Forum

Parket op kalkchape

Stubie
0 thumb_up 1 comment Verbouwer
#Vloer · 1 jaar geleden

Wij renoveren en proberen alle onderdelen zo ademend mogelijk te houden. We willen ook graag vloerverwarming. We hebben vloeropbouw van 25 cm schelpen >14 cm kalkhennep > vloerverwarming > 10 cm kalkchape voorzien. Het keukengedeelte zal een leem of kalkvloer worden. We willen graag het leefgedeelte afwerken met parket maar ik vind niets van info over hoe die dan wel moet geplaatst worden. Gelijmd? Massief vs. samengesteld. Samengesteld is beter voor vloerverwarming maar is samengesteld nog wel ademend?

Alle reacties

Charel
510 thumb_up 2192 comment
1 jaar geleden

Ik weet niet wat je bedoelt of beoogt met die ademende vloer. Ergens zal er in de vloeropbouw toch een waterkeringsfolie moeten zitten om optrekkend vocht te vermijden en daar stopt het ademen dan toch ?

Zeker bij het verwerken van parket zal je rekening moeten houden met optrekkend vocht tenzij je op de oude manier werkt met een plankenvloer op een balkenconstructie die los van de ondergrond is gemaakt.

Stubie
0 thumb_up 1 comment Verbouwer
1 jaar geleden

Nee, dat is juist het punt, door de schelpen moet er geen folie worden geplaatst. 

Charel
510 thumb_up 2192 comment
1 jaar geleden

Oké, ik snap het en ik denk dat het daardoor ook een gezonde opbouw kan zijn. Die schelpenlaag zal het opstijgend vocht tegenhouden maar daarom nog geen waterdamp vandaar de noodzaak aan een 'ademende' maar vooral vochtregulerende vloer zoals die leem- of kalkvloer.

Dan zou ik me niet wagen aan een volvlaks rakende plaatsing van een houten vloer. Ik vrees dat hierdoor een te groot verschil in vochtigheidsgraad kan ontstaan tussen onder- en bovenkant van het hout. Ook zou ik bevreesd zijn voor mogelijke condensatie aan de onderkant van het hout. 

Ik zou dan toch nog blijven denken aan een zelfdragende onderconstructie met daarop de beplanking. Vloerverwarming lijkt mij daar dan minder goed bij te passen.

Of anders de minder risicovolle uitvoering zoals je het elders had gepland met een leemvloer, een kalkvloer of een vloer uit gebakken klei.

omerd
0 thumb_up 1 comment Verbouwer
9 maanden geleden

Beste, wij zijn ook aan het verbouwen met schelpen en kalk-hennep en willen nu een kalkchape met vloerverwarming met daarop kleitegels of een andere da Daampopen vloer. Ik probeer alles zelf te doen en ik vroeg me af welke  samenstelling jullie gebruikten voor de kalkchape. Ik heb nu nog ongeveer 9 cm over boven de kalk-hennep tot mijn vloerniveau. Ik dacht een chapenet te leggen en daarop de vloerverwarming te bevestigen en dan de chape (ongeveer 7cm)aan te brengen.

groeten, Karel

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.