Livios: Bouwen aan morgen


Reageer

Sleutel Op de Deur Discussie

Stefan85
6 thumb_up 29 comment Verbouwer
#Sleutel-op-de-deur · 5 maanden geleden

Dit is eigenlijk meer een Topic dan een vraag. Als ik op dit forum lees hoeveel mensen miserie hebben met sleutel op de deur woningen, als ik bekijk dat ik persoonlijk niemand ken (met kennis van zaken) die positieve ervaring heeft met SOD. En van de algemene aanname dat SOD altijd duurder is, en (meestal) een lagere afwerkingsgraad en kwaliteit heeft. Welke redenen of voordelen heeft een SOD dan nog ten opzichte van de bouw in eigen beheer te doen? Alle reacties en ervaringen zijn welkom

Grtz Stef

Hugo C.
260 thumb_up 1286 comment Bouwer
5 maanden geleden

Indien een SOD-bedrijf in faling gaat heeft dit voor degenen waar hun woning nog niet af is soms heel onaangename gevolgen. Dan pas merken ze dat het bedrijf hoegenaamd zijn verplichtingen niet is nagekomen inzake de wet Breyne, dus niet kunnen rekenen op de voltooiingswaarborg en dat ze in feite meer betaald hebben in verhouding tot de reeds uitgevoerde werken. Het systeem van het bedrijf in faling is natuurlijk zoveel mogelijk centen ophalen bij de bouwheer en de onderaannemers niet of slechts gedeeltelijk te betalen. Een niet-betaalde onderaannemer kan zich in dat geval rechtstreeks wenden tot de bouwheer met het dwingend verzoek bij de volgende betalingen voor het SOD-bedrijf de nog onbetaalde facturen van de onderaannemer bij voorrang te vereffenen. Dit voor zover de faling nog niet is uitgesproken door de rechtbank van koophandel.

Eenmaal de faling is uitgesproken en afgehandeld vervallen alle waarborgen die het SOD-bedrijf heeft gegeven (met eventueel voorbehoud voor de fabriekswaarborgen op materialen en toestellen). Dus al weet u wie de onderaannemer was die bepaalde werken heeft uitgevoerd, hij heeft tov de bouwheer  geen verplichtingen inzake waarborgen en eventueel nog uit te voeren werken.