Forum

Plaats van de ovens

anitake
0 thumb_up 18 comment Bouwer
#Keuken · 1 jaar geleden

We moeten beslissen tussen 2 ovens boven elkaar, onmiddellijk naast de deur van de hall ( blok) dichtgemaakt tot tegen plafond. Het betreft een L-keuken. En aan de andere kant van de L een blok tot tegen plafond waar de koelkast in ondergebracht is.

Ofwel. Naast de deur naar de hall: aanrecht op gewone hoogte en oven onder de inductieplaat. De tweede oven zou dan komen in een blok aan de andere kant van de L, waar ook de koelkast is ondergebracht.

(Andere opties zijn vrijwel uitgesloten:2 ramen en 3 deuren)

Alle reacties

idur
142 thumb_up 586 comment
1 jaar geleden · Bedankje ontvangen

in optie 2 moet het blok met de ijskast dan vergroot worden?Je werkblad word groter indien blok ijskast niet vergroot word maar je moet dan wel kastruimte prijsgeven.(ruimte onder inductievuur +ruimte in blok ijskast+geen hoog blok meer aan de anderkant van de L).Over welke afmetingen spreken we bij de L blok.

Schets zou veel verduidelijken.

anitake
0 thumb_up 18 comment Bouwer
1 jaar geleden

Geachte,

Hieronder ( indien juist verzonden) 2 schetsen van de mogelijke opstellingen. De deur van de hall ligt

onmiddellijk naast het blok met de 2 ovens en opent in de keuken tegen een gesloten muur .

Aan het eind van die muur ligt de deuropening naar de living. Momenteel geen deur. Eventueel glazen smeedijzeren deur die opent naar de living.

Onmiddellijk tegenover de deur naar de hall is er een raam tot op de grond met een breedte van 120 cm. Voorbij dat raam is er een deur naar de bijkeuken.

Het betreft een L-keuken, 380 cm / 400 cm ongeveer.

Vriendelijke groeten

Kris M
484 thumb_up 2247 comment
1 jaar geleden · Bedankje ontvangen

Ik zou kiezen voor de optie twee ovens boven elkaar omdat in de andere opstelling de koelkast te klein wordt.  Wel de deur naar de hall linksopenend maken (scharnieren langs kant keuken) 

anitake
0 thumb_up 18 comment Bouwer
1 jaar geleden

De reden  waarom we er moeilijk aan uit geraken: er is vrij weinig werkblad met de optie 2 ovens boven elkaar. We hebben ook een beetje schrik dat het binnenkomen naast dat blok de ruimte verkleint en het licht vanuit de hall wat wegneemt. Het lijkt ons echter wel gebruiksvriendelijker omwille van de plaatsing van de ovens.

De scharnieren zoals je zegt geplaatst langs de kant van de keuken. De deur draait de keuken in, tegen de gesloten muur.

De andere optie lijkt ruimtelijk interessanter omwille van het werkblad naast het inductievuur dat merkelijk ruimer is langs beide kanten. Het geeft eveneens de mogelijkheidom in de hoek van de L een rolluuikkast te plaatsen om keukenrobot + koffiezet in op te bergen. We zouden ook overwegen om het werkblad te laten doorlopen tot op de grond. ( witte gemarmerde of taupe werkblad). De tafel overwegen we om met hetzelfde werkblad te bekleden.

Wat het mooiste is ? Het meest praktische? Het blijft moeilijk..

We kunnen eveneens geen rolluikkast nemen uiteraard.

Hopelijk is deze uitleg voldoende omeen duidelijker beeld te geven. Een reactie is altijd welkom.

een keuken is duur en we hopen de juiste keuze te maken.

Vriendelijke groeten

P.S. Nemen we een halfhoge tafel of een gewone. Halfhoge is misschien extra werkblad?

anitake
0 thumb_up 18 comment Bouwer
1 jaar geleden

Nog iemand een reaktie aub? Moeilijke keuken en de keuze tussen éovens boven mekaar, praktisch, meer opbergruimte, maar minder werkblad.  En aan de andere kant ruimtelijker, luchtiger, oven onder werkblad en andere boven frigo. Meer werkblad . Minder opberguimte?

Nog een vraagje; gewone tafel of halfhoge tafel. De halfhoge tafel kan misschien als  extra werkblad gebruikt worden.

Toch bedank tallemaal

Anita

Charel
531 thumb_up 2366 comment
1 jaar geleden

Volgens mij maak je het jezelf onnodig moeilijk. De optie met de twee ovens boven elkaar lijkt mij veruit te verkiezen boven de andere optie. Het praktische van die ovens op hoogte geeft veel meer gebruikscomfort dan die 60 cm extra werkblad. Moest je nu krap zitten met het werkblad dan zou het wat anders zijn maar volgens mij is dit meer dan voldoende voor een particuliere keuken, er zijn er velen die het met veel minder moeten doen. Eventueel zou je kunnen overwegen om de kookplaat iets naar rechts te verplaatsen zodat je links van het kookvuur ook nog iets kan plaatsen.

