Forum

Regelgeving nieuwbouw privéwoning - afvoer dampkamp

F.P.
0 thumb_up 1 comment Andere particulier
#Keuken · 1 jaar geleden

Is er een Vlaamse regelgeving, die bij nieuwbouw van een privéwoning verplichtingen oplegt m.b.t. de afvoer van de dampkap van de (privé-)keuken? Mag bijv. de afvoer van de dampkap de afgezogen lucht rechtstreeks naar buiten afvoeren?

Zo ja, waar vind ik die regelgeving hieromtrent terug?

Voor alle duidelijkheid, ik heb het niet over de algemene regels qua hinder zoals die terug te vinden zijn in het burgerlijk wetboek of over plaatselijke (politie-)verordeningen.

Alle reacties

Roger Kumps
2 thumb_up 10 comment Andere particulier
1 jaar geleden

Beste , ik heb hierover niets gevonden , maar bel even naar het gratis telefoonnummer v/d Vlaamse Gemeenschap : 1700 Daar kun je zeker terecht.Maar ik denk dat het gezond verstand bij de installatie ook al veel problemen kan vermijden.Bij dampkappen worden dikwijls flexibele geribde buizen gebruikt.Beter is een effen afvoerbuis te gebruiken.

F.P.
0 thumb_up 1 comment Andere particulier
1 jaar geleden

Dank je voor je tip - heb naar 1700 gebeld, de dame aan het toestel vond er niets over terug en besloot daaruit dat dergelijke regelgeving niet bestaat.

Kris M
487 thumb_up 2286 comment Andere particulier
1 jaar geleden

Er bestaat wel degelijk wetgeving rond ventilatie.  Googel eens “ventilatienormen woning” en je krijgt direct een pak interessante links.

Je moet de theorie omtrent mechanische ventilatie induiken.  Nieuwbouw moet voldoen aan de ventilatienormen evenals aan luchtdichtheidscriteria.  De beste keuze is ventilatie type D:  hierbij wordt vervuilde binnenlucht afgezogen en via een passieve warmtwisselaar gezogen om z n warmte af te geven aan de aangezogen propere buitenlucht die in de andere kamers ingeblazen wordt.  Aanvoer van verse lucht moet in balans zijn met de afgevoerde binnenlucht (gelijke volumes)

Waarom vertel ik dit?  Een dampkap met externe afvoer verstoort die balans.  Daarom worden de meeste nieuwbouwkeukens met recirculatiedampkappen opgeleverd.  Er is ook de mogelijkheid om de dampkapafvoer te integreren in het D-ventilatiesysteem maar daar ben ik zelf geen voorstander van.  Als je persé een dampkap met afvoer wil dan moet je ook bijkomende luchtaanvoer voorzien.  Mogelijks heeft dit een impact op je EPC waarde - te bekijken.

Idemdito voor een open haard of kachel:  als je dat wil moet je gesloten modellen nemen met aanvoer van buitenlucht.

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.