Livios: Bouwen aan morgen


Warmtepomp en radiatoren: onmogelijke combinatie?

Warmtepomp en radiatoren: onmogelijke combinatie?

StefDB1984
0 thumb_up 2 comment Verbouwer
#Duurzaam · 2 jaren geleden

Wij verbouwen een woning uit 1988. Wij zouden graag een lucht-water warmtepomp installeren. We zouden dit liefst doen in combinatie met (nog te plaatsen, overgedimensioneerde) radiatoren. Vloerverwarming is niet mogelijk (te weinig opbouwhoogte). Ventiloconvectoren zouden we ook liefst vermijden. 

Nu lees ik hier (en op andere websites) vaak: "voor een warmtepomp heb je sowieso vloerverwarming nodig" of "warmtepompen + radiatoren is slecht idee". Ik snap nu wel dat vloerverwarming te verkiezen is, maar wat is het verschil met overgedimensioneerde radiatoren nu echt? Kan iemand dat staven met cijfermateriaal? Bijvoorbeeld: als je warmetpomp met vloerverwarming op max 35 graden een SPF van 4 heeft, hoeveel zou dat dan zijn als je met overgedimensioneerde radiatoren op max 55 graden werkt? Of stel dat je 5000 kWh elektriciteit per jaar zou verbruiken voor een warmtepomp + vloerverwarming op max 35 graden, hoeveel zou het dan zijn met radiatoren op max 55 graden? 

Het zou heel nuttig zijn voor ons om te weten of we hier spreken van een efficientieverlies van 20%, van 50%, van 80%, ... zodat we zelf kunnen beslissen en niet moeten afgaan op algemeenheden als "dat is een slecht idee"!

reageer Quote Privébericht Ik heb zelf een vraag

Alle reacties


Reacties

Kris M
425 thumb_up 1875 comment Andere particulier
2 jaren geleden

Heel simpel.  Overgedimensioneerde radiatoren zijn een goed idee.  Heb dit 20 jaar geleden gedaan (samen met een der eerste belgen die D-ventilatie geinstalleerd hebben in 1994)

warmtepomp is te vroeg:  gas kost 5 €cent per likowatt.  Electriciteit 20.  Met een COP van vier (optimistisch) ben je dus evenveel euro s kwijt.

Conclusie:  investeer in lage temperatuursverwarming doch op gas tot de ratio gas / electriciteit concurre

ntieel is.  Da s wat ik 20 jaar geleden gedaan heb en t t is nog altijd gas....

Technilady
0 thumb_up 7 comment Andere professioneel
2 jaren geleden

Beste, er bestaan ook warmtepompen die op gas werken! Deze leveren watertemperaturen tot 65°C, dus geen probleem met de radiatoren.

Het rendement van deze warmtepomp is 169%. Rekening houdend met de primaire energie ratio voor elektriciteit kan je dat vergelijken met een COP van 4.22. je kan meer informatie vinden op www.k18.be

Voor renovaties vanaf 2017 zijn er mooie premies voor warmtepompen voorzien, ook voor deze op gas!

Met vriendelijke groet

Kris M
425 thumb_up 1875 comment Andere particulier
2 jaren geleden

Beste, er bestaan ook warmtepompen die op gas werken! Deze leveren watertemperaturen tot 65°C, dus geen probleem met de radiatoren.

Het rendement van deze warmtepomp is 169%. Rekening houdend met de primaire energie ratio voor elektriciteit kan je dat vergelijken met een COP van 4.22. je kan meer informatie vinden op www.k18.be

Voor renovaties vanaf 2017 zijn er mooie premies voor warmtepompen voorzien, ook voor deze op gas!

Met vriendelijke groet

t Klopt dat per 1KWh electriciteit verbruikt bij je thuis er ongeveer 2,5 KWh  fossiele energie verstookt is in de electriciteitscentrale doch daar heeft je portemonnee niets aan.  

Met zo n gaswarmtepomp puur je dus 1,69 KWh warmte uit 1 KWh gas.  Met een electrische warmtepomp dus ongeveer evenveel (4/2,5)   Voor de groenigheid moet het dus al niet.  

COP is hier betekenisloos:  uit 1 KWh gas haal je 1,69KWh warmte ipv iets meer dan 1KWh uit een condensatieketeltje (mits op lage temperatuur functionerend)

Met die gaswarmtepomp (eigenlijk is het absorbsie en geen pomp doch dit terzijde) reduceer je je gasverbruik met zo n 40%.  Voor een goed geisoleerd en geventileerd huis dus van 1.500m3 naar 900m3 per jaar.  Da s een besparing van 300€ (aan huidige prijzen).  Hoeveel eeuwen duurt het voor die gaswarmtepomp terugverdiend is?  

