Livios: Bouwen aan morgen


Houthaard in appartement

Houthaard in appartement

Schouwprobleem
0 thumb_up 1 comment Andere particulier
#Juridisch · 7 maanden geleden

Wij zijn sinds kort eigenaar van, en wonen op de begane verdieping in een appartementcomplex met 4 verdiepingen. 

Dit appartement beschikt over een inbouw hout haard (cassette) welke al jaren niet in gebruik was. Op de bouwtekeningen van het complex staat deze haard ingetekend en goedgekeurd.

Nu blijkt dat op de verdieping boven ons een gashaard in gebruik is, en op de verdieping daarboven de haardhout niet gebruikt wordt, de bovenste verdieping heeft geen haard.

Wij hebben de schouw laten vegen en een camera inspectie laten doen en volgens deze mensen is onze pijp nu schoon en in orde. (Het betreft een schouw met 4 verschillende pijpen, dus niet verbonden met de overige verdiepingen.

Echter willen de buren dat wij voor gebruik,in elk geval een nieuwe flexibele buis laten plaatsen en de haard om laten bouwen naar gas. Mogen zij, of de vve, dit eisen?

De mogelijkheden volgens de schouwveger zijn, gewoon stoken want het is in orde volgens hem. Of een dure flexibele dubbelwandige buis van rond 150 plaatsen om met hout te stoken, om de buren tegemoet te komen, mits wij hout van ze mogen stoken, ofwel een, nog steeds dure flexibele buis van rond 80 plaatsen en een dure verbouwing tot gashaard, let wel het betreft een buis van 15 meter. Dit laatste is de wens van de buren.

De angst van de buren is ontstaan doordat er blijkbaar 15 jaar geleden rook van onze haard bij de buren op de 2e verdieping binnen kwam via de haard. Volgens de schouwveger is dat waarschijnlijk gekomen door de vogelnesten die onze pijp verstopten, of een eenmalige gekke windstand of iets dergelijks.

Op dit moment durven wij vanwege de buren niet te stoken, ondanks de gereinigde (en van een vogelrooster voorziene) schouw.

Vraag is dus, kunnen wij verplicht worden tot (een van) deze maatregelen? Of kunnen zij dit op een vergadering van de vve bijvoorbeeld gaan eisen?

Of mag ik die mevrouw bijvoorbeeld voor haar angst een rook/co2 melder geven en de haard gewoon gaan branden?

reageer Quote Privébericht Ik heb zelf een vraag

Alle reacties


Reacties

Kris M
449 thumb_up 2025 comment Andere particulier
7 maanden geleden

Wat staat er in de basisakte over het gebruik van de schouw?  Als houtstook mag en er is een attest van de schoorsteenveger dan stook je gewoon.  Buren kunnen hoogstens procederen als er hinder zou zijn.  Je creert natuurlijk een burenruzie, ...

Je moet wel mooi droog hout stoken dat je waarschijnlijk moet kopen.  Of al minstens aanslepen.  Zelf zou k geneigd zijn om een gashaard te installeren.  Is even mooi/gezellig dan hout en je hebt ook bij jou geen stof of vuil.

Schouwprobleem
0 thumb_up 1 comment Andere particulier
7 maanden geleden

Klopt, maar dan zijn we wel 6 of 7 duizend euro verder, voordat die gashaard er staat.

bedankt voor je tios in elk gevsl 

Charel
478 thumb_up 2088 comment Andere professioneel
7 maanden geleden

Ik zou sowieso nu niet meer beginnen met hout te stoken, er komt hoe langer hoe meer terechte kritiek hierop, niet alleen van directe buren maar ook vanwege de overheid.

Het feit dat de buren nu al niet erg meegaand zijn hierover belooft alvast niet veel goeds ! Rookhinder kunnen de buren ook met een perfect werkende schouw hebben en dit gewoon via de vervuilde buitenlucht die ze via hun ventilatie binnentrekken.

26 thumb_up 91 comment Andere professioneel
7 maanden geleden

Geachte

Deze week voeren wij een reeks over "schouwproblemen in het appartementsgebouw" op. Uw vraag komt dan ook als geroepen.

In uw kavel doet u in principe wat u wil. Het is van de andere kant wel begrijpelijk dat de andere eigenaren met bezorgdheden zitten, en het lijkt mij evident dat zij gerust gesteld worden.

Twee bedenkingen :

* u mag aan de gemeenschappelijke delen geen werkzaamheden uitvoeren zonder de vereiste toestemming van de VME, tot 01.01.2019 is daarvoor nog een 3/4 meerderheid nodig, nadien verwordt dat 2/3. Zelf zonder toelating ingrepen aan gemeenschappelijke delen uitvoeren om de werking van uw haard in het privatieve gedeelte mogelijk te maken, is uit den boze.

Men kan u de toelating verlenen, of - uiteraard - weigeren. In dat laatste geval ben ik benieuwd naar de motivering, en kan het zijn dat de weigering onrechtmatig gebeurt. Daartegen kunt u dan actie ondernemen.

* Indien u aan de gemene delen niets moet veranderen, is de kous in se af. Mocht de VME hierover een agendapunt voorzien, zijn er weer twee argumenten :

- u doet in uw kavel wat u wil, op voorwaarde dat u open en communicatief de VME antwoord geeft op vragen inzake veiligheid ed. Communicatie is altijd cruciaal.

- men agendeert en neemt een beslissing; moeilijk indien het om uw privatieve kavel gaat.... Stel dat men dergelijke beslissing toch neemt, kunt u deze op grond van onrechtmatigheid of zelfs onregelmatigheid aanvechten. Doe dit niet zonder u te vergewissen van de motivering en, alweer, na teg aan of u dit minnelijk niet kunt oplossen door mensen op hun gemak te stellen..

Voor verder nieuws over dit item, kunt u deze week terecht op onze website (www.clabotsadvocaten.be) en de sociale media. Wij behandelen verschillende vragen rond de bestaande schouwproblematie.

Astrid CLABOTS

CLABOTS

arrow_forward

Astrid Clabots maakt deel uit van Clabots Advocaten uit Hasselt. Meer info.


Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.

Relevante vragen

Weet jij het antwoord op deze vragen?