Livios: Bouwen aan morgen


Reageer

Ervaringen met SOD

Mark s
0 thumb_up 0 comment Andere particulier
#Sleutel-op-de-deur · 9 maanden geleden

Hallo. We zijn in het bezit van een bouwgrond (Mechelen) en zijn nu op zoek naar een bouwfirma. Gezien het feit dat we zelf geen kennis over bouwen hebben denken we eerder richting SOD. Maar welke kiezen.....Een eerste afspraak hebben we vastgelegd. Belangrijk om meerdere bedrijven te spreken en te vergelijken. Soms lees je horrorverhalen en dit wens je niemand toe. Tijdens het bouwtraject lijkt het me onvermijdelijk dat er problemen stellen. Belangrijk is hoe SOD bedrijven hier mee omgaan. Probleem erkennen en oplossen. Graag jullie positieve maar ook de negatieve ervaringen (best via prive bericht gezien forum regels enkel positieve kritieken toelaten). Alle suggesties, waarschuwingen, ed zijn zeer welkom. Dank !

Hugo C.
245 thumb_up 1242 comment Bouwer
5 maanden geleden

Om een sluitend contract SOD te maken moet je al je keuzes op voorhand maken zodat zij een exacte perijs kunnen opstellen en die dan ook bindend is voor beide partijen. Is er dan toch iets dat je wil wijzigen dan kun je het nog altijd overwegen afhankelijk van de meerprijs.

Ruwbouw stelt over het algemeen omdat daar de bouwmaterialen al vastliggen in het bouwplan.

Indien zij u verplichten uit de lijst van hun hofleveranciers te kiezen: opgelet, ga op voorhand al eens zien wat zij te bieden hebben. Een winkel van vloeren en tegels met enkel dure vloeren en tegels (niet beneden 80€/m²) zonder te spreken over de geboden kwaliteit, is mogelijk - kies dan maar.

Uiteindelijk bleek het voorziene budget voor de keuken net te volstaan om  een keuken uit de reeks  basic uitvoering van een DHZ-zaak te kiezen. Idem badkamer.

 Elektriciteit : probeer op voorhand aantal en plaats van stopcontacten, lichtpunten en internet op plan te bepalen en de keuze van schakelaars indien u niet de standaarduitvoering wenst

Sanitair en cv is nog vrij eenvoudig maar probeer toch een keuze te maken van model radiator of vloerverwarming.

Vermijd in elk geval dat men met budgetten werkt, dat is totale willekeur in het voordeel van het SOD bedrijf.

Persoonlijk zal ik nooit meer met een SOD-firma bouwen. Vooreerst is het risico groot, u sluit een contract af voor het ganse project, en betaalt dus ineens het voorschot op de totale prijs. Niet zelden gaat het bedrijf failliet en is uw geld verdwenen. Controleer zeker de stabiliteit en financiële draagkracht van het bedrijf. Gewoonlijk werken zij met een "onafhankelijke" architect, in de praktijk zal deze altijd de kaart van het SOD-bedrijf trekken en eventuele gebreken of tekortkomingen minimaliseren of verzwijgen. 

Werkt u met afzonderlijke aannemingen dan ligt het risico lager. Hebt u eens een aannemer waar het verkeerd loopt dan blijft het toch nog altijd beperkt tot één aannemer. Gewoonlijk heeft uw architect voldoende ervaring om bekwame aannemers aan te brengen.

Dus als je het mij vraagt : ik zou met een eigen gekozen architect werken en met gescheiden aannemingen. Wat niet wegneemt dat u altijd inspiratie en voorstellen bij SOD-bedrijven kunt bekomen.