Livios: Bouwen aan morgen


GEZAMELIJKE SCHOUW

GEZAMELIJKE SCHOUW

De Kock
0 thumb_up 2 comment Andere particulier
#Juridisch · 11 maanden geleden

Beste 

Daar het voor mij belangrijk is had ik graag geweten of de schouw die in een blok is gebouwd met 2 kanalen voor de buren 3 aan onze kant of deze kan beschouwd worden als gezamalijk . Hun architect beweerd van niet zodat ze de helft kunnen afbreken zonder ons te kennen . Wat wij willen  in dat geval is dat er afspraken worden gemaakt voor het afwerken van het overblijvend gedeelte. Betwiste schouw heeft een P vorm waardoor onderste zijde een hoek vormd en minder goed is te zien of ze in verband is gemetseld maar aan bovenkant (nok) is dat wel zo . Schouwen in de hele buurt zijn op dezelfde manier gebouwd daar dit rijwoningen zijn en bij gelijk aantal kanalen is goed te zien dat de mantel in verband is gemetseld (zie foto's) en gelijk is verdeeld over twee woningen .

Bedankt

reageer Quote Ik heb zelf een vraag

Alle reacties


Reacties

Kris M
430 thumb_up 1908 comment Andere particulier
11 maanden geleden · Bedankje ontvangen

Strikt genomen doet de buur op zijn gedeelte wat hij wil.  'k Veronderstel dat de gemeenschappelijke scheidingsmuur één steen dik is zonder spouw.  Het uitspringed stuk links is een halve steen dik. Het gemeenschappelijk deel ws een volle steen dik en in verband gemetst. Dit maakt het zoals je zelf opmerkte moeilijk om zijn schouw af te breken zonder de uwe te beschadigen.  Na afbraak bepaalt de buur zelf hoe hij "zijn kant" afwerkt.  Als jij een betere afwerking wenst dan kan dat mits je de meerkost betaalt.

Mogelijkheid 1 : als jij de schouwen niet meer gebruikt ga je misschien best mee in de afbraak van ook uw deel.

Mogelijkheid 2 : als je de schouwen wel nog gebruikt zou je aan de aannemer offerte kunnen vragen om uw schouw nieuw te metselen.  Da's een uitgave die je ooit toch zou moeten doen. 

Mogelijkheid 3 : de buur laten doen doch een plaatsbeschrijving laten opmaken vooraleer de werken aanvangen.  Ws zal de architect de volle steen tussenmuur laten staan (maw schouw rechts een halve steen laten uitspringen) en dus slechts 3 schouwvlakken afbreken om vervolgens zijn kant met cementcrepie af te werken. 

22 thumb_up 73 comment Andere professioneel
11 maanden geleden · Bedankje ontvangen

Geachte

Ik ben hier geneigd de regels die voorzien zijn voor de gemene muur toe te passen, aangezien de scheiding tussen de twee schouwen in het verlengde ligt, zo lijkt het, van de gemene muur.

In dat geval zou u kunnen overeenkomen om bij helften de wederopbouw van het residu kunen bekostigen. U handhaaft immers het gedeelte, de andere buur "ontmantelt" het gedeelte en is verantwoordelijk voor de beschutting van het restant.

Astrid CLABOTS

CLABOTS Advocaten

arrow_forward

Astrid Clabots maakt deel uit van Clabots Advocaten uit Hasselt. Meer info.


Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.

Relevante vragen

Weet jij het antwoord op deze vragen?