Forum

Vloer allesbehalve vlak na egaliseren

GillesC
0 thumb_up 0 comment Verbouwer
#Vloer · 4 jaren geleden

Wij hebben gisteren 2 betonvloeren geëgaliseerd omdat we deze gaan tegelen.
De vloerverwarming die in de vloer zit, staat reeds weken af, de woning wordt in de andere kamers wel verwarmd, dus spreken we van een binnentemperatuur van ca. 18°C.
De vloer werd op voorhand geschuurd, gestofzuigd en er kwam een laag Primer op, die we 4u lieten drogen (verpakking vermeldde 3u, dus dat moet zeker voldoende zijn geweest).

In beide gevallen hebben we de opgegeven verhoudingen feilloos gevolgd, de mortel uitvoerig gemixt (met een mortelmixer), en mooi uitgestreken met een trekker, zoals overal aangegeven staat.

Kamer 1:
Deze hebben we geëgaliseerd met "Egalisatie Universeel Plus" van Knauf, voor egaliseren van 2 tem 10mm.

Kamer 2:
Deze hebben we geëgaliseerd met "Egalisatiemassa" van Knauf, voor egaliseren van 10 tem 30mm. Deze hebben we, gezien we met vloerverwarming zitten en later gaan tegelen, gemengd met "Lijm & vloer-elast" van Knauf, zoals aangegeven op de verpakking.

In beide gevallen, blijken de vloeren na 15u uitharden, te golven.

In kamer 1 hebben we hoogteverschillen tot 10mm.
In kamer 2 zitten hoogteverschillen tot 20mm.

Gezien de 2 kamers met verschillende mortels geëgaliseerd werden, ga ik ervan uit dat de fout niet aan de mortel ligt.

Wie weet wat hier misgelopen kan zijn, en vooral hoe ik dit kan oplossen?
Ik wil de geëgaliseerde vloer niet opnieuw gaan egaliseren, zonder dat ik 100% zeker weet dat ik het hiermee goed ga krijgen.

Alle reacties

16 thumb_up 45 comment
4 jaren geleden

Beste , 

Ik heb voor U de technische fiche geraadpleegt . en het door U gekozen materiaal is niet correct gekozen  U hebt geen toepassing zoals omschreven aangewend .. 

U hebt een uitvulmortel gekozen en dat is geen zelfnevillerende egaline  volgens mij .  

Dat is een zeer groot verschil . en dat is ook de reden waarrom het product niet vloeit . 

Uitvulmortel is een droge mortel . 

Ik zou het aan Uw bouwstofleverancier vragen en onrechstreeks aan Knauf , want ik ben van oordeel dat egalisatie en droge mortel twee totaal verschillende zaken zijn . De Technische fiche is op zijn minst verwarend , die spreekt van uitvulmortel , droge mortel en tegelijk van zelfnevillerende egaline .  Ik heb althans nog geen 2 in 1 product gezien . 

Veel succes . 

arrow_forward
Michel Devos is lid van het Liviosvragenpanel ,en erkend expert in Parketvloeren verbonden aan Parketmeester Destelbergen.
eddyatleuven
0 thumb_up 3 comment
4 jaren geleden

Ik ben ook op zoek naar egalisatie van 10 a 30 mm en beschouwde knauf egalisatiemassa als een goed product hiervoor qua prijs/kwaliteit.

Ik was verrast jullie ervaring met dit product te  lezen.

Is het mogelijk om bijvoorbeeld de resterende oneffenheden weg te werken met egalisatieproducten van uit het gamma van weber.niv: http://www.weber-belgium.be/voorbereiden-van-vloeren/ontdek-de-producten/egalisatiemortels.html

Of compaktuna: http://www.compaktuna.be/nl/ptb-egaliser-en-104.htm

Dit zijn ook droge egalisatiemortels? of is dit eerder egaline

Mvg

Eddy Truyen

eddyatleuven
0 thumb_up 3 comment
4 jaren geleden

Zou het ook kunnen liggen aan het feit dat je het additief "Lijm-en-vloer elast" in verkeerde verhoudingen  gemengd heb? Zoals ik het begrijp uit de technische fiche dien je 25 kg te mixen met 1 liter lijm en vloer-elast + 4 liter water.

Groetjes

Eddy

eddyatleuven
0 thumb_up 3 comment
4 jaren geleden

Ik heb gisteren het product Egalisatiemassa van Knauf aangebracht in een kelder van 17 vierkante meter met gemiddelde laagdikte van 25mm. Ik beschrijf hieronder mijn werkwijze, bevindingen en conclusies wat betreft het egaliseren van kleine tot middelgrote oppervlaktes met niveauverschillen tot 3 cm.

CONCLUSIE:

Egalisatiemassa van Knauf is in beperkte mate zelf-nivellerend. Het resultaat is ook bij mij een golvend oppervlak met verschillen tot 5 mm de lopende meter. Handelingen zoals werken met een spaan, spatel of aftrekker vereist uitzonderlijk vakmanschap om een beter resultaat te bekomen.

Als het de bedoeling is om te egaliseren voor de plaatsing van een tegelvloer, dan lijkt dit product inderdaad een slechte keuze. Een betere en goedkopere oplossing is om een chape te leggen. Die kan je zelf waterpas leggen met de hand, maar is meer arbeidsintensief en vergt vakmanschap en het juiste materiaal. 

