Forum

Bekleding schuin dak zolder

niniansix
0 thumb_up 6 comment Verbouwer
#Wanden en plafond · 2 jaren geleden

Beste,

Wij zijn aan het kijken om onze zolder wat af te werken en zouden graag de binnenkant van ons schuin dak afwerken.

Momenteel is deze dus met XPS platen geïsoleerd maar graag hadden wij hierop dus Gyproc platen of eventueel direct mdf wandplaten gehangen (zoals je in hubo etc kan vinden). Nu hebben we geen houten lattenwerk dus erop vijzen of nieten is momenteel niet mogelijk. Hiervoor hebben we al enkele offertes verkregen en vind dit toch aan de dure kant (1200-1400 euro). Nu heb ik mij laten vertellen dat we dit gewoon zouden kunnen kleven via een speciale schuim waarmee men oa isolatie plaatst. Is dit inderdaad mogelijk? Want zal het aluminium 'vel' niet loskomen van het gewicht? Of kunnen we die 'lichte' mdf platen nieten op de XPS platen?

Alvast bedankt voor jullie input!

Alle reacties

Carl Vandecasteele
16 thumb_up 191 comment Verbouwer
2 jaren geleden


goed dat je een duidelijke foto plaatst...
1. XPs heeft nooit Alu-laagje, PUR-isolatieschuimplaten en PIRisolatieschuimplaten wel!
2. het alu-laagje is je dampscherm en moet afgekleefd worden tot opde balken erboven en opzij... opgeschuiumd tussen de voeg is echt niet dampdicht+luchtdicht!

3. die isolatieplaten zitten geklemd, en blijven zitten omdat ze op zich vrij licht zijn. Daarop afwerking kleven riskeert dat de boel (de hele platen dus) naar beneden komt onder het veel grotere gewicht van afwerkingsplaten.
Twee mogelijkheden:
- afwerking in MDF of Gyproc vastschroeven OP die horizontale en verticale balken 
(misschien is de afstand tussen de balken toch te groot voor de afmetingen van afwerkingsplaten, want op de foto kan ik uiteraard de afmetingen niet inschatten: dan naar oplossing hieronder:)
- verticale tussenlatten aanbrengen tussen die balken op regelmatige afstand van elkaar volgens de breedte van je afwerkingsplaten. Die latten dienen dus +/-5 tot 6cm breed te zijn en zo dik te zijn als je dakbalken uit de isolatie uitsteken... Je kan die latten uiteraard niet vastschroeven op je isolatie maar wel aan de uiteinden  vastschroeven of schuins vastnagelen in het dakhout.
- een systeem van metalstuds (metalen tussenlatten) aanbrengen tussen die balken: als je die metalstuds op hun zijkant kan vastschroeven op het dakhout. dit moet je wel eerst eens checken of die zijdelingse bevestigingswijzemogelijk is, checken in een brico of bouwgroothandel waar ze die op voorraad hebben of er ervaring mee hebben.
Zo'n metalstuds worden speciaal verkocht voor gyprocplaatbevestiging voor wanden! (eens op website van gyproc rondkijken)

Bruno 9308
9 thumb_up 40 comment
2 jaren geleden

XPS is extreem brandbaar, denk aan de Grenfell Tower in Londen (was misschien wel geen XPS maar best vergelijkbaar). Beste oplossing : werk met gipsplaten (goede brandweerstand) die je monteert op metal studs die je op hun beurt bevestigt aan de houten dakstructuur. Bevestig zeker niks aan de XPS platen, die hebben geen draagkracht. Indien er nog een spatie is tussen XPS en gipsplaat, eou ik opvullen met rots- of glaswol, + uiteraard een dampscherm tussen gipsplaat en wol. Dit kan je allemaal zelf, het kost enkel tijd ...

niniansix
0 thumb_up 6 comment Verbouwer
2 jaren geleden

Bedankt voor uw respons! Daar kan ik zeker wat verder mee!

Ik dacht eerst dat het PIR platen waren maar helaas zijn het XPS platen die dus een slechtere isolatiewaarde hebben... Dan vermoed ik dat 8 cm XPS niet veel is voor dakisolatie. Gelukkig hebben we onze vloer & zijmuren deftig geïsoleerd.

Uw eerste optie is helaas niet mogelijk omdat de balken helaas niet recht/waterpas zijn waardoor dit in mijn ogen niet haalbaar is om er dan gyproc aan te bevestigen of niet?

Ik denk dat het inderdaad het beste is om balken te bevestigen en eventueel nog wat extra isolatie er tussen toe te voegen + afwerking met Gyproc?

Bedankt voor uw input!

Bruno 9308
9 thumb_up 40 comment
2 jaren geleden

De metal stud systemen kunnen perfect recht gemonteerd worden, ook als de balken waaraan ze bevestigd worden verre van recht zijn. In de bijkomende spatie stop je isolatiewol en vooraleer je de gipsplaten monteert breng je een dampscherm aan. Veel perfecter kan het dan niet meer.

Bruno 9308
9 thumb_up 40 comment
2 jaren geleden

Deze balken zijn misschien recht maar vormen de dakhelling langs boven. Onderaan laten de hangers nochtans toe de metal studs perfect waterpas te monteren.

niniansix
0 thumb_up 6 comment Verbouwer
2 jaren geleden

Thx !

Dus als ik het goed voorheb moet ik bovenaan en onderaan de balk horizontaal een metal stud bevestigen ?

En in welke richtingen moet deze pas zijn ? Gewoon metal stud op de balk leggen en waterpas erop en maken dat hij pas is of niet? 

Alvast bedankt ! 

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.