuurlijk, maar ik denk dat ik beter een appartement met registratierecht had gekocht omdat je die kan terugvorderen bij aankoop van de volgende woning?

Kris M
468 thumb_up 2085 comment Andere particulier
1 jaar geleden · Bedankje ontvangen

Je redenering is niet helemaal correct.  Voor u was dat appartement 269.830€ waard.  De notariskosten ben je behalve de meeneembaarheid hoedanook kwijt.  Als je een koper vind voor wie dat appartement ook 269.830€ waard is dan zal hij 7% minder bieden om z'n registratie te betalen (10% -> 7% indien eerste aankoop sinds 1/6)   Je "verlies" is dus zo n 7% of zo'n 19.000€.  Mogelijks heb je geluk dat je een koper vindt die meer dan 269.830€ wil betalen maar je kan ook pech hebben dat je minder krijgt.  Als je een makelaar inschakelt moet je nog een kleine 4% extra rekenen.

Je afbetaling min het belastingsvoordeel zal wel ongeveer overeenkomen met een (stevige) huurprijs. Op 20 jaar +- 930€/maand.  Met het belastingsvoordeel betaal je je onroerende voorheffing.  Om te kijken of je investering rendabel moet je kijken bij verkoop wat de opbrengst is van je eigen inleg van ongeveer 90.000€.  Maw: of de verkoopprijs min kosten min terug te betalen openstaand kapitaal groter is dan je originele eigen inleg.   

t Moest natuurlijk gaan maar voor een instapwoning leen je best op 10 jaar (voor een kleinere woning) omdat je sneller kapitaal terugbetaalt en zo het rendement opkrikt.