Livios: Bouwen aan morgen


Reageer

Vloer allesbehalve vlak na egaliseren

GillesC
0 thumb_up 0 comment Verbouwer
#Vloeren · 3 jaren geleden

Wij hebben gisteren 2 betonvloeren geëgaliseerd omdat we deze gaan tegelen.
De vloerverwarming die in de vloer zit, staat reeds weken af, de woning wordt in de andere kamers wel verwarmd, dus spreken we van een binnentemperatuur van ca. 18°C.
De vloer werd op voorhand geschuurd, gestofzuigd en er kwam een laag Primer op, die we 4u lieten drogen (verpakking vermeldde 3u, dus dat moet zeker voldoende zijn geweest).

In beide gevallen hebben we de opgegeven verhoudingen feilloos gevolgd, de mortel uitvoerig gemixt (met een mortelmixer), en mooi uitgestreken met een trekker, zoals overal aangegeven staat.

Kamer 1:
Deze hebben we geëgaliseerd met "Egalisatie Universeel Plus" van Knauf, voor egaliseren van 2 tem 10mm.

Kamer 2:
Deze hebben we geëgaliseerd met "Egalisatiemassa" van Knauf, voor egaliseren van 10 tem 30mm. Deze hebben we, gezien we met vloerverwarming zitten en later gaan tegelen, gemengd met "Lijm & vloer-elast" van Knauf, zoals aangegeven op de verpakking.

In beide gevallen, blijken de vloeren na 15u uitharden, te golven.

In kamer 1 hebben we hoogteverschillen tot 10mm.
In kamer 2 zitten hoogteverschillen tot 20mm.

Gezien de 2 kamers met verschillende mortels geëgaliseerd werden, ga ik ervan uit dat de fout niet aan de mortel ligt.

Wie weet wat hier misgelopen kan zijn, en vooral hoe ik dit kan oplossen?
Ik wil de geëgaliseerde vloer niet opnieuw gaan egaliseren, zonder dat ik 100% zeker weet dat ik het hiermee goed ga krijgen.

eddyatleuven
0 thumb_up 3 comment Bouwer
3 jaren geleden

Ik heb gisteren het product Egalisatiemassa van Knauf aangebracht in een kelder van 17 vierkante meter met gemiddelde laagdikte van 25mm. Ik beschrijf hieronder mijn werkwijze, bevindingen en conclusies wat betreft het egaliseren van kleine tot middelgrote oppervlaktes met niveauverschillen tot 3 cm.

CONCLUSIE:

Egalisatiemassa van Knauf is in beperkte mate zelf-nivellerend. Het resultaat is ook bij mij een golvend oppervlak met verschillen tot 5 mm de lopende meter. Handelingen zoals werken met een spaan, spatel of aftrekker vereist uitzonderlijk vakmanschap om een beter resultaat te bekomen.

Als het de bedoeling is om te egaliseren voor de plaatsing van een tegelvloer, dan lijkt dit product inderdaad een slechte keuze. Een betere en goedkopere oplossing is om een chape te leggen. Die kan je zelf waterpas leggen met de hand, maar is meer arbeidsintensief en vergt vakmanschap en het juiste materiaal. 

Verdere details: Hieronder beschrijf ik de werkwijze en mijn bevindingen die bovenstaande conclusie staven.

WERKWIJZE:

Ik heb zakken besteld met recente fabricage datum (vers van de fabriek) bij SFIC in Wijgmaal om ervoor te zorgen dat ik geen zakken koop die lange tijd op stock hebben gelegen in openlucht met risico op vochtaantasting. Tevens Lijm-en-vloer-Elast gekocht als additief om de egalisatie elasticiteit te geven met het oog op het voorkomen van scheurvorming.  

Ik merk dat handelaars sterk verschillende prijzen hanteren. De Makro in Machelen vraagt 18 euro (incl btw)  per zak van 25 kg, terwijl een lokale bouwmarkt in Lubbeek tot 27 euro vraagt. Tevens grote prijsverschillen voor Lijm en vloer-elast. SFIC vroeg 24 euro incl btw

Om een golvend oppervlak te vermijden, heb ik op aanraden van Knauf de egalisatiemassa aangebracht in 2 lagen, nat op nat.

Gezien de korte verwerkingstijd van het product werkte ik samen met een tweede man om continue te kunnen blijven mixen en gieten. 

BEVINDINGEN:

- Het resultaat was een op het oog vlakke vloer, zonder zichtbare golven, redelijk waterpas. Goed genoeg voor een kelder. Toch zeker niet voldoende voor een tegelvloer. De verschillen liggen tot 5 mm over een afstand van een meter. .

- Het product is in beperkte mate zelf-nivellerend. Het product is zeker niet geschikt om het hele oppervlak 100 procent waterpas te krijgen. Het gebruik van een spaan, spatel of  aftrekker om alles 100 procent gelijk te krijgen is zeer moeilijk of vergt ervaring die wij niet hadden.