Livios: Bouwen aan morgen


Rechten bij aankoop ingesloten perceel

Rechten bij aankoop ingesloten perceel

jv2
0 thumb_up 1 comment Bouwer
#Juridisch · 3 maanden geleden

Ik wens een perceel aan te kopen die nu ingesloten is door landbouwgrond langs 3 kanten en bouwgrond langs een andere kant.

De grond is makkelijk bereikbaar via de bouwgrond aangezien hier nu garages staan. Echter mag dit perceel in principe dichtgebouwd worden dus is een doorgang niet verzekerd.

Wat zijn mijn rechten indien ik het perceel zou aankopen? Kan ik een vrije uitweg eisen via de bouwgrond? Een uitweg via de landbouwgrond is iets moeilijker aangezien deze nog verhard wou moeten worden en ook een stuk langer is (ong. 300m)

Kan een bouwvergunning geweigerd worden voor een ingesloten perceel (als de andere bouwvoorschriften gerespecteerd worden uiteraard)

reageer Quote Ik heb zelf een vraag

Alle reacties


Reacties

Kris M
381 thumb_up 1733 comment Andere particulier
3 maanden geleden · Bedankje ontvangen

Een ingesloten perceel heeft altijd een recht van doorgang (erfdienstbaarheid) die per notariële akte vastgelegd is voor het heersend erf (de de erfdienstbaarheid krijgt) en voor het lijdend erf (die geeft).  Als koper heb je dus niets te eisen.  Je kan hoogstens (tegen passende vergoeding) iets proberen onderhandelen.  Als de voorziene uitweg onverhard is zal je daar mee moeten leven tenzij het lijdend erf bv akkoord gaat voor verharding of voor verkoop van de toegangsweg (wat de erfdienstbaarheid opheft als het kwesteuze perceel de enige gebruiker is). 

Mogelijks mag op de bouwgrond met de garages gebouwd worden mits een doorgang gelaten wordt; dat zie je wel meer.  Je zal je dus grondig moeten informeren (bv aanleg nutsvoorzieningen, etc)

jv2
0 thumb_up 1 comment Bouwer
3 maanden geleden

Bedankt!

Dat het recht van doorgang eventueel via een onverharde weg zou zijn is persoonlijk geen probleem.

Bij wie moet dit aangevraagd worden, en op basis waarvan wordt uiteindelijk beslist langswaar de toegang moet verleend worden? Is dit bij dienst stedenbouw?

Kris M
381 thumb_up 1733 comment Andere particulier
3 maanden geleden

Als een van de buurpercelen thans eigenaar is van dit achterliggend perceel dan zal hij initiatief moeten nemen om een uitweg te voorzien.  Mogelijks moet er gesplitst worden of een verkavelingsvergunning aangevraagd worden.  Eigenaar moet initiatief nemen.  Overweeg de koop slechts als je weet dat je achterliggend zal mogen bouwen.  Ga dus zelf ook naar stedebouw. 

HugoCo
43 thumb_up 240 comment Bouwer
3 maanden geleden

Ik heb iets gelijkaardigs meegemaakt. Het is dus ingesloten landbouwgrond. Vergeet het dus dat je daar ooit bouwgrond zal kunnen van maken. Zelfs als je eigenaar bent zal je het enkel mogen gebruiken in overeenstemming met zijn bestemming (dus landbouw gerelateerde activiteiten).

Wat de uitweg betreft: probeer te achterhalen waar de toegang tot het perceel oorspronkelijk lag. Is dat het stuk bouwgrond, dan moeten zij de doorgang voorzien. Maar als de eigenaar van de landbouwgrond bewust de aan straat liggende grond verkocht heeft (hij heeft zelf het ingesloten perceel grond gecreerd) dan mag je dat "recht op doorgang" vergeten, tenzij in de verkoopacte van de bouwgrond een recht van doorgang voorzien is.  Daar is rechtspraak over. Dit recht van doorgang zou kunnen omvatten dat je er met je koeien, paarden en landbouwwerktuigen, de normale exploitatie van het ingesloten perceel, door mag maar ook niet meer dan dat.

Ingesloten grond heeft in principe weinig waarde. Enkel de aanpalende eigenaars kunnen een koopje doen. Maar het is en blijft landbouwgrond.


Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.

Relevante vragen

Weet jij het antwoord op deze vragen?