Forum

Vloer op zavel eruit en vervangen doorjuffers en parket

patrik_H
0 thumb_up 2 comment Verbouwer
#Vloer · 1 jaar geleden

Beste

Ii heb een huis met vloer op zavel gelegd.

Nu is deze aan het verzakken en ik weet dat er geen vloerplaat is.

Kan ik deze nu uitbreken en 15 a 20cm uitgraven ,en dan tussen de muren juffers plaatsen (vast op muur onder vloerpunt) hier tussen isolatie en dan spaanderplaat en bouwplaat?

Bedankt voor de reactie op voorhand

Alle reacties

dhaesebart
4 thumb_up 41 comment
1 jaar geleden

Beste Patrik , 

om je (oude) vloer op zavel te renoveren , bestaan er systemen waarbij je geen extra bodemplaat dient te gieten en meteen de beton en isolatie kan plaatsen met een en hetzelfde produkt. De druksterkte van deze mortels kunnen gaan tot 600kg/m² , waardoor je enerzijds tijd bespaart en anderzijds qua budget zeker kan winnen. Mocht je meer info willen , kan ik je wel in contact brengen met een specialist terzake ... Bart 

Hugo C.
294 thumb_up 1657 comment
1 jaar geleden

Zoals u het beschrijft zal u last hebben van opstijgende vochtige lucht en mogelijk bijhorende grondgeurtjes, schimmel en continue zettingen van het parket TGV de wisselende vochtigheidsgraad onder het parket. Sluit daar geen enkel compromis.

Het enige dat er opzit is de vloer en een laag zavel van +- 30cm verwijderen, een laag XPS- isolatieplaten van 16cm dikte plaatsen vervolgens een laag gewapend beton van minstens 12cm. En deze vloerplaat kan u gebruiken voor eender welke verdere afwerking. Vergeet ook niet de leidingen voor elektriciteit (bijkomende stopcontacten) en andere hedendaagse uitrustingen.

Een vloer die aan het verzakken is blijft verder verzakken, eender wat u doet. Het is gewoon de ondergrond, die per definitie niet stabiel is, die de oorzaak is van de verzakking en het enige die dat kan opvangen is een laag beton van voldoende dikte. Andere oplossingen zijn m.i. lapmiddelen die het probleem voor enkele jaren oplossen, maar terug komen.

patrik_H
0 thumb_up 2 comment Verbouwer
1 jaar geleden

Bedankt voor de reactie

Wat is de droogtijd ongeveer voor deze oplossing?

Hugo C.
294 thumb_up 1657 comment
1 jaar geleden

Het is wat afhankelijk van de samenstelling van het betonmengsel, maar mijn aannemer begon  's anderendaags na het storten van het beton al op de vloerplaat te metselen. Als u de vloerbedding uitgraaft kan u  de dag na het storten van het beton verder werken.

patrik_H
0 thumb_up 2 comment Verbouwer
1 jaar geleden

Hoi Bart

Wat is de uitdroogtijd tot men kan betegelen?

Thx

dhaesebart
4 thumb_up 41 comment
1 jaar geleden

Hoi Patrik , 

je kan - al shet snel moet gaan - werken met een lijm die tussen de 4 en 7 dagen na plaatsen van de chape kan aangebracht worden én die de spanningen kan opvangen . Indien je langer wacht , dien je ook met deze oplossing de "normale" uitdroogtijd te respecteren voor cementgebonden chape , nl. 1week/cm tot 5cm dikte , en voor elke extra cm dikte nog eens 2 weken . ( Dit is theorie , in de praktijk kan je een carbuurmeting voor restvochtgehalte doen en weet je meteen of je kan plaatsen) .Ik heb ergens wel alle technische info hierover op mijn HDD staan , als je wil kan ik die wel opzoeken ? dhaesebart12@gmail.com

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.