Livios: Bouwen aan morgen


Onvergunde verbouwing aanpalende woning. Wat nu?

Onvergunde verbouwing aanpalende woning. Wat nu?

Anna Marie
0 thumb_up 0 comment Andere particulier
#Juridisch · 2 maanden geleden

Buurman gestart met verbouwing. Rijwoning. 90 j oud. Geen vergunning melding verzekering verwittiging. Stedenbouw is intss op de hoogte. Afvoeren en beton mag nog afgewerkt. Dan verbouwing staken tot vergunning/melding io is heeft stedenbouw beslist. Tijdens afbraakwerken hebben ze mijn tuin en plat dak betreden zonder toestemming om puin op te ruimen en muur af te dekken (is mijn binnenmuur) Bij andere buren hetzelfde. Wat doe ik nu best. Mijn woning is reeds verbouwd mét vergunning en verzekering en plaatsbeschrijving en kennisgeving en ondertekening v plannen door buren/eigenaars. Bij wie moet k zijn voor n plaatsbeschrijving? Moet ik dat betalen? Kan ik mij verzekeren? Moet buurman hem verzekeren... 

reageer Quote Privébericht Ik heb zelf een vraag

Alle reacties


Reacties

kamei10
1 thumb_up 2 comment Verbouwer
2 maanden geleden · Bedankje ontvangen

In principe moet jij op de bouwaanvraag van je buurman ook je handtekening zetten, minstens is er een openbaar onderzoek waarbij de aanpalende bewoners in kennis gesteld worden dat je buur een bouwaanvraag heeft ingediend. Je kan op de bouwaanvraag handtekenen en erbij zetten dat je akkoord bent met de bouwaanvraag onder voorbehoud dat er een plaatsbeschrijving dient te gebeuren. Dit kan door de architect opgesteld worden of door een deurwaarder. Dit doe je door enkele foto's van je muren te maken en eventueel je dak enz zodat achteraf geen discussie mogelijk is of het eventueel probleem of scheur al bestond toen hij met de werkzaamheden begon. Indien hij dit niet heeft opgemaakt heeft hij weinig te vertellen indien je een probleem zou ondervinden.

HugoCo
44 thumb_up 240 comment Bouwer
2 maanden geleden · Bedankje ontvangen

Aangezien uw buurman verbouwingswerken start, is het in zijn belang dat er een tegensprekelijke plaatsbeschrijving wordt opgemaakt van uw woning, best vóór de aanvang van de werken (wat nu niet meer mogelijk is). Immers als u schade vaststelt is het aan uw buur om aan te tonen dat de schade niet veroorzaakt is door  zijn werken of dat de schade reeds aanwezig was. Best neemt u zelf al foto's van de huidige toestand van uw woning, muren, plafonds, vloer - ook in kelder en indien mogelijk met de datum van opname op de foto. Indien er naderhand discutie is, ook al heeft hij geen plaatsbeschrijving laten opmaken, dan hebt u toch iets om de oorspronkelijke toestand aan te tonen.

Wat de bouwvergunning zelf betreft: Als de werken voldoen aan de bouwcode en BPA dan zal Stedenbouw geen openbaar onderzoek starten. M.a.w. zij zal de vergunning onmiddellijk toekennen zonder de buren te consulteren of te informeren. Het is dan enkel bij het uithangen van de bekomen bouwvergunning dat u bezwaar kan indienen binnen de 30 dagen.


Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.

Relevante vragen

Weet jij het antwoord op deze vragen?