Livios: Bouwen aan morgen


Reageer

Nieuwbouw slechte aankoop als eerste woning?

LaurensDB
0 thumb_up 6 comment Andere particulier
#Financieel · 2 jaren geleden
Deze vraag is goed beantwoord

Ik heb vorig jaar een nieuwbouwappartement aangekocht en hier 21% BTW op betaald (ik had toen nog niet veel kennis inzake geldzaken en het was wat een impulsaankoop om toch maar iets van mezelf te hebben). Het is niet de bedoeling om hier de rest van mijn leven te blijven wonen. Nu vroeg ik mij af of ik hier een heel slechte zaak aan heb gedaan? De betaalde BTW zal ik niet meer terug kunnen vorderen veronderstel ik? Hieronder wat cijfers:

Aankoop: €223.000 (excl. btw) / BTW: €46.830

Stel dat ik binnen 8 jaar zou willen bouwen, en dus dit appartement wil verkopen. Kan ik dat niets van die btw terugvorderen? 

Vijgen na pasen natuurlijk, maar ik denk dat ik beter een appartement met registratierecht had gekocht omdat je die kan terugvorderen bij aankoop van de volgende woning?

Kris M
468 thumb_up 2085 comment Andere particulier
2 jaren geleden · Bedankje ontvangen

Bij konstante prijzen zou je na afloop van de twee jaar waarin je in het BTW-stelsel kan verkopen een verkoopprijs hebben van 223.000+46.830 euro verminderd met de registratiekosten.  Je "aankoopkost" is dus 10% + +- 3% ereloon voor t verleiden van de akte en de hyphoteek.  De eerste +- 2 jaar betaal je dus de registratie en de akte; daarna begin je in theorie winst te maken.  't Belastingsvoordeel verhoogt een beetje je winst.

Het klopt dat de meeneembaarheid (max 12.500 euro) "interessanter" is dan de abattementen die je krijgt bij aankoop van een eerste woning.  Da's een klein derde jaar afbetalen voor je winst begint te maken.  

Anderzijds heb je een nieuw appartement waar je de eerste 10-15 jaar geen of weinig herstellingskosten hebt en met een eigentijdse architectuur.

Vraag en aanbod brengen dit alles in evenwicht.   Als je verkoopt daagt er mogelijks een koper op die - omdat hij meeneembaarheid heeft - meer wil betalen dan een andere koper die dat niet heeft.