Forum

Deels opbreken in de massa gekleurde polybeton.

Bassie
0 thumb_up 1 comment Bouwer
#Vloer · 3 jaren geleden

Drie dagen geleden werd mijn oprit van ± 37 m² gegoten en gepolierd. De beton is in de massa gekleurde polybeton. Ik stel vast dat op een welbepaalde plaats het oppervlak niet pas ligt en sterk geult (verzakking van ongeveer 3 x 2m). De aannemer erkent het probleem en stelt voor dit verzakte deel uit te breken en opnieuw te gieten. Nu stel ik mij vragen bij deze aanpak: impact breekwerk op het overige gedeelte; wapening tussen bestaande en nieuwe gedeelte niet verbonden;  merkbaar kleurverschil enz.. Levert deze oplossing extra problemen op?

Alle reacties

Noël Naert - Infobeton
10 thumb_up 31 comment
3 jaren geleden

Beste Bassie,

Zijn er dan geen krimpvoegen in de verharding die het oppervlak in grote rechthoeken of vierkanten opdelen (3 à 4 meter)? De te vernieuwen zone kan je op die manier afbakenen.

Eventueel kan je alsnog dergelijke voegen inzagen. Hiertoe wordt met een zware slijpschijf een inkerving gemaakt tot op een diepte van een derde van de dikte: is het beton 15 cm dik, dan is de zaagsnede 5 cm diep.

In de wegenbouw worden bij dergelijke reparaties deuvels gebruikt. Na uitbreken van het beton in de te vernieuwen zone worden horizontaal in de omringende beton gaten geboord (b.v. 30 cm diep) waarin wapeningsstaven (60 cm) lengte worden geschoven. Die verzekeren dan de lastoverdracht tussen de bestaande verharding en de herstelde zone.

Om zo weinig mogelijk verschillen te hebben tussen oud en nieuw moet je uiteraard zorgen voor dezelfde betonsamenstelling (zelfde granulaten en zand, zelfde cementtype enz.) en dezelfde manier van verwerking/afwerking, en bij voorkeur ook bij vergelijkbare temperatuur en luchtvochtigheid. Onvermijdelijk zal je in het begin het verschil zien, maar na verloop van tijd zal het minder opvallen.

voor infobeton.be
Noël Naert   

arrow_forward
Infobeton is panellid van Vraag en Antwoord op Livios >> Klik hier voor meer info
Bassie
0 thumb_up 1 comment Bouwer
3 jaren geleden

Beste Noël

Bedankt voor je antwoord. Er zijn inderdaad krimpvoegen aangebracht. De aannemer zal binnen deze voegen bepaalde delen verwijderen. Daartoe gaat hij een drilboor gebruiken. Mijn grootste vrees is dat deze trillingen scheurtjes veroorzaken in de aanpalende betonvlakken. Wat is uw mening? Hartelijk dank.

Noël Naert - Infobeton
10 thumb_up 31 comment
3 jaren geleden

Bassie,

De uit te breken zone moet volledig losgekoppeld worden van de rest. De bestaande krimpvoegen zijn maar enkele centimeter diep ingezaagd. Rond het te vernieuwen deel moeten ze daarom eerst doorgezaagd worden over de hele dikte van de betonplaat. Ook alle wapening wordt zodoende doorgesneden.

Stort het nieuwe beton niet tegen het bestaande, maar tegen een soepel voegmateriaal, enkele mm dik, b.v. dunne polystyreenplaat (of van een rol).

voor infobeton.be
Noël Naert

arrow_forward
Infobeton is panellid van Vraag en Antwoord op Livios >> Klik hier voor meer info

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.