Forum

Vloeropbouw toekomstige badkamer.

Lobster
0 thumb_up 1 comment Verbouwer
#Vloer · 1 jaar geleden

Hallo, iedereen!!

Na veel rondsurfen heb ik nog altijd geen antwoord gevonden, dus ik probeer het zo dan.

Wij gaan een badkamer plaatsen in onze vorige slaapkamer, maar we raken er niet uit hoe we de vloeropbouw moeten doen.

De originele planche vloer ligt op een houten roostering. Hoe ik het zie: houten roostering, planche, osb, isolatieplaat (2cm), elektrische vloerverwarmin, tegels.

Ik wilde weten of dit een goede en mogelijke opbouw is, want we zitten met een zo laag mogelijke opbouwhoogte. Zoniet, wat wordt er dan voorgesteld??

Alvast bedankt.

Alle reacties

Stefan85
7 thumb_up 34 comment Verbouwer
1 jaar geleden

Hoi Lobster,

Niet echt mijn vakdomein maar dit zijn de vraagtekens die bij mij opkomen :

- Tegelen op een houten onderconstructie is m.i vragen om problemen. Altijd een profesional laten komen en minstens werken met een ontkoppelingssysteem.

- Elektrische vloerverwarming heb ik nog nooit iets positiefs over gehoord... Bevraag je hierover goed vooraleer je dit doet. zijn de 'normale' alternatieven ( c.v. / elektrisch ) niet mogelijk?

- Indien je voor een vloerverwarmingssysteem kiest denk ik dat een isolatieplaat van 2cm niet voldoende is. Zit er al isolatie tussen de vloerbalken?

- indien je vloerhoogte wil besparen zou ik isoleren tussen de vloerbalken. Dan kan je al de planche verwijderen en OSB op de balken bevestigen.Qua afwerking zou ik persoonlijk kiezen voor een vinylparket of steentapijt ( watervast en minder gevoelig als tegels op een houten onderconstructie ).

Veel succes ermee!

Grtz Stephan

Charel
531 thumb_up 2365 comment
1 jaar geleden

Eigenlijk ben je het jezelf moeilijk aan het maken met de combinatie van een houten vloerconstructie, een zo laag mogelijke vloeropbouw, isolatie, vloerverwarming en een tegelvloer.

Indien onder die vloerconstructie verwarmde ruimte's liggen dan heb je met die houten vloer en zonder isolatie geen last van een koude vloer. In feite heb je dan al min of meer vloerverwarming.

Wat je nu gaat doen is door die isolatie beletten dat je boven ook van de onderliggende warmte kunt profiteren en om dat te compenseren ga je dan de vloerverwarming meer moeten gebruiken.???

Indien de oude houten vloer niet meer geschikt kan gemaakt worden zou nog ik er nog even doordenken om de vloer te vernieuwen met een houten of houtachtige nieuwe vloer en een anders soort verwarming kiezen (muurverwarming bijvoorbeeld)

Lobster
0 thumb_up 1 comment Verbouwer
1 jaar geleden

Beste,

Het probleem is dat onze nieuwe badkamer boven de garage gelegen is. En die is niet verwarmd. Het zal inderdaad beter zijn om de planche gewoon te verwijderen en er een nieuwe ondervloer op te leggen. Dat en ook ineens tussen de balken isoleren. We moeten er toch tussen zijn voor de leidingen en afvoeren enzo.

Maar hoe moet het dan, want de tegels hebben we al gekocht en die worden geplaatst met flexibele tegellijm.

Beste dan: houten ondervloer (osb? of multiplex)(1 of 2 lagen?), ontkoppelingsmat, elektrische vloerverwarmingsmatten en dat tegels??

We gaan zowiezo zonnepanelen plaatsen in de nabije toekomst en in de verdere toekomst met een thuisbatterij werken, dus kwa kost elektriciteit maakt het niet zoveel uit.

Alvast bedankt.

Stefan85
7 thumb_up 34 comment Verbouwer
11 maanden geleden

Lobster,

Tegels kopen vooraleer je een idee hebt van de vloeropbouw is natuurlijk niet de meest aangeraden volgorde ;-)

Indien je zeker bent van je stuk zou ik aanraden volgende aanraden :

-Isolatie tussen de vloerbalken (bevraag je goed naar het juiste gebruik van evt dampscherm voor vochtproblemen !)
- Dubbele OSB

- ontkoppelingsmat en daarop tegelen

Elektrische vloerverwarming raad ik echt af ! Zonnepanelen met thuisbatterij zijn hiervoor ook weinig zinvol maar dat is een andere discussie ;-)

Hugo C.
294 thumb_up 1651 comment
11 maanden geleden

"

We gaan zowiezo zonnepanelen plaatsen in de nabije toekomst en in de verdere toekomst met een thuisbatterij werken, dus kwa kost elektriciteit maakt het niet zoveel uit.

"

Reken er niet teveel op dat de elektriciteit voor uw verwarming gratis zal zijn. De weinige kWh die de zonnepanelen leveren in de winter is nog niet voldoende om het huishoudelijk verbruik te dekken. Dus uw directe elektrische verwarming gaat u de volle pot betalen. Vergeet de terugdraaiende teller, dat was enkel geldig tot aan de verkiezingen.

Hugo C.
294 thumb_up 1651 comment
11 maanden geleden · Bedankje ontvangen

Als je een vloer wil plaatsen dan moet dit op een stabiele ondergrond zijn. Per definitie is een houten ondergrond dat niet. Hetgeen er wel al eens gedaan wordt is een speciaal golvende metalen plaat op de planken vloer leggen waarop dan een gewapende chape wordt aangebracht. En hierop kan je dan zonder problemen tegelen. Maar dan verlies je vlug 6cm extra in hoogte.

Stefan85
7 thumb_up 34 comment Verbouwer
11 maanden geleden · Bedankje ontvangen

Ik ben het helemaal eens met Hugo,

Vloeren op houten onderconstructie is echt af te raden ( zoals ik ook al vermeld heb ).
In de VS wordt dit gedaan omdat daar veel meer met houtconstructie gewerkt wordt maar hier zou ik het proberen vermijden. Indien je écht wil doorzetten kan je best proffesioneel advies inwinnen, en een  goede garanties bepalen ;-)

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.