Verdere details: Hieronder beschrijf ik de werkwijze en mijn bevindingen die bovenstaande conclusie staven.

WERKWIJZE:

Ik heb zakken besteld met recente fabricage datum (vers van de fabriek) bij SFIC in Wijgmaal om ervoor te zorgen dat ik geen zakken koop die lange tijd op stock hebben gelegen in openlucht met risico op vochtaantasting. Tevens Lijm-en-vloer-Elast gekocht als additief om de egalisatie elasticiteit te geven met het oog op het voorkomen van scheurvorming.  

Ik merk dat handelaars sterk verschillende prijzen hanteren. De Makro in Machelen vraagt 18 euro (incl btw)  per zak van 25 kg, terwijl een lokale bouwmarkt in Lubbeek tot 27 euro vraagt. Tevens grote prijsverschillen voor Lijm en vloer-elast. SFIC vroeg 24 euro incl btw

Om een golvend oppervlak te vermijden, heb ik op aanraden van Knauf de egalisatiemassa aangebracht in 2 lagen, nat op nat.

Gezien de korte verwerkingstijd van het product werkte ik samen met een tweede man om continue te kunnen blijven mixen en gieten. 

BEVINDINGEN:

- Het resultaat was een op het oog vlakke vloer, zonder zichtbare golven, redelijk waterpas. Goed genoeg voor een kelder. Toch zeker niet voldoende voor een tegelvloer. De verschillen liggen tot 5 mm over een afstand van een meter. .

- Het product is in beperkte mate zelf-nivellerend. Het product is zeker niet geschikt om het hele oppervlak 100 procent waterpas te krijgen. Het gebruik van een spaan, spatel of  aftrekker om alles 100 procent gelijk te krijgen is zeer moeilijk of vergt ervaring die wij niet hadden.

Raf1
1 thumb_up 14 comment
3 jaren geleden

Egaliseren is iets waar je, naar mijn mening toch de nodige ervaring en productkennis moet mee hebben. Hoor dikwijls van mensen dat het golft en niet mooi vlak ligt. Dit kan zeker verholpen worden als je er ervaring in hebt. Ikzelf doe het nu 12 jaar en nog steeds leer ik bij.

Doe het zelfver zijn is mooi en bewonder de mensen die het zelf aan durven, maar dan wel jammer van de centjes als het resultaat niet goed is achteraf.

Ik wil steeds met raad en daad helpen als iemand dit vraagt.

Sas 09
0 thumb_up 3 comment Verbouwer
2 jaren geleden

Hallo Raf1,

ik ben een doe-het-zelfer zonder enige ervaring met egaliseren... tot gisteren! Inderdaad geen makkelijke klus. Ik heb dan ook een heleboel geleerd tijdens de 50m2, waarvan de eerste kamer van 14m2 niet zo best gelukt is.

 Nu vraag ik me af of het voor deze kamer mogelijk is de "ophopingen" te schuren. Ik wil er (over)morgen kurk op plakken met 2-zijdige lijm, maar weet niet of er dan opnieuw een primer overheen moet als ik eerst schuur.

Of is het beter er een nieuw laagje egaline extra overheen te doen? Dat lijkt me niet makkelijk om mooi te krijgen.

Wat raad je me aan?

Met vriendelijke groet,

Sascha

Raf1
1 thumb_up 14 comment
2 jaren geleden

Beste sascha,

Knap van je dat je de uitdaging bent aangegaan maar je zegt dat je met ophopingen zit? Waarschijnlijk bedoel je de randen die je gecreëerd hebt Door ongelijke druk uit te oefenen op de spatel. Zowiezo moet je het geheel opschuren met schuurmachine  (woodboy) maar te grote of dikke randen zal je er niet leer kunnen uitschuren vrees ik. Veel hangt ook af van welke egaline je hebt gebruikt en dergelijke. Als je het niet mooi krijgt dan is de enige oplossing om een nieuwe laag egaline aan te brengen maar hiervoor dien je dan wel eerst een fixeermiddel aan te brengen op de 1ste laag egaline, dit om de zuiging weg te nemen. Stel dat je het toch mooi krijgt na het opschuren dan hoef je geen primer te plaatsen voordat je gaat starten met lijmen. 

Succes met de verdere werken en als je hulp nodig hebt dan hoor ik het wel.

Grts raf

Raf1
1 thumb_up 14 comment
2 jaren geleden

Ik vrees idd dat u verkeerd product hebt gekozen. U dient een mooi vloeiend product te nemen en dit met vlakke of getande spatel gelijkmatig te verdelen over het oppervlak.

Hopelijk komt het toch nog allemaal goed.

Veel succes en als u raad of Hulp nodig hebt hoor ik het graag.

Raf1
1 thumb_up 14 comment
2 jaren geleden

Als u oneffenheden plaatselijk gaat bijwerken dan moet u zeker rekening houden dat deze gaar aantekenen in de toekomstige vloer. Alles hangt wel af van wat er gaat komen van vloer. Steen of parket of eerder zachte bekledingen zoals linoleum of pvc?

Grts raf en als u hulp of raad nodig hebt hoor ik het graag

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.