PS  ondermeer Daikin claimt "hoge temperatuur" warmtepompen te hebben.   Dit zal wel zo zijn.  Zelfs als die ook 4 KWh warmte uit 1 KWh electriciteit pueren (COP=4) kosten ze aan znergieverbruik nog evenveel als een gascondensatieketeltje.

Technilady
0 thumb_up 7 comment Andere professioneel
2 jaren geleden

Beste Kris,

Inderdaad heeft aan het fosiele energiegebruik weinig invloed op de protomonnee... of toch nog niet. (Er zijn landen waar dat wel al zo is)

Als je dan weet dat de CO2 uitstoot voor de productie van 1kWh elektriciteit 0.76 kg/kWh bedraagd en deze voor de verbranding van 1 kWh gas 0.18 kg/kWh, dan denk ik dat er over de impact op ons milieu toch al wel iets te zeggen valt! (bron:https://www.lne.be/co2meter)

Dat het hier gaat over een warmtepomp staat buiten kijf. Het verschil met tussen een gasabsorptiewarmtepomp en een elektrische warmtepomp is de manier waarop de compressie gebeurd. Bij een elektrische warmtepomp spreekt men ven mechanische compressie (zie het verhaal van de fietspomp: Bij pompen ontstaat er drukverhoging en wekt men warmte op). Bij absorptie spreekt men van thermische compressie (de pot met water met het deksel op, op een vuurzetten en zo krijgt men drukverhoging en opwarming. 

Daarenboven gaat men door het opnieuw vermengen van de natuurlijke koelmiddelen en een gedeelte energie uit de natuurlijke bron een exothermische reactie krijgen waardoor er opnieuw warmte vrijkomt die aan het CV circuit kan worden afgegeven. Hierdoor krijgen we 65°C watertemperatuur. Verder bestaat het absorptie principe ook uit een verdamper en een condensor net zoals elke andere warmtepomp.

Er zijn inderdaad andere merken die claimen met een elektrische warmtepomp 65°C te kunnen halen, en dat zal zeker zo zijn. De vraag is met welke rendementen ze dit dan doen...

Dan is er nog het verhaal van het sanitair warm water... met gasabsorptie buffer je sww aan 65°C zonder gebruik te moeten maken van een elektrische weerstand (rendement 1 op 1)om aan deze temperatuur te kunnen komen.

Als we gaan spreken over prijs en terugverdientijd nodig ik je uit om de investering te gaan bekijken van een elektrische warmtepomp van een zelfde vermogen + de investering die je moet doen in PV panelen om deze warmtepomp op een betaalbare manier te gaan laten draaien en daar de terugverdientijd van gaan te berekenen. Vergeet niet dat de zonnepanelen het meeste energie opwekken wanneer je deze het minst nodig hebt (ttz. op zonnige momenten). Indien je de geproduceerde energie van deze PV panelen wil gaan bufferen, moet je ook nog de investeringskost van de batterij erbij rekenen.

Gasabsorptie heeft zijn voordelen in bepaalde toepassingsgebieden, net zoals de elektrische warmtepomp dat heeft.

Indien je nog vragen hebt, beantwoord ik ze graag!

Met vriendelijke groet

Kris M
425 thumb_up 1875 comment Andere particulier
2 jaren geleden

Beste Technilady,

  Je moet nog veel bijleren ;-):  de warmte bij absorbsiekoeling dient niet om druk op te bouwen (deksel en pannetjesverhaal) doch om door verwarming de ammoniak terug te scheiden van het water.  Maar dit terzijde.

  Jij vergelijkt met een electrische warmtepomp.  Ik met gasstook.  Daarmee is het verhaal al helemaal anders. 

  Als je perse meer energie uit je gas wil halen ga dan voor warmptekracht (in industriele omgeving)

  Als je de extra CO2 productie om die gaswarmtepomp te produceren mee in de vergelijking opneemt kom je tot een gans ander verhaal. ...

  Als je t meerbudget om (particulier) zo n onding te kopen investeert in isolatie en D-ventilatie zal je veel meer co2 minder produceren...

  M n huidig jaarlijks verwarmings- en warm waterkost op 100% gas voor een groot alles gelijkvloers huis is zo n 750€ per jaar.  Veel is er dus niet te besparen.  Zelfs niet als de gasprijs verdubbelt.

