Livios: Bouwen aan morgen


Buurman brekt scheidingsmuur af en bouwt een nieuwe op scheiding. Wat zijn onze rechten?

Buurman brekt scheidingsmuur af en bouwt een nieuwe op scheiding. Wat zijn onze rechten?

edp
0 thumb_up 0 comment Andere particulier
#Juridisch · 6 maanden geleden

Onze buurman heeft omwille van stabiliteitsprobleem na het afbreken van zijn veranda (want niet vergund) de scheidingsmuur die deel uitmaakte van deze veranda afgebroken en opnieuw opgebouwd. Gezien deze muur waarvan sprake voor ons al een eind in de tuin ligt, hadden wij hier liever een andere constructie gezien, namelijk betonnen palen met houten latten ertussen. Wij hebben voor de werken zeer duidelijk aangegeven dat wij niet akkoord waren met het bouwen van een nieuwe muur. Nu wil hij ons laten mee betalen voor deze muur? Zijn wij dit verplicht?

De muur is in grijze snelbouwstenen opgetrokken. Dit is absoluut niet naar onze smaak. mogen wij deze muur langs onze zijde schilderen of afwerken? De zijde van onze buurman is netjes met crepi bezetting afgewerkt...

reageer Quote Privébericht Ik heb zelf een vraag

Alle reacties


Reacties

Kris M
462 thumb_up 2060 comment Andere particulier
6 maanden geleden · Bedankje ontvangen

De bestaande muur zal wel een gemeenschappelijke muur geweest zijn die de buurman niet had mogen afbreken/herbouwen zonder overleg.

Hoedanook; het is gebeurd.  Ik zie geen enkel argument waarom jij nu achteraf de helft van die muur zou moeten betalen.  De buur besliste eenzijdig om de helft van uw muur af te breken en te herbouwen.

De buur kan ook niet claimen dat de muur nu van hem is (waardoor je bv de muur niet zou kunnen bekleden zonder hem gemeenschappelijk te maken) want het was een gemeenschappelijke muur.

Zeg de buur dat je niet meebetaalt voor een zonder overleg vervangen gemeenschappelijke muur en plaats op uw kosten de afsluiting naar keuze tegen die muur.  Ben vrij zeker (onder voorbehoud natuurlijk) dat de vrederechter ook die mening zou toegedaan zijn.

Charel
488 thumb_up 2116 comment Andere professioneel
6 maanden geleden · Bedankje ontvangen

Ik ben het eens met Kris voor zover die muur midden op de scheidingslijn staat. Voor de zekerheid zou ik dat eerst wel uitzoeken want indien die muur nu niet pal op maar pal tegen de scheidingslijn staat dan is die de volledige eigendom van de buurman en mag je die ook niet naar eigen inzicht behandelen of gebruiken.

Guest
0 thumb_up 8 comment
6 maanden geleden

U zegt het zelf omwille van stabiliteitsbroblemen. Als het identiek dezelfde muur is of iets gelijkaardig, ga naar u buur vraag uitleg zeg dat je daar eigenlijk niet mee gedient bent en dat hij volgende keer beter eens overlegt. 

Ga naar huis, stopt met u buur te willen kloten, je moet er voor de rest van u leven bijna naast wonen.

Keon
19 thumb_up 125 comment Andere professioneel
6 maanden geleden · Bedankje ontvangen

Uw buurman had wel een vergunning moeten aanvragen om dit stuk meer weer op te bouwen. In die vergunning zou de gemeente dan de materiaalkeuze hebben opgelegd. Grijze betonblokken zijn not done...


Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.

Relevante vragen

Weet jij het antwoord op deze vragen?