Livios: Bouwen aan morgen


Tegels scheef gelegd door vloerder en hij schuift verantwoordelijkheid af.

Tegels scheef gelegd door vloerder en hij schuift verantwoordelijkheid af.

ICops
0 thumb_up 1 comment Bouwer
#Vloeren · 1 week geleden

Wij hebben zopas in onze nieuwbouw laten tegelen door een professionele vloerder. Toen ik na de werken binnenkwam zag ik onmiddellijk dat ze scheef lagen t.o.v. de muren, deuren, trap. Hij beweerde dat alle muren scheef staan en dat hij daar niks aan kan doen. Architect heeft landmeter laten opmeten en blijkt dat de bouw volledig recht is maar dat wel het achterraam scheef geplaatst is (6 cm over de hele breedte). De vloerder is tegen dat raam beginnen tegelen met alle gevolgen vandien... De vloerder heeft nu een raming gemaakt van de kosten voor uitbreken en opnieuw plaatsen en vindt dat hij maar 1/3 van de kosten moet dragen. Hij acht architect en ramenplaatser mede verantwoordelijk. Deze zeggen dat hij niet had mogen beginnen tegelen tegen een scheef raam zonder overleg. In de badkamer iets gelijkaardigs. Het bad stond blijkbaar scheef en ze hebben er gewoon tegen getegeld. Is het de verantwoordelijkheid van de vloerder zulke fouten te melden alvorens hij start? Hij weigert nu iets te doen vooraleer hij weet wie gaat betalen voor afbraak en plaatsten nieuwe tegels. Wij zitten met tijdsdruk. Het goeie nieuws is dat we nog niks betaald hebben (hebben ook nog geen factuur gekregen). Wat kunnen we doen?

reageer Quote Privébericht Ik heb zelf een vraag

Alle reacties


Reacties

Kris M
381 thumb_up 1733 comment Andere particulier
1 week geleden

Het raam staat scheef dus ergens zullen er tegels scheef liggen.  Normaal zorgt de tegelaar voor een legpatroon met aan alle muren meer dan een halve tegelbreedte zodat schuine wanden minder of niet opvallen.

wat stelt de tegelaar voor van patroon voor t herleggen?  

Wie wat betaalt is een moeilijke discussie.  Meubels verdoezelen mogelijks de gemaakte fouten.  

Kan je enkele fofo s posten?

Hugo C.
70 thumb_up 407 comment Bouwer
1 week geleden

Inderdaad, een goed vakman zal eerst een paar assen uitleggen en zien hoe dit alles past in het geheel t.h.v. deuropeningen en muren. Vanuit die assen wordt dan verder gevloerd. Uiteindelijk vindt je altijd wel iets waar je je zogezegd hebt op gericht om uw scheve constructie te verklaren. Gewoon aan het meest gerede bouwonderdeel beginnen zonder verdere controle is amateurwerk.

Afkeuren en uitleggen hoe het had moeten zijn is één zaak, een oplossing vinden waar alle partijen kunnen mee leven is een andere zaak. Bij een mogelijke rechtzaak met aanstelling van een deskundige zal men hier meer in de richting gaan van een minwaarde. Alles uitbreken en opnieuw beginnen is m.i. niet haalbaar en ook niet te verdedigen. Eénmaal de woning volledig bemeubeld is bewoond zullen de fouten in de vloeraanleg niet zo meer opvallend zijn. Alleen de eigenaar zal dat regelmatig zien en zich mogelijks ergeren,dus zoek een oplossing in een minwaarde die uw ergernis tempert.

Uitgangsprincipe is dat dergelijke prestaties niet moeten vergoed worden (zou het werk volledig moeten herdoen indien dit mogelijk was), dus zoek een oplossing in een voorstel om alleen de nettoprijs van de materialen te betalen.

ICops
0 thumb_up 1 comment Bouwer
4 dagen geleden

Bedankt voor jullie reacties! Ondertussen heeft de architect de vloerder in gebreke gesteld voor het gelijkvloers en heeft de vloerder het opgelost, tegen zijn zin welteverstaan. Het ging gelukkig maar over 50 m2. Wat de badkamer betreft heeft de architect gezegd dat ze hier niks aan konden doen gezien de muren hier een klein beetje scheef staan en/of scheef geplakt. Ik weet nog niet wat het gaat kosten om dit op te lossen, ik schat tussen de 1000 a 2000 eur. Moet ik dat zomaar slikken of hoe wordt hiermee omgegaan als er niet 1 schuldige kan aangewezen worden?

Hugo C.
70 thumb_up 407 comment Bouwer
4 dagen geleden

Als de vloerder het gelijkvloers helemaal gaat herleggen vind ik dat al een groot succes. En voor de badkamer, over hoeveel m² gaat het?

Charel
391 thumb_up 1666 comment Andere professioneel
4 dagen geleden

En wat met de verantwoordelijkheid van degene die het raam scheef geplaatst heeft ? En degene die het bad scheef geplaatst heeft. Zij zijn toch de oorzaak van het onesthetische effect !

En wat als de vloerder zich niet had gericht op het raam maar op de zijmuur ? Dan had de vloer scheef gelegen ten opzichte van het raam en dan had iemand kunnen zeggen dat hij zich beter had gericht op dat raam omdat een scheve aansluiting tussen vloer en raam veel harder opvalt en in het zicht blijft dan een aansluiting tegen een zijmuur waar wellicht nog meubels tegenkomen.


Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.

Relevante vragen

Weet jij het antwoord op deze vragen?