Livios: Bouwen aan morgen


Reageer

Regelgeving nieuwbouw privéwoning - afvoer dampkamp

F.P.
0 thumb_up 1 comment Andere particulier
#Keuken · 7 maanden geleden

Is er een Vlaamse regelgeving, die bij nieuwbouw van een privéwoning verplichtingen oplegt m.b.t. de afvoer van de dampkap van de (privé-)keuken? Mag bijv. de afvoer van de dampkap de afgezogen lucht rechtstreeks naar buiten afvoeren?

Zo ja, waar vind ik die regelgeving hieromtrent terug?

Voor alle duidelijkheid, ik heb het niet over de algemene regels qua hinder zoals die terug te vinden zijn in het burgerlijk wetboek of over plaatselijke (politie-)verordeningen.

Kris M
462 thumb_up 2062 comment Andere particulier
7 maanden geleden

Er bestaat wel degelijk wetgeving rond ventilatie.  Googel eens “ventilatienormen woning” en je krijgt direct een pak interessante links.

Je moet de theorie omtrent mechanische ventilatie induiken.  Nieuwbouw moet voldoen aan de ventilatienormen evenals aan luchtdichtheidscriteria.  De beste keuze is ventilatie type D:  hierbij wordt vervuilde binnenlucht afgezogen en via een passieve warmtwisselaar gezogen om z n warmte af te geven aan de aangezogen propere buitenlucht die in de andere kamers ingeblazen wordt.  Aanvoer van verse lucht moet in balans zijn met de afgevoerde binnenlucht (gelijke volumes)

Waarom vertel ik dit?  Een dampkap met externe afvoer verstoort die balans.  Daarom worden de meeste nieuwbouwkeukens met recirculatiedampkappen opgeleverd.  Er is ook de mogelijkheid om de dampkapafvoer te integreren in het D-ventilatiesysteem maar daar ben ik zelf geen voorstander van.  Als je persé een dampkap met afvoer wil dan moet je ook bijkomende luchtaanvoer voorzien.  Mogelijks heeft dit een impact op je EPC waarde - te bekijken.

Idemdito voor een open haard of kachel:  als je dat wil moet je gesloten modellen nemen met aanvoer van buitenlucht.