Misschien ben je wat afgeleid door het idee van een voortlopend werkblad over de zijkant tot op de vloer.

De keukentafel kan inderdaad ook als werkblad worden gezien, maar ik zou die toch op een normale hoogte houden. Ik denk dat dit praktischer is om aan te zitten eten en werken en dat dit bovendien ook een beter ruimtegevoel zal geven. 

Roger Kumps
2 thumb_up 10 comment
1 jaar geleden

Een oven installeren naast een frigo is te vermijden,omwille v/d warmte-afgifte.Anderzijds moet het ook praktisch blijven, wanneer je een warme schotel uit de oven moet nemen(brandwondengevaar)

anitake
0 thumb_up 18 comment Bouwer
1 jaar geleden

Alvast bedankt voor het vriendelijke antwoord. Het inductievuur verplaatsen naar rechts is onmogelijk. Het staat al op 5  cm van de hoek. Links heb ik wel een 40 cm. Maar links werken lijkt onhandig.Net voorbij de hoek kunnen we langs de andere kant van de Lwel een 60cm bekomen. We zouden het werkblad ook een 65cm breed maken omwille van het raam. De kraan zou een vensterkraan worden. Anders moeten we een vrij kleine kraan nemen ( emmer eronder wordt moeilijk)

De idee om de tafel laag te houden lijkt inderdaad de beste optie.De tafel zou  geplaatst worden met de korte kant  (85 cm ) tegen de muur die naar de living gaat. ( De muur rechts van de ovens) Lente 140 cm. Is de plaats van de ovens niet te gevaarlijk daar? De vroegere tafel was rond en stond in het midden van de keuekn, maar dat was niet echt gemakkelijk. Met de nieuwe opstelling, meer loopruimte .

Dit  maakt de keuze moeilijker omdat bij de oeven onder het werkblad, deze meer naar het midden staat.

Je opmerkingen dragen echter bij tot een beter inzicht. Een keuken is duur en uiteindelijk wordt dit onze laatste keuken. Nogmaals veel dank. Mocht je nog een opmerking hebben, stuur ze gerust door.

Anita

Con Gusto
4 thumb_up 24 comment
1 jaar geleden · Bedankje ontvangen

Persoonlijk zou ik opteren voor de 2 kolomkasten. Het gaat inderdaad iets verkleinend werken, maar ik denk dat te verwaarlozen is. Het lichtinval komt voornamelijk van het grote venster en de kolomkast zal daar weinig invloed op hebben. Lichtval vanuit de hall-deur is sowieso quasi nihil, tenzij het de bedoeling is dat die constant blijft openstaan. Ik zou wel de koelkast en de ovens omwisselen. Er is meer actie tussen koelkast en kookvuur dan tussen kookvuur en oven. Ook staat de koelkast dan beter voor een rechtshandige, je kan dan de koelkast opendoen met je linkerhand en de zaken nemen met rechts. Als je linkshandig bent, werkt het andersom natuurlijk. Ook zou ik de ladekast die nu naast de koelkast staat, meer neer links naar de hoek plaatsen, en vaatwas en spoelbak dus meer naar rechts. Dan creëer je een grote werkruimte tussen spoelbak en kookvuur. Soms is het handig om de 2 kort bij elkaar te hebben staan, bv om de patatten af te gieten (Italianen zetten de 2 vaak naast mekaar) maar mijn ervaring is dat de Vlaming graag werkruimte heeft tussen vuur en spoelbak. Zo heb je ook wat meer manouvreerruimte want in een hoek werken is niet altijd even handig.

anitake
0 thumb_up 18 comment Bouwer
1 jaar geleden

Frigo verplaatsen lijkt een goed idee. Ovens lijken dan ook veiliger te staan. Ladenkast naast de koelkast verplaatsen is minder interessant. Momenteel zijn de aansluitingen al voorzien. Maar ik werk eigenlijk ook vrij graag op dat gedeelte van het werkblad. Vooral heel handig om daar een aantal klaargemaakte schotels te plaatsen als  we vrienden op bezoek hebben.We zouden ook opteren voor anderhalve spoelbak inplaats van een dubbele. Naast de spoelbak rechts groeven in het werkblad. Zo wordt de ladenkast naast de frigo vergroot tot 90 cm. Zo hebben we ook meer opbergruimte denken we.

Je reacties zijn zeer onderlegd en helpen ons zeker vooruit. Bedankt hiervoor. Elke tip is welkom. Het begint te dringen nu.

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.