StefDB1984
0 thumb_up 2 comment Verbouwer
2 jaren geleden

Beste, 

Bedankt voor de reacties! Ze beantwoorden wel niet echt de vraag waar ik het meest mee zit... Hier nog eens de vraag: als je met een warmtepomp + afgiftetemperatuur van 35 graden (bijv vloerverwarming) aan een verbruik van 5000 kWh per jaar zou zitten; hoeveel zou het dan zijn als je dezelfde warmtepomp gebruikt in combinatie met convectoren of radiatoren, aan een afgiftetemperatuur van (a) 45 graden; (b) 55 graden? Wij proberen hier te bepalen hoe belangrijk de afgiftetemperatuur precies is in combinatie met warmtepomp, maar behalve antwoorden als "ja dat is belangrijk" heeft niemand ons echt kunnen helpen tot nu toe...

Gikke
3 thumb_up 7 comment Andere particulier
1 jaar geleden

Een berekekening aan de hand van General warmtepomp COP gegevens, bij de betere warmtepompen op de markt, dus het zou kunnen dat dit in uw geval nog slechter uitkomt:

7°C/35°C = COP 4.1
7°C/35°C = COP 3.3
7°C/55°C = wordt zelfs nergens gegeven → je kan wel raden dat de COP hier helemaal wegzakt

COP = hoeveelheid warmte/hoeveelheid energie

Hoeveelheid energie wordt door u aangegeven als 5000kWh dus:

COP (4.1) = warmte / 5000 → warmte = 5000 * 4.1 = 20500 kWh aan warmte

COP (3.3) = 20500/ energie → energie = 20500/3.3 = 6212 kWh elektriciteit nodig.

U zal dus bij 35°C 'maar' 5000kWh elektriciteit nodig hebben, dit is rond de €1200 per jaar.

Wanneer u echter 45°C gebruikt zal u al 6212kWh nodig hebben, dat is rond de €1500 per jaar.

Er is dus 20% meer energie nodig om van 35°C naar 45°C te gaan. Wanneer er dan nog moet worden bijverwarmd tot 55°C, ...

Ik heb over dit onderwerp een studie gedaan. Mijn conclusie was dat er geen financieel voordeel te halen is in een moderne woning, echter in een renovatie kan het wel een goede oplossing zijn. Het is dan wel van belang om de warmtepomp op het beste rendement te laten werken, met vloerverwarming dus. Wanneer dit geen optie is kan ik alleen maar een gasketel aanraden. Met de huidige gasprijzen stook je relatief goedkoop.

Waarom zou je een warmtepomp verkiezen boven een gasketel?
Indien ventiloconvectoren wel een optie zijn, dan is het natuurlijk een ander verhaal, dan kan er wel een warmtepomp gebruikt worden op het goede rendement.

gilberto
0 thumb_up 28 comment Andere particulier
4 maanden geleden

Aan Gikke,

Indien ventiloconvectoren wel een optie zijn, dan is het natuurlijk een ander verhaal, dan kan er wel een warmtepomp gebruikt worden op het goede rendement.

Is het mogelijk daar wat meer uitleg over te geven? Mijn traditionele elektrische verwarmingsinstallatie met convectors is voorbij gestreefd, en kost stukken van mensen aan jaarlijks verbruik en dure tarief prijzen.Ondanks dat mijn woning goed geïsoleerd is. Ik denk dat wanneer ik een lucht water warmtepomp gebruik met ventiloconvectoren, dat mijn jaarlijkse verwarmingskosten met de helft verminderen. Is dit juist of zit ik er naast?

mvg,

gilberto 

Iceberg
16 thumb_up 157 comment Andere particulier
4 maanden geleden

Wij verbouwen een woning uit 1988. Wij zouden graag een lucht-water warmtepomp installeren. We zouden dit liefst doen in combinatie met (nog te plaatsen, overgedimensioneerde) radiatoren. Vloerverwarming is niet mogelijk (te weinig opbouwhoogte). Ventiloconvectoren zouden we ook liefst vermijden. 

Nu lees ik hier (en op andere websites) vaak: "voor een warmtepomp heb je sowieso vloerverwarming nodig" of "warmtepompen + radiatoren is slecht idee". Ik snap nu wel dat vloerverwarming te verkiezen is, maar wat is het verschil met overgedimensioneerde radiatoren nu echt? 

Persoonlijk zie ik hier geen probleem in om met wandradiatoren te werken!

Onze microwkk (vitotwin 300W) werkt hoofdzakelijk op lage temperaturen (hierbij ook mogelijkheid om op hoge temperaturen te werken) en is dan toch ergens vergelijkbaar met warmtepomp zou ik denken wat temperatuur warm water betreft.

hierbij is een buffervat van 750 liter geïnstalleerd en werken we met Jaga wandradiatoren waarbij een brede waaier aan mogelijkheden/keuzes is...


Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.

Relevante vragen

Weet jij het antwoord op deze vragen?