Livios: Bouwen aan morgen


Bijlenen voor bouwproject

Bijlenen voor bouwproject

Jahro
0 thumb_up 0 comment Bouwer
#Financieel · 7 maanden geleden

We hebben in 2018 een lening aangegaan voor zowel de grond als het huis. Het deel voor de bouwgrond is reeds opgenomen maar het deel voor het huis nog niet. Nu dat we bijna gaan beginnen bouwen, komt het toch iets duurder uit dan voorzien. We zouden zo'n 20.000 euro extra nodig hebben. Een persoonlijke lening aangaan kan niet, te duur. Lenen bij familie idem. Kan ik bij de bank vragen voor 20.000 euro extra en welke risico's/voorwaarden zijn hier aan verbonden? Hoe pak ik dit het beste aan? Of zijn er nog andere manieren? 

reageer Quote Privébericht Ik heb zelf een vraag

Alle reacties


Reacties

Luc Vandamme
26 thumb_up 200 comment Verbouwer
7 maanden geleden

Bijlenen is meestal heel duur omdat de bank ook bijkomende garanties vraagt zoals een hypothecair mandaat en de bank zal ook het risico anders inschatten en dus een duurdere interest vragen.

Daarom is het beter te kijken naar je plan en zoek naar besparingen op plan. Meestal vindt je  à 5 à 10% besparingen die je kunt realiseren vanop je plan. Dit kan zowel structuurvereenvoudigingen van de bouw zelf zijn als goedkopere en soms betere oplossingen voor het gewenste comfort.

Hiervoor moet je zeker je architect en de EPB verslaggever terug aan het werk zetten en samen het plan overlopen. Dit wil zeggen dat je samen een soort brainstormsessie organiseert en elk onderdeel van het plan in vraag stelt en je je afvraagt wat er voor iedere muur, voor iedere leiding, voor elk onderdeel van het plan, kan vereenvoudigd en verbeterd worden. 

Ik heb zo een ervaring opgedaan met een besparing van 25% op de totale kost (uitzonderlijk) en 2 andere ervaringen met 9% en 12% op de totale kost, zonder in te boeten aan ruimte en comfort.

Meestal begint het met kleine besparingen van 50 en 100 EURO, tot het ogenblik dat je juist door samen te zoeken een grote besparing vindt en dan volgen de andere besparingen omdat je met andere ogen en andere motivatie het plan analyseert.

Het eist wel een openheid en medewerking van alle partijen.


Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.

Relevante vragen

Weet jij het antwoord op deze vragen?