Livios: Bouwen aan morgen


Boetebedrag bij voortijdige verkoop binnen 3j na aankoop?

Boetebedrag bij voortijdige verkoop binnen 3j na aankoop?

Korenbloem
0 thumb_up 2 comment Andere particulier
#Financieel · 8 maanden geleden

Eind 2017 kochten wij een woning met klein beschrijf voor €490.000, dus nog aan de oude regeling van 5%. Een flinke lening bij de bank is nodig geweest om het project te financieren (€260.000). De lening is in 2 opgesplits: een deel in hypotheek (€100.000) en een deel mandaat. Probleem is dat ik hier echt niet kan aarden, in die mate dat ik vrees dat mijn gezondheid er vroeg of laat onder zal beginnen lijden. Ik wil hier liefst gisteren weer weg omdat ik denk dat mijn gevoel niet zal verbeteren. Blijkbaar had ik de verhuis helemaal verkeerd ingeschat. Ik vrees dat als we die stap willen zetten binnen de 3 jaar dat we er wonen, het een financiële kater zal betekenen. Wie kan voor mij het financiële plaatje eens schetsen als we iets anders zouden kopen van €350.000? Is de regeling nog steeds zo dat je die 5% extra + boete moet terugbetalen? Of is de regeling anders sedert de aanpassing van de regeling klein/groot beschrijf?

reageer Quote Privébericht Ik heb zelf een vraag

Alle reacties


Reacties

Kris M
449 thumb_up 2021 comment Andere particulier
8 maanden geleden

De regel van 5% extra + boete indien je er geen 3 jaar gedomicilieerd was blijft van toepassing voor huizen die op klein beschrijf geschreven waren.  

Wat de verkoopwaarde van je huis is kan ik,niet inschatten.  Je hebt er ruwweg 250.000€ eigen middelen in geïnvesteerd en 260.000€ geleend.  Als t verkoopt voor 490.000€ zal je ruwweg 230.000€ - 30.000€ boete aan overhouden na de makelaar betaald te hebben zodat je ruwweg 150.000€ + kosten moet lenen.  Kosten zijn 7% min meeneembaarheid + etc.  Mogelijks kan je je huidige hypotheek houden mits een pandwissel.

Korenbloem
0 thumb_up 2 comment Andere particulier
8 maanden geleden

Dankjewel voor de reactie. Die boete is heel veel geld. Afwegen dus, nog 2 jaar dit moeten doorstaan of dokken... . Kun je even uitleggen hoe je aan 30.000 komt? Meeneembaarheid is dacht ik maximum €12500?

Kris M
449 thumb_up 2021 comment Andere particulier
8 maanden geleden

Die “meeneembaarheid” valt onder “kosten”.  Die 30.000€ is een schatting van de 5% extra registratie op 490.000€ verhoogt met een boete (van 20%)

Als je je plannen doorzet ga dan al eens langs bij een notaris voor de correcte,berekening en ga ook eens langs bij je bank voor de mogelijkheden.

Hugo C.
202 thumb_up 1057 comment Bouwer
8 maanden geleden

Het probleem zit dus duidelijk tussen de 2 oren maw indien u het wilt is het gemakkelijk op te lossen. Indien u zich niet kan aanpassen aan de nieuwe omgeving, is er geen alternatieve oplossing waarbij u tijdelijk de moeilijke periode kunt overbruggen bv wekelijks op bezoek bij familie of vrienden of uitnodigen. Er zijn ook personen die een gelijkaardig probleem hebben met werk en thuis. De trigger is hier dat er maandelijks geld op tafel moet komen.

Gewoon het idee dat u binnen afzienbare tijd een oplossing hebt voor uw probleem, is dat niet voldoende om u gemoedsrust te geven?

Korenbloem
0 thumb_up 2 comment Andere particulier
8 maanden geleden

Thx Kris & Hugo. Wel, 't zit idd tussen de oren. Maar je Zo'n lange periode zo slecht moeten voelen is toch niet te onderschatten. 't Leven is te kort om je zo lang slecht te moeten voelen, maar het financiële is natuurlijk ook belangrijk. Vanuit mijn standpunt bekeken echt een idiote regeling, gelukkig afgeschaft! Heeft volgens mij veel lijden en miserie veroorzaakt. Weet niet wat we zullen doen, ben niet de enige beslisser natuurlijk.

Kris M
449 thumb_up 2021 comment Andere particulier
8 maanden geleden

Inderdaad goed dat een onroerend goed van 490.000€ kopen op klein beschrijf afgevoerd is met een vlaktaks van 7% en vermindering voor goedkope huisjes.

Tenzij het een minihuisje op veel bouwgrond was was klein beschrijf van de pot gerukt.  Ws bij de aankoop “geluk” gehad dat registratie te lui was om t KI na te kijken van wat ws een volledig gerenoveerde uitgebreide niet aangegeven verbouwing was.  

Hopelijk heb je bij verkoop geen problemen met onvergunde verbouwingen.  

490.000€ is al aan de bovenkant van de markt.  Weinigen hebben een dergelijk aankoopbudget.  Duimen dus dat verkoop aan een deftige prijs lukt.


Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.

Relevante vragen

Weet jij het antwoord op deze vragen?